Valmistujaislahja yhä hankkimatta? Useimmat suosivat lahjakorttia

31.5.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Suomalaiset antavat mieluiten rahaa tai lahjakortin lahjaksi koulunsa päättäville nuorille. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro neuvoo säästämään tulevaisuuteen.

Perintaiset lahjat, lahjakortti ja käteinen raha pitävät pintansa suomalaisten suosikkilahjoina koulunsa päättäville nuorille.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan selvä enemmistö yli tuhannesta vastaajista sanoi haluavansa tarjota nuorelle mahdollisuuden valita, mitä lahjarahoillaan tekee. Siksi vastaajat valitsevat lahjaksi lahjakortin tai käteisen rahan. Peräti 76 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista suosii lahjakorttia. Miehistä 56 prosenttia oli lahjakortin kannalla.

Kolmanneksi suosituin lahja vastaajien mielestä oli astiat tai muut käyttöesineet. Alle 25 –vuotiaat antaisivat lahjaksi astioita selvästi mieluummin kuin yli 65 –vuotiaat, vain kahdeksan prosenttia vanhemmista vastaajista piti asioita hyvinä lahjoina.

Sen sijaan sijoitustuotteet, kuten osakkeet tai rahasto-osuudet olivat neljänneksi suosituin lahja. Etenkin johtajat ja muut hyvin ansaitsevat suosisivat sijoitustuotteita.

- Toivottavasti jokaisen nuoren lähipiirissä on joku, joka voi opastaa alkuun säästämisessä. Ei kaikki salkunrakennuksesta intohimoaan löydä, mutta ei tarvitsekaan. Perustaidot, kuten kuukausisäästäminen ja oman riskinottokyvyn sisäistäminen, opitaan käytännön ensiaskeleissa parhaiten, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Sijoitustuotteiden lahjoitus on kuitenkin käteiseen rahaan verrattuna työläämpää. Luvat, tilit, lahjakirjat, verotus, kaikki pitää ottaa huomioon lahjaa antaessa.

Lahjaveroa on maksettava, jos yksittäisen lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän. Lahjaveroa on maksettava myös silloin, jos samalta lahjanantajalta saa kolmen vuoden sisään useita lahjoja, joiden yhteisarvo on 5 000 euroa tai enemmän. Veron määrään vaikuttaa lahjanantajan ja –saajan sukulaissuhde.

Enintään sata euroa riittää

Suomalaisten mielestä enintään sata euroa on sopiva lahjasumma valmistujalle. Käteistä rahaa suosivista vastanneista 40 prosenttia sanoi 51-100 euroa olevan sopiva lahjasumma, kolmannes vastaajista piti sopivana summana 31-50 euroa.

Sopivaksi katsottu lahjoitussumma hieman nousee niiden vastaajien keskuudessa, jotka suosisivat rahasto-osuuksia tai osakelahjaa. Enemmistön mukaan lahjan arvo saisi olla 100-500 euroa.

Yksityistalouden ekonomisti Nummiaro antaa valmistujalle muutaman neuvon, mitä lahjarahoilla kannattaa tehdä.

- Lahjarahat kannattaa jakaa kolmeen kasaan: osa kulutetaan, osa säästetään esimerkiksi asuntoon tai pahan päivän varalle ja osa rahoista investoidaan lisäkoulutukseen, kuten kokemukseen ulkomailta. Koulutus voi olla nuorille paljon parempi investointi kuin sijoitusmarkkinat. Koulutus mahdollistaa sekä varmemman työpaikan, että isomman palkkapussin.

LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS 27.huhtikuuta - 4. toukokuuta 2018. Kyselyyn vastasi 1 001 suomalaista, jotka olivat iältään 15-74 -vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.