Eppu Normaalin rumpali Aku Syrjä nostaa esiin yritysjohtajan suurimman haasteen – "Se on klassinen ilmiö"

18.3.2018 - Terveys

Akun Tehtaassa on töissä 40 ihmistä ja siellä toimii 16 yritystä. Tätä kaikkea johtaa Eppu Normaalin rumpali Aku Syrjä.

Eppu Normaali -yhtyeen rumpali Aku Syrjä elää paitsi rockelämää, myös yrittäjän arkea. Syrjä on alun perin yhtyeensä toiminnan ympärille perustetun, Ylöjärvellä sijaitsevan Akun Tehtaan toimitusjohtaja.

Eppu Normaali alkoi jo vuosikymmeniä sitten lainailla bändikamojaan muille yhtyeille, kuten Popedalle ja Yölle. Toiminnan kasvaessa ulos autotalleista päätettiin perustaa Akun Tehdas. Sen avajaisia juhlittiin syksyllä 2003, joten toimitusjohtaja Aku Syrjällä on takanaan jo 15 vuotta johtajuuden ja muusikon elämän yhdistämistä.

- Bändihän on yritys, aloittaa Syrjä yrityksensä tarinan kertomisen.

- Bändin toiminnassa ovat tavallaan samat lainalaisuudet kuin yrittämisessä. Tajusin tämän tosin vasta myöhemmin, ja sitä kautta yrittäminen myös muuttui – siihen alkoi tulla mukaan muun muassa teknisiä palveluita.

Akun Tehtaan idea on Syrjän mukaan hyvin yksinkertainen.

- Tekniset laitteet tarvitsevat ruokaa eli sisältöjä ja laitteet sisältöjä, jotta niitä voidaan esittää eri taltiointeina. Kumpikin tarvitsee toisiaan ja meidän verkostorakenteessa se toteutuu. Olemme saaneet yhdessä aika paljon aikaan - siellä on erilaisia tuotantoyhtiöitä ja yhdessä saamme aikaiseksi isompia kokonaisuuksia, Syrjä kertoo.

Katso Aku Syrjän haastattelu videolta:


Nyt tehtaassa on päivittäin töissä 40 ihmistä ja siellä toimii 16 yritystä. Miten vastuullinen johtajuus ja rockelämä sopivat yhteen?

- Hemmetin hyvin! Bändihän ei voi toimia jos ei ole keskinäistä luottamusta ja yhdessä tekemisen meininkiä, ja siinä on samaa periaatetta kuin yrittämisessä.

Työhyvinvointi on kaiken ydin

Syrjän mukaan yksi johtajuuden haastavista puolista on henkilöstönhallinta.

- Se on tämä klassinen ilmiö, että kun ihmisiä alkaa olla enemmän, alkaa väistämättä tapahtua ihmisten välisiä asioita. Ja ikävä kyllä se on sen johtajan asia niitä yrittää ratkoa, Syrjä kuvailee.

Työhyvinvointi on Syrjän mukaan kaiken ydin Akun Tehtaassa.

- Viittaan jälleen bändiin; jos bändi ei voi hyvin, jos siellä on jotakin keskinäistä skismaa, pitää se pystyä ratkaisemaan jotenkin. Pitäisi kehittyä ja onnistua pitämään itsensä ja henkilöstönsä vireessä.

Syrjä paljastaa myös yhtyeensä Eppu Normaalin pitkän iän salaisuuden. Ylöjärveläisbändi perustettiin vuonna 1976 ja rumpali Aku Syrjä ei ole jättänyt väliin yhtäkään yhtyeen keikkaa.

- Meillä on demokraattinen bändi, mutta tietyillä alueilla joku joka päättää – jonkun sana on tietyissä asioissa se viimeinen. Se on se salaisuus siihen, kuinka ollaan pystytty tekemään näin pitkään yhdessä töitä. Joskus tehtiin niitä töitä aika rankoissakin olosuhteissa keikkamatkoilla. Nuorina miehinä jaksettiin, vaikka kyllä sitä työhyvinvointia välillä koeteltiin, Syrjä kertoo nauraen.

Akun Tehdas on LähiTapiolan Työkykypalvelun yhteistyökumppani. Työkykypalvelun tavoitteena on parantaa henkilöstön työkykyä ja yrityksen tuottavuutta. Lue lisää täältä.

Teksti: Laura Glad
Video: Veera Nurmela