Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Elämäntavat uusiksi kerralla vai pienin askelin? Urheilulääkäri Pippa Laukka antaa yksinkertaiset neuvot terveyden ylläpitämiseen

6.5.2018 - Terveys

Elämäntapojen muuttaminen terveyttä ja hyvinvointia edistäviksi saattaa monesta tuntua vaikealta ja pitkäjänteiseltä mutta tässäkin asiassa kärsivällisyys kannattaa.

Lehdet ovat täynnä erilaisia liikunta- ja ruokavinkkejä, joita noudattamalla luvataan elämäntapamuutos ja kuntoon pääsemisen lyhyessäkin ajassa. Urheilulääkäri Pippa Laukka kehottaa ihmisiä keskittymään olennaiseen eikä muuttamaan kaikkea kerrallaan.

- Kuuriajattelussa on perustavaa laatua oleva virhe siinä, kun ajatellaan, että muutetaan koko elämä ja elintavat kerralla. Täytyisi unohtaa tämä kerralla kaikki uusiksi -mentaliteetti ja lähteä tekemään elämäntapamuutoksia pienillä asioilla, Laukka kommentoi.

Pippa Laukka toimii liikuntalääketieteeseen erikoistuneena lääkärinä ja puhuu julkisuudessa paljon ennaltaehkäisevän terveyden puolesta. Mitä tämä sitten oikein tarkoittaa?

- Se tarkoittaa oman hyvinvoinnin ylläpitoa – sitä, että voimme itse tiedostaa ja tehdä valintoja omiin elämäntapoihin sekä riskitekijöihin liittyen. Ei siis päädytä tulipalojen sammuttamiseen vaan siihen, että voidaan etukäteen huolehtia terveydestä ja tehdä asioita, jotka tukevat meidän terveyttä.

Pidä yksilöllisyys mielessä

Ihmisille tulevat harvoin suurena yllätyksenä asiat, joita omaan terveyteen liittyvissä tottumuksissa tulisi muuttaa. Tästä huolimatta päivittäin tehdään huomattavan paljon terveyden kannalta epäedullisia valintoja, jotka vaikuttavat oleellisesti muun muassa omaan jaksamiseen, stressitasoihin, fyysiseen kuntoon ja sairauksien syntyyn.


Laukan mukaan ihmiset eivät tarvitse enää niinkään neuvoja terveelliseen elämään vaan omaa sisäistä järjen ääntä siihen, että tehtäisiin järkeviä ja itselle parhaita ratkaisuja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi elää täydellistä tai täydellisen terveellistä elämää. Tärkeintä olisi oppia kuuntelemaan itseään.

- Jokaisen tulisi tunnistaa omat kriittisimmät muutosta vaativat asiat omassa terveydessä ja kiinnittää niihin huomiota. Kaikki tiedot, ohjeet ja trendit eivät suinkaan ole kaikkia varten. Meistä jokainen on yksilöllinen ja myös tässä asiassa on tärkeä pitää se mielessä, Laukka kuvailee.

Peruspilarit kuntoon

Omaa terveyttä ja hyvinvointia tukevia elämäntapoja ei ole koskaan liian myöhäistä muuttaa. Muutoksia tehdessä on kuitenkin hyvä ajatella maalaisjärjellä ja suhtautua itseensä ymmärtäväisemmin sekä olla kärsivällinen muutoksissa. Arkirutiineihin liittyvistä yksinkertaisista vinkeistä Laukka mainitsee usein esillä olevat keskeiset peruspilarit: levon, ruuan sekä liikunnan.

1. Nuku riittävästi

Riittävä ja laadukas uni on avainasemassa, kun puhutaan elämäntapamuutoksista. Suurimmalle osalle ihmisistä riittävä uni tarkoittaa 7-8 tunnin yöunia.

- Kaikessa yksinkertaisuudessaan riittävän unen merkki on se, että päivän aikainen vireystila on hyvä ja päivän jaksaa energisenä, Laukka sanoo.

2. Syö säännöllisesti sekä terveellisesti

Toinen tärkeä asia on ruokailurytmin pitäminen säännöllisenä, jolloin ravinteikasta energiaa saa tasaisin väliajoin pitkin päivää heti aamusta alkaen. Tällöin aineenvaihdunta pysyy vauhdissa ja ruokahalu hallinnassa.

- Ruokailu tauottaa päivän aikana myös työntekoa sekä tietysti huolehtii energiatasapainostamme. Vähän kuin laittaisi tankkiin oikeanlaista bensaa – niin ruoka antaa meille energiaa päivän ajaksi.

3. Huolehdi liikunnasta

Liikunnalla on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia niin fyysiseen kuin psyykkisenkin terveyteen, joten päivittäisestä arjen aktiivisuudesta on tärkeää huolehtia. Nykyään tiedetään, että jo minuutinkin liikuntapätkät edistävät terveyttä. Siksi myös työpäivää voi tauottaa olemalla aktiivinen.

- Liikunta ei vaikuta pelkästään fyysiseen kuntoon vaan myös työkykyyn ja aivojen toimintaan. Se auttaa hallitsemaan painoa, mutta myös nukkumaan sekä ajattelemaan paremmin.

Loppuun Laukka muistuttaa, että koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä elämäntapamuutosta. Hän painottaa, että pieniltä tuntuvilla muutoksilla on paljon suurempi vaikutus kokonaisuuteen yhteen isoon verrattuna.

- Jokainen päivä on mahdollisuus. On paljon todennäköisempää onnistua, kun tekee niitä pieniä muutoksia, Laukka kiteyttää.

Älyhenkivakuutuksesta apua elintapojen muuttamiseen

LähiTapiolan Älyhenkivakuutus auttaa muutosten tekemisessä ja tuo tukea oman hyvinvoinnin lisäämiseen ja esimerkiksi aktiivisuuden sekä terveyden seurantaan.

Älyhenkivakuutuksen mukana tuleva ennaltaehkäisevä hyvinvointipalveluiden kokonaisuus pitää sisällään vinkkejä ravitsemukseen ja säännöllisen ateriarytmin löytämiseen, apuvälineitä niin liikkumisen seurantaan, stressinhallintaan, kuin unen sekä riittävän levon hallintaan. Se auttaa asiakkaita voimaan paremmin.

Lue lisää LähiTapiolan Älyhenkivakuutuksesta täältä.

Tärkeimpien vuoksi saattaa unohtua yksi: Sinä itse.

Onko joku riippuvainen toimeentulostasi? Oletko koskaan ajatellut, miten läheisesi selviäisivät taloudellisesti, jos sinulle tapahtuisi jotain?

Lue lisää