Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiolan salkunhoitaja: Kiinteistömarkkinan hyvä vire on ollut yllätys – rauhoittumista on näköpiirissä

17.12.2018 - Talous

Vuosi 2018 on ollut kiinteistömarkkinoilla lähes yhtä aktiivinen kuin viime vuonna. Katso, mitä LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita arvioi kiinteistömarkkinoiden ensi vuoden näkymistä.

Suomessa kiinteistökauppoja on tehty edelleen vilkkaasti. Kauppa-aktiivisuus on ollut jopa yllättävän vilkasta, sanoo LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita. Viime vuosi oli markkinoilla ennätyksellinen, eikä kuluva vuosi jää jälkeen paljoakaan.

LähiTapiola Varainhoidon joulukuun Sijoituswebinaarissa Viita kertoi, että edelleen vilkas kauppatahti on tukenut hintakehitystä. Viime vuosina hintoja ovat vauhdittaneet kansainväliset sijoittajat, jotka ovat rynnistäneet Suomen markkinoille.

- Vuosi 2017 oli ennätyksellinen kauppavuosi. Ennustimme, että vuonna 2018 hieman rauhoittuu. Mutta nyt kun vuosi on lopuillaan, olemme nähneetkin, että vuosi 2018 onkin ollut lähes yhtä aktiivinen kuin viime vuosi, Viita sanoo.

- Rahoitusmarkkinoilla vallitsevat epävarmuustekijät heijastuvat kiinteistösijoittamiseenkin. Edelleenkin kiinteistömarkkina koetaan turvasatamana ja sitä kautta rahaa on virrannut kiinteistösijoituksiin. On yllättävää, että 2018 on ollut näinkin pirteä. Nyt sitten mietitään, mitä ensi vuonna tapahtuu.

Viita uskoo, että markkinoilla rauhoittuminen alkaa ensi vuonna. Kiinteistösijoittajat siirtyvät sijoituksissaan seuraavaan vaiheeseen.

- Kahden aktiivisen vuoden jälkeen hienoista rauhoittumista on näkyvissä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaupankäynti loppuisi täysin, Viita ennustaa.

- Neljän viime vuoden aikana ammattimaisten sijoittajien keskuudessa puolet kiinteistöomaisuudesta on vaihtanut omistajaa. Se tarkoittaa, että olettaen kiinteistösijoittamisen olevan pitkäaikaista ja omistusten olevan pitkäaikaisia, markkinoilla ollut kiinteistömassa on tasapainottumaan päin. Nyt ollaan omistamisen vaiheessa. Tätä taustaa vastan vuosi 2019 tulee varmasti olemaan rauhallisempi kuin vuosi 2018.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito aikoo ensi vuonna hieman laskea asuntojen painoa salkuissaan ja lisätä toimitilapuolella hotelli- ja logistiikkakiinteistöjä. Viita kuitenkin sanoo, että tehtävä voi olla haasteellinen. Markkinoiden heterogeenisuus tekee sen, että otollisten kohteiden löytäminen ei ole helppoa.


Tutustu LähiTapiola Sijoituskiinteistöt –erikoissijoitusrahastoon täältä.

Katso koko webinaaritallenne täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää