Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sijoittamisen kynnys onkin yllättävän matala – Mari Sainio: ”Nuoremmalle Marille takoisin ajoissa päähän, että ala nyt jo sijoittaa”

13.6.2019 - Talous

Yllättävää, miten helppoa sijoittamisen aloittaminen olikaan. Ammattilaisen apu on tärkeä aloittelijalle, sanoo Mari Sainio. Katso, mitä Mari kertoo ensikokemuksistaan sijoittajana.

- Jos nyt 20 vuotta nuorempi Mari tulisi vastaan, sanoihin hänelle, että ehdottomasti alat sijoittaa heti. Pienellä kuukausisummalla pääsee alkuun. Jos 20 vuotta sitten olisin aloittanut sijoittaa, kuinka paljon rahaa olisikaan jo kertynyt, Mari Sainio kuvailee ajatuksiaan muutaman kuukauden sijoittamiskokemuksen jälkeen.

Tv-kasvonakin tunnettu Mari ryhtyi kuukausisäästäjäksi muutama kuukausi sitten ja nauraa nyt, kuinka helppoa aloittaminen olikaan. Aina vähän outo ja pelottavakin sijoittamisen maailma on muuttunut pienessä ajassa tutumman tuntuiseksi.

Kiireisenä ihmisenä sijoitusmarkkinoiden seuraamiseen ja tiedon hankkimiseen Marilla ei ole vielä aikaa. Siksi aluksi on helpompaa siirtää kuukausittain valittu summa ammattilaisen hoidettavaksi. ”Sijoittaminen tapahtuu nyt vähän kuin itsestään”, Mari sanoo. Mari säästää kuukaudessa vähintään sata euroa sijoituskohteeseen, jossa riski on mitoitettu kohtuulliseksi.

Hiljalleen kuitenkin tietoa karttuu enemmän ja kiinnostus sijoittamiseen lisääntyy. Mari sanookin, että jo nyt hän huomaamattaan seuraa enemmän talousuutisia.

Asiantuntijasta oli apua

Tie sijoittajaksi on jokaiselle aloittelijalle erilainen. Mari aloitti tiensä sijoitusneuvojan luota, jonka kanssa kartoitettiin raha-asiat, toiveet ja tavoitteet sekä sijoittajaprofiili.

Marin mielestä sijoitusneuvojasta oli hänelle apua. Keskustelut ja kartoitukset auttoivat ymmärtämään, miten itse kannattaa edetä sijoittamisessa. Marin mukaan tärkeää sijoitusneuvojassa on, että häneen voi tuntea luottavansa.

- Sitä mukaa kun tilannettani kartoitettiin, sijoitusneuvoja kertoi aina, miten minun kannattaisi tehdä ja miten edetä sijoittamisen polullani, Mari pohtii.

- Sijoitusneuvoja korosti, että aina voi soittaa ja kysyä. Tapaamisesta jäi minulle hyvä fiilis. Tiedän, että minulla on aina langanpäässä ihminen, jolta kysyä asioista.

Sijoittamisen suurimmat pelot ovat Marin osalta selätetty. Hän ei enää pelkää rahojen menettämistä. Sijoittamisessa on riskinsä, mutta ne Marin mukaan pitää ottaa. Riskiä kannattaa ottaa sen verran kuin itse sietää.

Mari sanoo odottavansa nyt kesää ja lomaa, jolloin on enemmän aikaa perehtyä sijoittamisen maailmaan. Kun tietoa karttuu lisää, hän uskoo ottavansa sijoittamisessa enemmän omiin käsiinsä. Lapsilleenkin hän aikoo jakaa enemmän tietoa.

- Aion kertoa sijoittamisesta omille lapsilleni hyvissä ajoin. Aion neuvoa heitä siihen suuntaan ja varmasti myös aloittaa pienimuotoista sijoittamista heidän puolestaan. Kun itselläni ei ollut sellaisia ihmisiä ympärilläni, jotka olisivat puhuneet sijoittamisesta, en minäkään aloittanut ajoissa.