Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Talven liukkailla kaatuvat kaikenikäiset – tämä yleinen vaara vaanii kotipihalla

11.1.2019 - Turvallisuus

Talven liukkailla keleillä kaatuvat kaikenikäiset ja liukastuminen onkin jalankulkijan yleisin onnettomuus talviliikenteessä. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä liukastuu talvikuukausien aikana. Asiantuntijan mukaan moni liukastuu kotipihalla.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine arvioi kulkuväylien liukkaudesta johtuvista tapaturmista aiheutuneiden kustannusten olevan moninkertaiset katujen kunnossapidon kustannuksiin verrattuna. Huomattava osa näistä vahingoista olisi vältettävissä, mikäli kulkuväylien talvikunnossapidosta huolehdittaisiin asianmukaisesti.

- Liukastumisia sattuu useimmiten kotipihalla. Yleensäkin koti on vaarallisin paikka, koska siellä vietetään paljon aikaa, eikä siellä noudateta turvallisuusohjeita samalla tavalla, kuin julkisilla paikoilla. Esimerkiksi omalla vastuulla oleva pihan hiekotus jää helposti tekemättä, sanoo LähiTapiola Pohjoisen korvausjohtaja Heikki Pesonen.

Suurin osa liukastumisten aiheuttamista vammoista on vähäisempiä, eikä niiden vuoksi aina edes hakeuduta lääkärinhoitoon. Toisaalta liukastuminen voi aiheuttaa myös hyvin vakavia vammoja. Tyypillisimpiä liukastumistapaturmissa syntyneitä lääkärin hoitoa vaativia vammoja ovat ranne-, lonkka- ja nilkkamurtumat sekä pään vammat.

- Vahinkoja sattuu yleensä syksyllä ensimmäisten liukkauden aikaan ja talvella, kun sade- ja sulamisvedet liukastavat pihan ja kadut. Kellonajallisesti vahinkoja sattuu eniten aamuisin töihin lähdettäessä ja illalla sieltä palattaessa, sekä illalla ulkona lenkin yhteydessä. Yleinen iäkkäämpien ihmisten liukastumisonnettomuus sattuu aamulla matkalla aamulla postilaatikolle huonoissa kengissä, kun vaikkapa aamutossuissa lähtee hakemaan lehteä, eikä muista huomioida liukkautta, Pesonen varoittaa.

Vahingon satuttua korvauskysymysten selvittäminen on tärkeää. Vahinkoa kärsineen omien vakuutusten lisäksi korvausta voidaan hakea siltä taholta, joka on vastuussa liukastumispaikan kunnossapidosta. Tällöin korvausvastuussa on yleensä kiinteistön omistaja. Myös vuokralainen, jolla on hallinnassaan koko kiinteistö, voi joutua korvausvastuuseen kuten kiinteistön omistaja. Korvausvastuun syntyminen edellyttää kuitenkin tuottamusta eli tässä tapauksessa sitä, että alueen kunnossapidosta vastuussa oleva taho on laiminlyönyt asianmukaisen liukkauden torjunnan.

Liukastumiset näkyvät piikkeinä terveydenhuollossa

LähiTapiolan TerveysHelppi-palveluun tulee erityisesti nyt vuoden alussa paljon liukastumisista aiheutuneita tapaturmia. Erityisen liukkaat päivät näkyvät TerveysHelppi-palvelussa tapaturmapiikkeinä. Kun asiakas on tapaturman sattuessa TerveysHelppiin yhteydessä, hän saa TerveysHelpin sairaanhoitajilta ja lääkäreiltä tilanteeseensa parhaiten sopivaa neuvontaa ja hoitoonohjausta.

- Etähoidossa tehtävä hoidontarpeen arvio yhtenäistää näissä tapauksissa hoitoketjua, auttaa oikeanlaisen hoidon koordinointia ja parantaa samalla asiakaskokemusta, TerveysHelpin lääkäri Henri Terho kertoo.

- TerveysHelpin sairaanhoitajien ja lääkäreiden tehtävänä on selvittää vamman luonne potilaan antamien tietojen avulla. Päätös hoidon tarpeesta tehdään aina yhteisymmärryksessä potilaan kanssa, Terho toteaa.

Vinkit pystyssä pysymiseen:

1. Valitse kengät kelin mukaan
Piikkikorkoiset korkokengät ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Valitse kengät aina kulkureittisi liukkaimman kohdan mukaisesti, vaikka kävelisit vain parkkipaikalle.

2. Käytä liukuesteitä
Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida, että ne voi tarvittaessa ottaa pois mahdollisimman helposti. Kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.

3. Varaa aikaa matkoihin
Liukkailla keleillä ei kannata kiirehtiä. Varaa aikaa matkantekoon enemmän kuin yleensä ja liiku harkiten. Vaarallinen tilanne on esimerkiksi bussiin kiirehtiminen, jolloin usein unohtaa varoa tienpintojen liukkautta.

4. Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä
Autoille ja jalankulkijoille vaaralliset olosuhteet syntyvät erilaisessa säässä. Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päälle sataa lunta tai vettä.

5. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta
Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumen poisto ovat keskeinen turvallisuustekijä talvikeleillä. Kulkuväylien riittävä valaistus on myös tärkeää. Varmista asuintalosi piha-alueiden riittävä hiekoitus ja valaistus.

6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi
Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä. Tasapainoa ja lihaskuntoa pitää harjoittaa 2-3 kertaa viikossa.

7. Keskity kävelemiseen
Liukkailla keleillä on syytä keskittyä kävelemiseen, jotta osaat varoa sekä huomaat hiekoittamattomat, epätasaiset ja liukkaat kohdat. Unohda kiirehtiminen talvikeleillä. Pysähdy käyttäessäsi kännykkää.

Vinkkilistan lähde: Liikenneturva