Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Minustako sijoittajaksi? Sisäistä nämä neljä neuvoa ennen sitä – ”Itsensä huijaaminen tässä ei ole suositeltavaa”

3.4.2019 - Talous

Sijoittamisen maailma voi tuntua sakealta viidakolta – turvaa vai riskiä, osakkeita vai rahastoja? Jo muutaman kympin sijoituksella pääsee hyvin alkuun, mutta muutama neuvo kannattaa sisäistää.

Houkuttaako sijoittaminen, mutta tuntuu samalla hankalalta päästä siinä alkuun taloustermiviidakon ja lukuisten eri sijoitustapojen vuoksi? LähiTapiolan palvelujohtaja Outi Vänni vastaa aloittelevaa sijoittajaa askarruttaviin kysymyksiin: millaisilla summilla, milloin ja miten sijoittaminen kannattaa aloittaa?

1. Aloita sijoittaminen pienillä summilla – opit tunnistamaan oikean ajoituksen

Yleisesti sijoittaja pyrkii ostamaan halvalla ja myymään kalliilla. Kukaan ei kuitenkaan etukäteen tiedä, milloin nämä hetket ovat käsillä. Jos sijoitat alkuun pieniä summia, voit aloittaa milloin vain. Kuukausisäästäjän ei kannata jäädä märehtimään parasta hetkeä.

Kun aloitat sijoittamisen pienillä summilla pikkuhiljaa, myös ajoitukseen liittyvä riski pienenee. Jos taas olet sijoittamassa isoja summia, oikealla ajoituksella on merkitystä. Sijoitusostot voi aina myös hajauttaa useampaan erään ja erilaisiin kohteisiin.

2. Sijoita ensin säästöihin ja kasvata riskiä vasta sen jälkeen

Jokaisella sijoittajalla, työllisyystilanteesta riippumatta, kannattaa olla muutaman kuukauden nettopalkkaa vastaava summa sijoitettuna helposti nostettavissa oleviin, riskittömiin tai matalariskisiin kohteisiin: säästötilille, määräaikaistalletuksiin tai matalan riskin rahastoihin.

Puskurirahan tehtävä ei ole tuoda suurta tuottoa, vaan turvallisuutta – jos esimerkiksi sairastuisit ja palkan tulo keskeytyisi. Kun puskuriraha on kasvanut sopivaksi, voit ryhtyä miettimään paremman tuoton tavoittelua. Jos sijoituksesi kertyy palkasta sivuun laitetusta rahasta, tarjolla on sijoitustuotteita, joihin voit laittaa kuukausittain hyvinkin pieniä summia, alkaen muutamasta kympistä.

Kuukausisäästöillä osakkeiden ostaminen ei yleensä ole kannattavaa, sillä osakkeiden ostamisesta perittävät välityspalkkiot syövät sijoituksesta turhan suuren osan. Pienillä summilla on myös vaikeaa saada hajautettua osakesalkkua. Korkomarkkinoillekaan ei pienillä euroilla pääse, joten piensijoittajalle hyviä vaihtoehtoja ovat sijoitusrahastot ja säästövakuutukset.

Yleensä jokainen sijoittaja tarvitsee sekä turvallisia, että riskialttiita sijoituskohteita. Oma tilanteesi ratkaisee, missä suhteessa ja kuinka paljon tarvitset kutakin. Jos esimerkiksi työpaikan säilyminen vaikuttaisi epävarmalta, kannattaisi painottaa turvallisuutta, ainakin jos varallisuutta ei ole kovin paljon.

3. Mieti, miten suuri riski on sinulle sopiva

Sopiva riski riippuu suunnitellusta sijoitusajasta ja omista vatsahapoista. Koska tuoton tavoittelu tarkoittaa riskin ottamista, on kuviteltava, miltä sijoituksen arvonlasku tuntuisi. Tuntuisiko pahalta, jos sijoituksesi arvo laskisi 10 prosenttia, vaikka suunniteltua sijoitusaikaa olisi vielä vuosia jäljellä? Entä 20 prosenttia? Itsensä huijaaminen tässä ei ole suositeltavaa.

Sijoituskohdetta ei kannata valita kivan nimen tai aikaisemman tuoton perusteella. Jos on kokemusta vain pankkitileistä, ensimmäinen askel arvopaperisijoituksiin kannattaa ottaa hillitysti. Riskipitoisempia sijoituskohteita voit lisätä sitten, kun kokemusta ja itsetuntemusta on karttunut.

4. Tee ensimmäinen sijoitus rauhassa ja pyydä tarvittaessa apua

Jos sopiva kohde on löytynyt ja eikä avoimia kysymyksiä ole, voi monet sijoitustuotteet ostaa omin neuvoin. Ostamiseen tarvitset käytännössä verkkopankkitunnukset ja hieman aikaa, koska asiakkaaksi tulon yhteydessä ja sopimusten tekemisessä kysellään sääntelyn vaatimat tiedot. Jos verkossa aloittaminen tuntuu pelottavalta tai epäselvältä, kannattaa pyytää henkilökohtaista palvelua ja sijoitusneuvontaa.