Minustako sijoittajaksi? Näin pitkäjänteinen säästäjä kerää mukavan potin eläkepäiville

7.9.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Eri sijoitusvaihtoehtojen tunnettuus kasvaa kaiken aikaa, mutta edelleen heikkotuottoisilla talletustileillä makaa kotitalouksien varoja yli 90 miljardia euroa. LähiTapiolan sijoituswebinaarissa yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, miten muutaman kympin säästösummasta voi kasvaa kymmenien tuhansien eurojen potti.

LähiTapiola kysyi suomalaisilta, mikä estää heitä sijoittamasta rahastoon tai muuhun sijoituskohteeseen. TNS Kantarin viime syksynä toteuttamassa kyselytutkimuksessa yli 400 vastaajan mielestä ehdottomasti suurin este on rahan puute. Noin joka kymmenes vastaaja sanoi, ettei tunne vaihtoehtoja. Saman verran vastaajia sanoi, etteivät he luota sijoitustuotteiden tarjoajiin.

Vaikka rahan puute miellettiin suurimmaksi esteeksi, moni vastaaja kuitenkin totesi pystyvänsä säästämään kuukaudessa edes joitakin kymmeniä euroa. Iso osa pienistäkin säästösummista päättyy kuitenkin pankkitilille, joka on turvallinen mutta josta saatava tuotto on huomattavan matala tai sitä ei kerry ollenkaan.

LähiTapiolan sijoituswebinaarissa tiistaina 11. syyskuuta pureudutiin sijoittamisen aloittamiseen ja siihen liittyviin riskeihin. Keskustelemassa olivat LähiTapiolan Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström, pääekonomisti Jari Järvinen sekä yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä moni pelkää enemmän sijoitusriskiä kuin ajattelee, mitä hintojen nousu vaikuttaa säästöjen makuuttamiselle pankkitilillä. Nummiaro muistuttaa, että sijoitusriski on toki suurempi lyhyellä esimerkiksi kuukauden ajanjaksolla, mutta vuosien mittaisella tarkastelujaksolla tilisäästäjän riski nousee.

- Sijoitusriski toisina kuukausina ottaa ja toisina antaa, eli sijoitusten arvot heiluvat, mutta ajan kanssa se antaa enemmän kuin ottaa. Tilisäästäjältä inflaatio vain ottaa. Lyhytnäköinen säästäjä lukkiutuu ostovoimatappioon, kun avarakatseinen kerryttää elämänturvaa, Nummiaro sanoo.

-Kriisit ovat voineet jättää muistijäljen takaraivoon. Pelkästään Nokiaan teknohuuman aikaan luottaneet piensijoittajat ovat voineet todeta sijoituskokeilujen olevan tässä. Osakkeiden osalta joskus kuulee ylisynkkiä käsityksiä, että kaikki rahat voi siinä touhussa menettää, mikä ei alkuunkaan vastaa hajautetun salkun ominaisuuksia. Kymmenen vuotta sitten riehunut finanssikriisi iski riskikirjon vähäriskisempäänkin päähän, kun täysin pääomaturvattuina pidettyjen rahamarkkinarahastojenkin arvoihin jouduttiin tekemään leikkauksia. Kyseessä oli pahin finanssi- ja talouskriisi sitten 1930-luvun. Näiden kokemusten toistumisen pelossa ei kannata pankkitilillä piileskellä.

Pienelläkin summalla alkuun

Sijoittaminen ei vaadi suuria summia. Jo muutaman kymmenen euron säästösumma riittää. Huomattavaa kuitenkin on, että sijoittaminen on aina suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja säännöllistä toimintaa. Pelkoa tuottojen tai jopa pääomien menettämisestä voi vähentää sillä, että valitsee useampia sijoituskohteita eli hajauttaa sijoituksiaan.

-Hajauttaminen on parasta riskienhallintaa. Eri sijoituslajit, kuten osake-, korko-, kiinteistö- tai metsäsijoitukset toimivat hyvin eri aikoina, jolloin arvonmuutokset tasapainottavat toisiaan ja kokonaisuus kehittyy tasaisemmin. Ajallinen hajautus taas tarkoittaa sitä, että jakaa ostoja- tai myyntejä useaan säännölliseen erään. Näin ei satu ostamaan juuri arvonvaihtelun huipulla ja myymään pohjalla, Nummiaro sanoo.

Aika on sijoittajan puolella. Mitä nuorempana säännöllisen sijoittamisen pystyy aloittamaan, sitä todennäköisemmin sijoittaja saa kerrytettyä hyvän potin esimerkiksi eläkeikään mennessä. Nummiaro laskee, että 20 –vuotiaan tarvitsisi säästää kuukaudessa 26 euroa kuuden prosentin tuottoa tarjoavaan sijoituskohteeseen saadakseen 50 000 euroa 60-ikävuoteen mennessä. 30-vuotiaan vastaava kuukausisumma on 51 euroa ja 40-vuotiaan jo 110 euroa, jotta vastaava tavoitesumma tavoiteikään mennessä saavutetaan.

-Kun aloittaa 20-vuotiaana, 40 vuodessa kuukausisäästöistä kertyy 12 500 euroa. Loput 37 500 euroa tulee korkoa korolle-periaatteesta. Siinä on taikaa.

Riski ja tuotto kulkevat rinnakkain

Sijoitustoiminnassa koskaan ei voi olla varma, että sijoituskohteista saa tuottoa. Tuotto ei ole myöskään välttämättä sama joka vuosi. Pääomien menettäminenkin on mahdollista lukuun ottamatta talletustiliä, jota suojaa talletussuoja 100 000 euroon asti.

Mitä riskisempi sijoituskohde on, sitä enemmän sijoittaja vaatii kohteelta tuottoa. Esimerkiksi osakkeilla on suurempi tuottovaatimus kuin joukkolainoilla.

Esimerkkilaskelmassa käytetty kuuden prosentin keskimääräinen vuotuinen tuotto olisi saavutettu sijoittamalla varat pääosin riskisempiin sijoituskohteisiin, kuten osakkeisiin.

-Osakkeiden arvostukset ovat kohonneet yli 9-vuotisen nousumarkkinan aikana. Näin tulevat tuotto-odotukset ovat laskeeneet. Esimerkiksi USA:n pitkän ajan osaketuotto on ollut vuodesta 1871 lähtien yhdeksän prosenttia, mutta nyt odotuksissa siitä on leikattava kolmannes pois. Silti suhteessa korkoihin lisätuottoa on osakkeista saatavissa, Nummiaro sanoo.

-Joka oppaan neuvo ”älä sijoita mihinkään, mitä et tunne” taitaa useimmilla toteutua niin, että kun osaaminen koetaan vähäiseksi, koko homma jää. Yli kynnyksen pääsee hyvin laajasti hajautetulla yhdistelmärahastolla, joista voi valita alkuun vähäriskisemmän vaihtoehdon. Osaamista ja kokemusta kertyy matkan aikana ja samalla oma riskinsieto hahmottuu ja ehkä jalostuukin.

Tutustu LähiTapiolan säästämisen ja sijoittamisen ratkaisuihin täältä.

Pienikin säästösumma riittää, jos säästöaika on riittävän pitkä

Kuukausisäästö eur, kun haluaa säästää 50 000 eur 60-vuotispäivään mennessä.

LähiTapiola LokalTapiola

Lähde: Hannu Nummiaro, LähiTapiola Varainhoito