Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suomalainen haluaa vaurastua palkkatyöllä tai yrittämällä – sijoittamisessa pelottaa pääoman menettäminen

24.5.2019 - Talous

Lotto, naimakauppa tai perintö eivät ole suomalaisten mielestä hyviä tapoja vaurastua. Vaurautta on tultava rehellisellä työnteolla tai yrittämisellä. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro muistuttaa, että työvoiman ja pääoman vastakkainasettelun sijaan kannattaa hyödyntää molemmat.

Helppoja konsteja vaurastua ei suomalaisten mielestä ole. LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn mukaan yli puolet reilusta tuhannesta vastaajasta katsoo, että hyväksyttävin tapa vaurastua ovat palkkatyö (31 prosenttia vastaajista) tai yrittäminen (21 prosenttia vastaajista).

Säästäminen tai sijoittaminen voivat myös tulla kyseeseen vaurastumisen lähteinä. Ne ovat kuitenkin vain noin joka neljännen vastaajan mielestä hyväksyttäviä vaurastumisen tapoja.

Keskimääräistä useampi hyvätuloinen vaurastuisi sijoittamalla. Sen sijaan pienemmissä tuloluokissa etenkin sijoittamisen suosio vaurastumismuotona laskee vain muutamaan prosenttiin.

- Suomalaiset arvostavat ahkeraa työtä. Ehkä taustalla on protestanttinen työmoraali, jossa leipä tulee pöytää rehdillä työllä ja samalle kertyy vaurautta todistukseksi kovasta uurastuksesta. Kunnon työhön nähden sijoittamisen arvostus on toissijaista, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Yrittämisen arvostus on palkkatyön ja sijoittamisen välissä, aivan kuin on toiminnan luonnekin. Yrittämisellä luodaan työtä itselle ja muille. Nummiaro kuitenkin muistuttaa, että sijoittamalla pääsee yrittämisen tavoin hyötymään yritystoiminnan luomasta vauraudesta.

- Rahat vain on helpommin hajautettavissa erilaisiin yrityksiin ja ne saa myös tarvittaessa nopeasti muutettua takaisin käyttörahaksi. Työvoiman ja pääoman vastakkainasettelun sijaan kannattaa hyödyntää molemmat, omaa osaamista vastaan tienataan työstä palkkaa, josta osa laitetaan jatkuvasti töihin rahoitusmarkkinoille tienaamaan ostovoimaa kasvattavaa tuottoa. Työmoraalin ja kansankapitalismin yhteiselo luo parhaiten elämänturvaa.

Yhteistä kaikille kyselyyn vastanneille on, että vain harva pitää hyvinä vaurastumistapoina vaihtoehtoja, joihin omalla työllä on varsin vähän vaikutusta. Vain joka kymmenes vastaaja voisi vaurastua lottoamalla, uhkapelaamalla, perinnöllä tai avioliiton kautta.

Rahojen menetys pelottaa sijoittamisessa

Keskimäärin noin miljoonalla eurolla suomalaisten mielestä voisi pärjätä ilman rahahuolia. Valtaosalle suomalaisista summan kartuttaminen onnistuu hyvin pitkän ajan kuluttua ja silloinkin apuja on haettava sijoitusmarkkinoiden kautta.

Nummiaron laskelmien mukaan alle sadan euron kuukausisijoitus kahdeksan prosentin vuotuista tuottoa tarjoavaan sijoituskohteeseen kerryttäisi miljoonan euron potin 55 vuoden päästä. Veroja ei ole huomioitu summassa.

Vastaava kuukausierä tilille säästettäessä ei kerrytä miljoona euroa edes ihmisen eliniässä. Iso osa suomalaisista valitsee kuitenkin tilisäästämisen sen turvallisuuden vuoksi.

Arjen katsaus –kyselyyn vastanneista sijoittamisen suurin pelote on pääoman menettäminen. Toiseksi eniten suomalaiset pelkäävät sitä, että he eivät ymmärrä sijoittamisesta riittävästi. Lähes yhtä suuri pelko liittyy huonojen sijoitusratkaisujen valintaan.

- Ironista, että sijoitustappio voidaan kokea niin vastenmielisenä, että talletusten kautta lukkiudutaan varmaan ostovoimatappioon. Meillä on sisäänrakennettu taipumus tappion tunteen välttelyyn. Tutkimusten mukaan koemme sijoitustappion jopa yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaavan suuruisen sijoitustuoton. Tunnetta voi ainakin osin ohjata tiedon avulla. Pitkällä ajalla talouden suhdanteet ja osakemarkkinoiden luontaiset vuoristoradat tasoittuvat, säännöllinen säästäminen luo tehokkaan ajallisen hajautuksen ja hyödyntää systemaattisesti myös parhaat ostopaikat, Nummiaro muistuttaa.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Eläkekysymyksiin vastasi yhteensä 1037 suomalaista. Iältään vastaajat olivat 15-74 –vuotiaita. Kysely on toteutettu helmikuussa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Pieni säästösumma kuukaudessa kerryttää miljoona euro pitkän ajan kuluttua

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää