Viime kesä aiheutti mittavia vahinkoja viljelijöille – laajentunut satovakuutus vastaa ongelmaan

19.3.2018 - Turvallisuus

LähiTapiola LokalTapiola

LähiTapiola on laajentanut satovakuutukseensa uuden turvan kattamaan pitkään jatkuneen sateen aiheuttamat tuhot.

Sateinen kesä 2017 aiheutti sadoille viljelijöille mittavia vahinkoja. Juuri ilmestyneen Luonnonvarakeskuksen satotilaston mukaan korjaamatta jäi noin 80 000 hehtaarin suuruinen ala.

LähiTapiolan nykyiset ja uudet asiakkaat voivat nyt laajentaa satovakuutuksensa kattamaan myös pitkään jatkuneen sateen aiheuttamat tuhot kasvustolle tai korjaamatta jääneen sadon katetuoton menetykset. Pitkään jatkuneella sateella tarkoitetaan vakuutuksen vastuuaikana elo- tai syyskuussa kertynyttä sademäärää, joka ylittää pitkäaikaisen tilastoidun sademäärän 160 prosentilla tai yli sen.

Pitkäaikaiset sademäärät määritellään vertaamalla Ilmatieteen laitoksen vuosina 1981-2010 tilastoimiin sademääriin. Vuosittaiset elo- ja syyskuun sademäärät saadaan maatilaa lähimpänä olevalta Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemalta. Aseman tulee myös sijaita sen LähiTapiolan alueyhtiön toimialueella, jossa tila on.

- Kahden ensimmäisen satovakuutusvuoden kokemusten perusteella ja asiakkailta saamiemme toiveiden perusteella koimme tärkeäksi tarjota asiakkaillemme turvan myös pitkään jatkuneiden sateiden varalle, kertoo LähiTapiolan maatila- ja metsäasiakkuuksista vastaava johtaja Petri Pitkänen.

Satovakuutuksen kehitystyö jatkuu

Suomalainen satovakuutusjärjestelmä uudistettiin täysin kaksi vuotta siten, kun valtion ylläpitämä tukijärjestelmä lakkautettiin. LähiTapiola toi oman satovakuutuksensa viljelijöille heti kesäksi 2016.

- Satovakuutusten kehittäminen on erittäin tärkeää, koska nämä tuotteet ovat Suomessa täysin uusia. Maatilavakuuttamisen markkinajohtajana seuraamme tarkasti kotimaista ja kansainvälistä keskustelua. Nyt kansainvälisenä trendinä satovakuuttamisessa on hyödyntää korvausten määrittelyssä indeksejä eli yksiselitteisiä ja vakuutuksesta riippumattoman kolmannen osapuolen kehittämiä mittareita, kertoo Pitkänen.

Petri Pitkäsen mukaan suomalainen satovakuutusjärjestelmä elää edelleen murrosvaihetta ja satovakuutuksen kehittäminen viljelijöiden kanssa jatkuu.

- Viime kesän kokemukset osoittavat, ettei muualla käytössä olevia vakuutuksia voida sellaisenaan siirtää maamme olosuhteisiin, vaan omat olosuhteet tunteva kehitystyö on edelleen tarpeellista.

Lue tarkemmin satovakuutuksesta täältä.