Salkunhoitaja: Osakkeiden arvostustasot ja talouskehitys arveluttavat – tältä näyttää syksy osakemarkkinoilla

7.6.2018 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Osakkeiden näkymät ovat yhä positiiviset, mutta epävarmuustekijöitä on useita. LähiTapiolan salkunhoitaja Nina Ebeling arvioi sijoittajien lähtevän kesälomille odottavissa tunnelmissa.

Osakemarkkinat ympäri maailmaa ovat ajaneet vuoristorataa alkuvuoden. LähiTapiolan salkunhoitajan Nina Ebelingin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tullipäätökset, Italian hallituskriisi ja muut poliittiset jännitteet ovat heilutelleet osakkeita. ”Hermostuneisuus varmasti jatkuu”, Ebeling sanoo.

LähiTapiola Varainhoidon kevään viimeinen sijoituswebinaari käsittelee osake- ja kiinteistömarkkinoiden näkymiä torstaina 14. kesäkuuta kello 9. Salkunhoitaja Ebeling ja LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon salkunhoitaja Vesa Viita pohtivat LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtajan Tom Liljeströmin kanssa, miltä syksy näyttää osake- ja kiinteistömarkkinoilla.

Ebelingin mukaan heilunnasta huolimatta osakkeiden näkymät ovat yhä positiiviset, mutta tummia pilviä on lipunut markkinoiden ylle. LähiTapiola Varainhoito laski toukokuussa osakkeet alipainoon teollisuusmaiden kääntyneen suhdannenäkymän ja osakkeiden korkean arvostuksen vuoksi.

- Osakkeiden arvostustasot ovat korkealla, mutta toisaalta Euroopassa korot ovat edelleen alhaalla. Vaihtoehtoista tuottoa on yhä vaikea löytää, Ebeling sanoo.

- Tunnelma markkinoilla on odottava. Isoja kysymyksiä on ilmassa, kuten EKP:n toimet syksyllä ja talouskehityksen suunta sekä useiden poliittisten jännitteiden ratkaisut.

Pörssiyhtiöiden kehitykselle keskeistä on talouden suunta. Toistaiseksi useissa yhtiöissä asiat ovat hyvin, liikevaihto kasvaa, tulokset paranevat ja tilauskirjat ovat täynnä.

Investointibuumia odotetaan edelleen

Hyvistä ajoista huolimatta yritykset ovat yhä varovaisia. Ebelingin mukaan yllättävintä talouden noususuhdanteessa on ollut, että investointibuumi odotuttaa edelleen. Suurta investointihalukuutta ei ole löytynyt, vaikka raha olisi nyt ennätyshalpaa. Yritykset viilaavat mieluummin nykyistä kapasiteettiaan ja yrittävät pärjätä sillä.

- Viime vuosien kriisit ovat pelästyttäneet yritykset pahasti ja toipuminen on kestänyt pitkään. Investoidessa yhtiö ottaa isoja kustannusmassoja. Investoivan yrityksen on pakko uskoa, että tuotantotaso säilyy hyvänä jatkossakin.

Yhteen asiaan yritykset ovat investoineet: digitaalisuuteen. Se on trendi, jonka voi odottaa jatkuvan myös tulevaisuudessa. Yksikään yhtiö ei voi jättäytyä digitaalisuuden junasta.

Kehitys on tarkoittanut myös, että teknologiayhtiöt ympäri maailmaa ovat olleet pörssien keihäänkärkiä. Kurssit ovat nousseet rajusti. Osakkeiden arvostustasot edellyttävät, että yhtiöiden kasvun on jatkuttava vahvana.

Kasvu on muutenkin ollut avainsana pörsseissä viime vuosina. Voimakkaasti kasvavat yhtiöt eli kasvuyhtiöt ovat olleet sijoittajien suosiossa pitkään ja niistä onkin voinut saada hyviä tuottoja. Ebelingin mukaan keväällä jo näytti hetken siltä, että hyvää osinkoa maksavat ja maltillisesti kasvavat arvoyhtiöt nousevat sijoittajien suosioon hermostuneisuuden lisääntyessä pörsseissä. Muutos jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi ja kasvuyhtiöt ovat olleet edelleen pörssin menestyjiä.

- Talouden luvut tukevat edelleen osakkeita. Kasvuvaihe on yhä päällä. Jos kuitenkin taloudesta kantautuu heikompia lukuja, arvostustasot eivät kestä. Syksy näyttää, mihin suuntaan talous kehittyy.

Tutustu LähiTapiolan rahastoratkaisuihin täältä.