Ulkopolitiikan tutkija: Talouden merkitys geopolitiikassa korostuu entisestään

13.6.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan kahdenvälinen sopiminen on ottamassa taas valtaa maailmankaupassa. LähiTapiola Varainhoidon tilaisuudessa puhuneen Aaltolan mukaan presidentti Donald Trump voi hyvinkin jatkaa presidenttinä vielä toisen kauden.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tullipäätöksiä ja kiukuttelua liittolaismaille G7 –maiden kokouksessa on kummasteltu ympäri maailmaa. Lyhyessä ajassa Trump on päätöksillään ja käytöksellään järisyttänyt lännessä totuttua sopimisen kulttuuria.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Trumpin kohahduttava käytös on oikeastaan ilmentymä jo pitkään jatkuneesta kehityksestä. Yhdysvaltain ulkomaankaupan epätasapaino erityisesti keskeisten kauppakumppanien Kiinan ja Saksan kanssa hiertää. Yhdysvallat tuo Kiinasta ja Saksasta huomattavasti enemmän kuin vie.

LähiTapiola Varainhoidon institutionaalisille asiakkaille järjestetyssä tilaisuudessa Aaltola arvioi, että maailmassa on astuttu uuteen aikaan. Suurvaltapolitiikka korostuu jälleen.

- Maailma makaa sellaisessa asennossa, jossa suurvaltapoliittiset työkalut on otettu käyttöön uudessa kontekstissa, joka ei ole kylmä sota. Elämme uutta maailman vaihetta, johon liittyy paljon jännitteitä ja vielä on kysymysmerkki, miten asiat tulevat menemään, Aaltola sanoi.

Finanssimaailman on voinut seurata sivusta suurjohtajien uhittelua, mutta ei enää. Talous on yksi keskeinen vaikuttamisen keino politiikassa. Trumpin tullipäätökset ja eri maille asetetut sanktiot ovat keskeisiä esimerkkejä.

- Geopolitiikka politisoi taloutta. Siellä olevat riippuvuudet, epäsymmetrisyydet, ovat juuri niitä, joilla geopolitiikka pelaa. Esimerkiksi taloudelliset keskittymät ja solmukohdat kartalla ovat keskeisiä resursseja.

Yhdysvallat on hyvä käyttämään taloudellisia resurssejaan myös maailmanpoliittisten pyrkimystensä ajamiseen ja näin se tulee tekemään jatkossakin, ennustaa Aaltola.

Ajatus heijastuu myös maailmankaupassa. Epätasapainoisesta kaupasta halutaan päästä eroon ja siksi sopimuksia puretaan. Parempaa tasapainoa etsitään kahdenvälisillä sopimuksilla. Näin kahdenvälinen kauppa eli bilateraalinen kauppa kasvaa moninkeskeisen kaupan kustannuksella.

Vielä voidaan nähdä toinen kausi

Trumpin vaalivoitto oli yllätys maailmalle ja yllätys se oli amerikkalaisillekin. Trumpilla on yhä vankka kannattajakuntansa, vaikka enemmistö amerikkalaisista ei häntä kannatakaan.
Marraskuussa järjestetään kongressin välivaalit. On todennäköistä, että demokraatit voittavat vaalit. Se vaikeuttaisi Trumpin mahdollisuuksia viedä eteenpäin uudistuksiaan.

Vaikka demokraatit voittaisivat välivaalit, se ei tarkoita automaattista häviötä presidenttikisassa. Aaltola uskoo, että Trumpilla on hyvät edellytykset päästä toiselle virkakaudelle vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

-Oma ennustukseni on, että Trumpilla on suhteellisen hyvät mahdollisuudet saada toinen kausi. Hänen tyylinsä on uudenlainen. Hän pystyy myrkyttämään keskusteluita. Demokraatit tykkäävät rakastua omaan ehdokkaaseensa. He kaipaavat Obaman kaltaisia hahmoja, jotka messiaan tavoin kohottautuvat yli muiden. Moraalinen kraktääri korostuu. On aika helppo myrkyttää tämä suhde. Niinkään ei ole kyse omasta kannatuksesta vaan vastustajan kannatuksen murentamista.