Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Jos lomakohteessa tapahtuu terrori-isku tai luonnonilmiö, korvaako vakuutusyhtiö kotiinpaluun? Asiantuntija vastaa

30.7.2018 - Turvallisuus

LähiTapiolan matkavakuutuksen korvauspalvelussa käsitellään vuosittain joitakin kymmeniä terrori-iskuihin liittyviä tapauksia. Päätös matkan korvauksesta tehdään aina erikseen tapauskohtaisen arvioinnin perusteella.

Terrori-iskut ovat yleistyneet maailmalla ja aiheuttavat huolta suomalaisille matkailijoille. Jos kesken loman matkakohteessa sattuu terrori-isku tai olisi matkustamassa terrorikohteeseen pian iskun satuttua, voi kotiinpaluu tai matkan peruminen tuntua joskus tarpeelliselta. LähiTapiola on laajennetulla korvauslinjallaan halunnut huolehtia, että asiakkaat voivat tuntea olonsa turvalliseksi matkustaessaan.

- Terrori-iskut ovat muuttaneet viime vuosina korvauskäytäntöämme. Olemme korvanneet näissä tilanteissa matkan keskeytymisiä ja matkan peruuntumisia kohteeseen, jossa terrori-isku on tehty, LähiTapiolan korvauspäällikkö Ulla Kudjoi-Salminen kertoo.

Yleistä matkan keskeyttäminen tai peruminen ei kuitenkaan ole.

- Ihmiset ovat kuitenkin selkeästi rohkeasti matkustaneet ja jääneet kohteeseen, ja tämän typpisiä tapauksia on korvattu vain ihan yksittäisiä. Myös erilaiset luonnonilmiöt ovat lisääntyneet: esimerkiksi USA:n viime talven lumiongelma ja Etelä- ja Väli-Amerikan hurrikaanit sekä tulivuorten aktivoituminen ovat vaikuttaneet lentoliikenteeseen merkittävästi, ja näistä johtuen olemme korvanneet lennoilta myöhästymisiä.

Poikkeuspäätöksistä tiedotetaan aina erikseen

Jokainen korvauspäätös harkitaan tapauskohtaisesti, eikä LähiTapiolalla ole kaikkia koskevaa linjausta aiheesta.

- Viime vuonna terrori-iskun johdosta teimme kahdeksan poikkeuspäätöstä. Poikkeuspäätös tehdään kunkin tilanteen osalta erikseen tapauskohtaisen arvioinnin perusteella. Jos poikkeuspäätös päädytään tekemään, korvaamme asiakkaalle matkan peruuttamisesta tai matkan keskeyttämisestä aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos viranomaiset vahvistavat, että iskua tutkitaan terroritekona, on todennäköistä, että teemme poikkeuspäätöksen, Kudjoi-Salminen sanoo.

Poikkeuspäätöksen tekemisestä tiedotetaan joka kerta erikseen LähiTapiolan uutishuoneessa sekä sosiaalisen median kanavissa. Esimerkiksi kesäkuun lopussa teimme poikkeuspäätöksen, kun Balin Agung-tulivuori jälleen aktivoitui.

Päivitä matkavakuutuksesi kuntoon täällä.