Minustako sijoittajaksi? Sisäistä nämä neljä neuvoa ennen sitä – ”Itsensä huijaaminen tässä ei ole suositeltavaa”
3.4.2019 - Talous
Sijoittamisen maailma voi tuntua sakealta viidakolta – turvaa vai riskiä, osakkeita vai rahastoja? Jo muutaman kympin sijoituksella pääsee hyvin alkuun, mutta muutama neuvo kannattaa sisäistää.
Houkuttaako sijoittaminen, mutta tuntuu samalla hankalalta päästä siinä alkuun taloustermiviidakon ja lukuisten eri sijoitustapojen vuoksi? LähiTapiolan palvelujohtaja Outi Vänni vastaa aloittelevaa sijoittajaa askarruttaviin kysymyksiin: millaisilla summilla, milloin ja miten sijoittaminen kannattaa aloittaa?
1. Aloita sijoittaminen pienillä summilla – opit tunnistamaan oikean ajoituksen
Yleisesti sijoittaja pyrkii ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. Kukaan ei kuitenkaan etukäteen tiedä, milloin nämä hetket ovat käsillä. Jos sijoitat alkuun pieniä summia, voit aloittaa milloin vain. Kuukausisäästäjän ei kannata jäädä märehtimään parasta hetkeä.
Kun aloitat sijoittamisen pienillä summilla pikkuhiljaa, myös ajoitukseen liittyvä riski pienenee. Jos taas olet sijoittamassa isoja summia, oikealla ajoituksella on merkitystä. Sijoitusostot voi aina myös hajauttaa useampaan erään ja erilaisiin kohteisiin.
2. Sijoita ensin säästöihin ja kasvata riskiä vasta sen jälkeen
Jokaisella sijoittajalla, työllisyystilanteesta riippumatta, kannattaa olla muutaman kuukauden nettopalkkaa vastaava summa sijoitettuna helposti nostettavissa oleviin, riskittömiin tai matalariskisiin kohteisiin: säästötilille, määräaikaistalletuksiin tai matalan riskin rahastoihin.
Puskurirahan tehtävä ei ole tuoda suurta tuottoa, vaan turvallisuutta – jos esimerkiksi sairastuisit ja palkan tulo keskeytyisi. Kun puskuriraha on kasvanut sopivaksi, voit ryhtyä miettimään paremman tuoton tavoittelua. Jos sijoituksesi kertyy palkasta sivuun laitetusta rahasta, tarjolla on sijoitustuotteita, joihin voit laittaa kuukausittain hyvinkin pieniä summia, alkaen muutamasta kympistä.
Kuukausisäästöillä osakkeiden ostaminen ei yleensä ole kannattavaa, sillä osakkeiden ostamisesta perittävät välityspalkkiot syövät sijoituksesta turhan suuren osan. Pienillä summilla on myös vaikeaa saada hajautettua osakesalkkua. Korkomarkkinoillekaan ei pienillä euroilla pääse, joten piensijoittajalle hyviä vaihtoehtoja ovat sijoitusrahastot ja säästövakuutukset.
Yleensä jokainen sijoittaja tarvitsee sekä turvallisia, että riskialttiita sijoituskohteita. Oma tilanteesi ratkaisee, missä suhteessa ja kuinka paljon tarvitset kutakin. Jos esimerkiksi työpaikan säilyminen vaikuttaisi epävarmalta, kannattaisi painottaa turvallisuutta, ainakin jos varallisuutta ei ole kovin paljon.
3. Mieti, miten suuri riski on sinulle sopiva
Sopiva riski riippuu suunnitellusta sijoitusajasta ja omista vatsahapoista. Koska tuoton tavoittelu tarkoittaa riskin ottamista, on kuviteltava, miltä sijoituksen arvonlasku tuntuisi. Tuntuisiko pahalta, jos sijoituksesi arvo laskisi 10 prosenttia, vaikka suunniteltua sijoitusaikaa olisi vielä vuosia jäljellä? Entä 20 prosenttia? Itsensä huijaaminen tässä ei ole suositeltavaa.
Sijoituskohdetta ei kannata valita kivan nimen tai aikaisemman tuoton perusteella. Jos on kokemusta vain pankkitileistä, ensimmäinen askel arvopaperisijoituksiin kannattaa ottaa hillitysti. Riskipitoisempia sijoituskohteita voit lisätä sitten, kun kokemusta ja itsetuntemusta on karttunut.
4. Tee ensimmäinen sijoitus rauhassa ja pyydä tarvittaessa apua
Jos sopiva kohde on löytynyt ja eikä avoimia kysymyksiä ole, voi monet sijoitustuotteet ostaa omin neuvoin. Ostamiseen tarvitset käytännössä verkkopankkitunnukset ja hieman aikaa, koska asiakkaaksi tulon yhteydessä ja sopimusten tekemisessä kysellään sääntelyn vaatimat tiedot. Jos verkossa aloittaminen tuntuu pelottavalta tai epäselvältä, kannattaa pyytää henkilökohtaista palvelua ja sijoitusneuvontaa.
"Tuntuisiko pahalta, jos sijoituksesi arvo laskisi 10 prosenttia, vaikka suunniteltua sijoitusaikaa olisi vielä vuosia jäljellä? Entä 20 prosenttia? Itsensä huijaaminen tässä ei ole suositeltavaa."
Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme
Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2018 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.
Yli sadan vuoden kokemus sijoittamisesta – LähiTapiola sijoittaa vain kohteisiin, jotka se tuntee
LähiTapiola on sijoittanut jo niin kauan kuin se on vakuuttanut eli yli sata vuotta. LähiTapiolan sijoittamisen kulmakivet ovat pitkäjänteisyys, hallittu riskinotto ja riittävä hajautus, sijoituskohteiden syvällinen tuntemus sekä vastuullisuus.
LähiTapiola Pohjoinen Yrityskorko oli jälleen paras euromääräisiin velkakirjoihin sijoittava korkorahasto
2.4.2019 | Talous
LähiTapiola Pohjoinen Yrityskorko- rahasto on voittanut Pohjoismaiden parhaan euromääräisiin velkakirjoihin sijoittavan rahaston tittelin. Rahastoluokittaja Lipper Thomson palkitsi Pohjoinen Yrityskorko –rahaston myös viime vuonna.
LähiTapiola jo kolmatta vuotta peräkkäin varainhoidon ykkönen – rahastoluokittaja palkitsi jälleen LähiTapiola Maailma -yhdistelmärahastot ja Pohjoinen Yrityskoron luokkansa parhaiksi
2.4.2019 | Talous
Rahastoluokittaja Lipper Thomson Reuters palkitsi LähiTapiola Varainhoidon parhaana varainhoitajana Pohjoismaissa. Palkinto oli jo kolmas peräkkäinen. LähiTapiola Varainhoito ja LähiTapiola Maailma –yhdistelmärahastot ja Pohjoinen Yrityskorko –rahasto keräsivät ykkössijat peräti yhdeksässä sarjassa.
LähiTapiola ottaa käyttöön tulkkauspalvelun suomenkielen eri murteille
1.4.2019 | Turvallisuus
LähiTapiola tarjoaa 1.4.2019 alkaen tulkkauspalvelun, jossa asiakkaat saavat puhelimellaan yhteyden sekä tulkkiin että asiakaspalveluun. Palvelu mahdollistaa kaikki vakuutuksiin sekä säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvät palvelut. Pilottivaiheessa käytössä on kolme eri murretta ja valikoima laajenee myöhemmin tänä vuonna.