Flunssavirukset ja enterovirukset jylläävät nyt – etälääkäri arvioi yhä useammin asiakkaan omia valokuvia

10.10.2018 - Terveys

Flunssakausi näkyy nyt työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa. Ylähengitystieinfektioihin eli normaaliin flunssaan liittyvien yhteydenottojen määrät ovat kasvaneet merkittävästi viime viikkoina LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelussa. Etälääkäri katsoo yhä useammin myös asiakkaan omalla puhelimella ottamaa valokuvaa esimerkiksi kurkusta tai iho-oireista.

Normaalin flunssan tyypillisiä oireita ovat kurkkukipu, yskä, nuha ja kuume. Enteroviruksen aiheuttamissa infektioissa esiintyy usein myös rakkulaista ihottumaa sormissa ja jalkapohjissa, joskus myös suun ympärillä.

- Käynnissä oleva flunssakausi näkyy nyt selvästi asiakkaiden yhteydenottojen määrissä. TerveysHelpissä tärkeä tehtävämme on tunnistaa infektion vakavuus ja erottaa vakavat bakteeri-infektiot, kuten keuhkokuume normaalista flunssasta, sanoo LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelun lääkäri Henri Terho.

Terhon mukaan yleensä tilanteeseen nähden hyvä yleisvointi, lyhyt taudinkuva ja oirekuvan helpottaminen muutamissa päivissä on merkki virusinfektiossa, joka paranee levolla kotona. Bakteeritaudeissa oireet ovat usein vaikeampia ja vointi usein heikkenee seurannassa. Oireita voivat olla muun muassa pitkittyvä kuumeilu ja paheneva hengenahdistus.

Puhelimeen ladattavan TerveysHelppi-sovelluksen chatissa voi myös lähettää valokuvia esimerkiksi nielusta tai iho-oireista suoraan hoitohenkilökunnan arvioitavaksi. Tyypillisiä valokuvista arvioitavia ihoinfektioita ovat märkärupi ja kynsinauhan tulehdukset. Myös vakavampia tulehduksia voidaan arvioida kuvien ja kertoman perusteella, mutta niitä ei hoideta TerveysHelpin kautta.

Monet TerveysHelpin asiakkaiden yhteydenotoista tulevat pienempien lasten vanhemmilta, jotka hakevat ammattiapua sairauden arviointiin ja hoito-ohjeita. Päiväkodeissa ja kouluissa liikkuu paljon virustauteja ja sen vuoksi virustauteja voi erityisesti päiväkotilapsilla olla useita vuodessa. Kuumeista lasta ei kannata viedä päiväkotiin tai kouluun. Pelkkä nuha ja lievä yskä taas harvoin ovat este.

Fyysinen rasitus on terveysriski kuumeiselle

Terhon mukaan pääsääntönä on, että töihin ei mennä kipeänä. Tarvittavan sairasloman pituus vaihtelee taudinaiheuttajan ja ammatin mukaan, mutta pääsääntöisesti normaali flunssa aiheuttaa muutaman vuorokauden sairaslomatarpeen.

- Sairaana töiden tekeminen levittää taudinaiheuttajaa ja näin ollen lisää muiden infektioriskiä. Myös esimerkiksi kuumeessa fyysisten töiden tekeminen on selvä terveysriski, Terho muistuttaa.

Terhon mukaan flunssan jälkeen liikuntaharrastusten pariin on usein turvallista hakeutua, kun takana on kaksi kuumeetonta päivää ja tuntuu, että keho sietää rasitusta liikunnan aikana normaalisti. Terho kuitenkin muistuttaa aina kuuntelemaan omaa kehoa, kun urheilu aloitetaan infektion jälkeen.

Tärkeimpiä keinoja flunssan välttämiseen on oman vastuskyvyn ylläpitäminen, jossa keskeisiä osa-alueita ovat vilustumisen välttäminen, riittävä lepo ja hyvä fyysinen kunto. Tautien ennaltaehkäisyssä myös käsihygienia on keskeistä.

Influenssarokotukset alkavat loka-marraskuussa

Tavallista flunssaa vakavamman influenssan huippukausi ajoittuu yleensä vuodenvaihteen tienoille ja kestää kahdesta kolmeen kuukautta. Influenssaan ei synny immuniteettia, koska taudin aiheuttavat virukset vaihtelevat vuosittain ja siksi rokote tulee ottaa vuosittain uudestaan. Myös alkavalle syyskaudelle rokotetta on päivitetty maailman terveysjärjestö WHO:n suositusten mukaan.

- Rokotukset vähentävät merkittävästi influenssan esiintymistä ja sitä kautta myös ehkäisevät vakavia komplikaatioita, joten ne ovat suositeltavia. Esimerkiksi pienet lapset, vanhukset, raskaana olevat ja vakavia perussairauksia sairastavat ovat selvä riskiryhmä, joiden on suositeltavaa ottaa rokote, Terho sanoo.

Suomessa influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai ne joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Näihin ryhmiin THL laskee kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirin, raskaana olevat naiset, varusmiespalveluksen aloittavat ja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön.

TerveysHelppi-palvelu on tarkoitettu LähiTapiolan kaikille terveys-, sairauskulu-, tapaturma- tai matkavakuutusasiakkaille. Palvelussa voi asioida mobiilisovelluksen chatissa tai soittamalla maksutta numeroon 0206 1000 ja se on avoinna joka päivä klo 7–23. Sovelluksen voi ladata maksutta App Storesta tai Google Play Storesta.

TerveysHelppi apunasi joka päivä

TerveysHelpistä saat nopeasti ja helposti vastauksia terveyshuoliisi.
Etälääkäripalvelut ovat aina ulottuvillasi, kun terveydenhuollon ammattilaiset
ovat chatin tai puhelinsoiton päässä.

Lue lisää