Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

TOP 15: Nämä ovat viime vuoden suosituimmat autot – ja neljä tärkeintä asiaa, joita lapsiperheet autolta hakevat

11.4.2019 - Turvallisuus

LähiTapiola listasi viime vuoden suosituimmat autot. Asiantuntija kertoo, mikä perheauton valinnassa on olennaisinta.

K-Caaran liiketoimintajohtaja Harri Buddas korostaa, että auton hankinta pitää lähteä oman tarpeen määrittelystä: millaista arkea eletään ja kuinka paljon ajoa tulee.

Kun tarve on selvillä, voidaan määritellä muut ominaisuudet. Buddas tietää kokemuksesta, mitä lapsiperheet hakevat autolta. Hän listaa neljä tekijää.

1. Hinta

Buddas sanoo, että hänen kokemuksensa mukaan yleisin perheauton hankintahinta pyörii uusissa autoissa 30 000 euron ympärillä.

- Ihmisillä on mielessään joku tietty ostobudjetti tai autolainan lyhennyksiin ja muihin kuluihin liittyvä kuukausittainen budjetti - ja sille summalle halutaan mahdollisimman paljon vastinetta.

2. Turvallisuus

Tärkeä asia lapsiperheille on auton turvallisuus.

- Ennen auton ostamista tutkitaan esimerkiksi, millaisia pisteitä auto on saanut törmäystesteissä, Buddas kertoo.

Hänen mukaansa automerkistä riippumatta uudet autot ovat erittäin turvallisia.

3. Muunneltavuus

Kun auton turvallisuus on kunnossa, halutaan varmistaa sen muunneltavuus: kuinka tavarat saadaan kiinnitettyä, millainen on tavaratilan kapasiteetti ja miten auton istumajärjestystä voidaan muuttaa omien tarpeiden mukaan niin että turvakaukalot ja -istuimet saadaan asennettua turvallisesti.

Buddas haastaa ostajaa miettimään, millaista muunneltavuutta autolta kaipaa päivittäisessä arjessa. Jos autoa lähtee valikoimaan sen perusteella, mahtuuko kolme kertaa vuodessa käytettävä golf-maila kyytiin, vaatimus ei ole tällöin aidosti tarpeen mukainen.

Äläkä usko kuulopuheisiin! Yhden mielestä epämukava istuin voi toisen mielestä olla paras mahdollinen. Auto kannattaakin niin koeistua, -ajaa kuin -pakata.

4. Taloudellisuus

Auton taloudellisuus on merkittävä tekijä. Buddas suosittelee miettimään auton polttoainekulutusta jälleen tarve edellä: Kuinka paljon ajetaan ja millaisessa ympäristössä? Ovatko ajomatkat lyhyitä vai pitkiä?

Hybridiautojen osuus kasvaa, mutta ostajat pohtivat yhä auton käytettävyyttä. Sähköautojen kiinnostus kasvaa, mutta tarjonta on yhä rajallinen.

- Kuluttajat ottavat entistä enemmän autojen päästöt huomioon ostopäätöstä tehdessään. Bensiini on yhä ykkönen, mutta entistä enemmän ymmärretään, että nykyaikainen dieselmoottori on erittäin ilmastoystävällinen.

Ohittaako SUV farmarin?

Buddaksen mukaan nyt on havaittavissa monipuolisuuden trendi. Juurikin monipuolisuutensa vuoksi SUV:it eli katumaasturit kiinnostavat yhä useampaa ja niitä saa nyt myös yhä pienemmissä kokoluokissa.

Mutta ohittavatko katumaasturit perinteiset farmarit? Buddaksen mukaan SUV on hyvä vaihtoehto farmarille. Molemmissa automalleissa on yleensä iso tavaratila, mutta SUV kiilaa edelle käytettävyytensä puolesta.

- Katumaasturit palvelevat hyvin lapsiperheiden tarpeita. Korkeampaan SUV:iin on helpompi pakata niin lapset kuin tavarat. Niissä myös istutaan hieman korkeammalla, jolloin näkyvyys voi tuntua paremmalta.

Menneitä ovat ne ajat, kun katumaasturit olivat järkälemäisiä polttoainesyöppöjä.

- Teknologia menee eteenpäin ja mitä pienempään automalliin tullaan, kulutuskin pienenee. Eli ei katumaasturin kulutus ole välttämättä yhtään sen isompi kuin vastaavassa kokoluokassa olevan farmarin, Buddas sanoo.

Muistathan tämän vakuutuksissa!

Kun oikea perheauto on löytynyt, on aika huolehtia vakuutuksista. LähiTapiolan myyntijohtaja Isto Virasoja muistuttaa, että auton pakollisen liikennevakuutuksen ja kaskon lisäksi olisi tärkeää vakuuttaa ne kaikkein tärkeimmät - auton matkustajat. Oletko miettinyt, kuinka läheisesi pärjäisivät, jos sinulle sattuisi jotain?

- Auto tulee yleensä vakuutettua automaattisesti, mutta sitten ne kalleimmat eli ihmiset unohtuvat. Kun perheessä on lapsia, huoltajien olisi tärkeää ottaa henkivakuutus kaiken varalle, Virasoja muistuttaa.

Suosituimmat autot

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan vuonna 2018 rekisteröitiin 120 499 uutta henkilöautoa. Kasvua edellisvuoteen oli 1,6 prosenttia.

Tässä ovat vuoden 2018 15 suosituinta autoa. Löytyykö teiltä kotoa joku seuraavista?

 1. Nissan Qashqai
 2. Skoda Octavia
 3. Toyota Yaris
 4. Volkswagen Golf
 5. Toyota Auris
 6. Ford Fiesta
 7. Volvo XC60
 8. Ford Focus
 9. Volkswagen Polo
 10. Toyota Avensis
 11. Opel Astra
 12. Toyota C-HR
 13. Volkswagen Passat
 14. Renault Clio
 15. Kia Ceed

Lähteet: Traficom, Liikenne- ja viestintävirasto

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta