Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola jatkaa vastuullisia tekoja - AINOA:lle ja Sepälle LEED -sertifikaatit

7.6.2018 - Talous

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon tavoitteena on, että sen hallinnoimien kohteiden elinkaarivaikutukset ovat mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia. Kauppakeskukset Ainoa ja Seppä saivat korkeimman tason LEED-ympäristösertifikaatit.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon tavoitteena on olla Suomen vastuullisin kiinteistövarainhoitaja. Vastuullisuus on pitkäjänteistä työtä ja arjen tekoja. Yhtenä vastuullisuuden tekona on energiatehokkuus, joka merkitsee useita käytännön tekoja. Vastuullisuusperiaatteet ovat osa LähiTapiolan liiketoimintaperiaatteita.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon tavoitteena on, että sen hallinnoimien kohteiden elinkaarivaikutukset eli energiatehokkuus ja käytännön ylläpitovaikutukset ovat mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia. Tätä voidaan todentaa ympäristösertifioinnin avulla ja LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on valinnut ympäristösertifioinniksi LEED –sertifioinnin. LEED on rakennushankkeiden ja olemassa olevien kiinteistöjen sertifiointijärjestelmä, jonka avulla pyritään vähentämään rakentamisen ja kiinteistöjen käytön aikaista ympäristökuormitusta.

Kohteiden suunnittelussa huomioidaan aurinkosähköjärjestelmien vaatimukset ja uusiin asuntokohteisiin toteutetaan varaus aurinkosähköjärjestelmien toteuttamiseksi. kiinteistövarainhoidon tavoitteena on lisätä aurinkoenergiantuotantoa vuosittain 20 prosenttia.

Kauppakeskus AINOA:lle korkeimman tason LEED ympäristösertifikaatti

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on investoinut Tapiolaan yli puoli miljardia euroa. Tapiolan alueella AINOAn lisäksi LähiTapiolan omistuksessa on Revontulenkujan pääkonttori, hotelli, asuntoja ja useita liikekiinteistöjä.

Espoon Tapiolassa sijaitseva kauppakeskus AINOA on saanut kansainvälisen ympäristösertifioinnin korkeimman Platina-tason. Ainoan saavuttama pistemäärä on korkein suomalaisen kauppakeskuksen saavuttama.

Perusteluina platinatason huippupisteille ovat erinomainen sijainti eli julkisen liikenteen yhteydet ja kävelymatkan päässä sijaitsevat lähialueen palvelut sekä kestävät liikenneratkaisut kuten sähköautojen latauspisteet, vähäpäästöisten autojen paikat sekä hyvät pyöräilyä tukevat tilat. Erinomaisen sertifiointitason saavuttamiseen vaikuttivat myös kauppakeskuksen uudisosan pihakannen toteutus osittain viherkattona, vähän kuluttavien vesikalusteiden valinnat, hyvä kiinteistön energiatehokkuus esimerkiksi kaukolämmön ja kaukojäähdytyksen ansiosta sekä vähäpäästöiset materiaalivalinnat maaleissa ja lattiapinnoissa. Energiankulutus ja kierrätys on otettu huomioon ja kauppakeskuksen hukkalämmöllä lämmitetään jopa lähialueen koteja.

Kauppakeskus Sepälle korkein eli platinatason LEED ympäristösertifikaatti

Kauppakeskus Sepän suunnittelussa ja rakentamisessa energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Seppä saavutti maksimipisteet sekä innovatiivisen suunnittelun, että energiatehokkuuden osalta.

Ympäristösertifioinnin avulla varmennetaan rakennuksen energiatehokkuus, ympäristövaikutukset sekä terveelliset sisäolosuhteet käyttäjille. Sepän suunnittelussa nämä seikat on huomioitu muun muassa vettä säästäviä vesikalusteita valikoimalla sekä ihmismäärän ja lämpötilojen mukaan säätyvän ilmanvaihdon avulla.

Kauppakeskus Sepässä on myös Keski-Suomen suurin aurinkovoimala. kauppakeskuksen katolla on yhteensä 1 670 kappaletta aurinkopaneeleja. Aurinkovoimalan pinta-ala on yhteensä 6 000 neliötä, mikä tekee siitä Keski-Suomen suurimman, mutta myös valtakunnallisella tasolla merkittävän aurinkovoimalan. Aurinkopaneelit muuntavat auringosta tulevan säteilyn sähköksi. Paneeli muodostuu useista yhteen kytketyistä kennoista. Aurinkosähkö on yksi ympäristölle vähiten kuormitusta aiheuttavista energiantuottomuodoista.