Kattosi voi olla vaarassa sortua - tarkkaile talon katolle kertyvää lumen määrää
5.1.2018 - Turvallisuus
Erityisesti maan itä- ja pohjoisosissa on alkuvuonna satanut niin paljon lunta, että siitä alkaa olla vaaraa rakennusten kattorakenteille. Moni kiinteistön omistaja onkin jo kiivennyt katoille arvioimaan lumen kertymiä, ja ennaltaehkäisemään vahinkoja.
Lumikuormien poisto kuuluu huolellisen kiinteistönhoidon tehtäviin. Yleisesti vakuutus ei korvaa lumen painosta rakennukselle aiheutunutta vahinkoa. LähiTapiolan korvaushakemuksissa näkyy jo nyt lumen poistamisen laiminlyönnistä johtuvia yhteydenottoja. Lue alta LähiTapiolan riskipäällikkö Juhani Savolaisen vinkit lumivaurioiden vähentämiseksi, jotta vastaavaa ei pääse tapahtumaan sinun rakennuksillesi.
Suurista lumimääristä voi syntyä monenlaista vahinkoa
Tyypillisesti lumituiskulla vallitseva tuuli juoksuttaa irtolunta harjan yli vastakkaiselle lappeelle tai rakennusten porrastaville osille. Kertynyt lumikerros voi olla jopa kaksi kertaa paksumpi kuin vastaisen lappeen kertymä.
Alkuvuoden lumikerroksen paino voi olla 100 kiloa kuutiometriä kohden. Lumen paino voi kuitenkin kasvaa sateiden ja tiivistymisen myötä helmi-maaliskuussa jopa 200-240 kiloon kuutiometriä kohden. Tämä voi aiheuttaa virhearviointeja lumen painosta, jos lumikuormaa arvioidaan vain lumikerroksen paksuutta mittaamalla.
Toispuolinen kinoslumikuorma aiheuttaa epäkeskeistä rasitusta erityisesti puutteellisesti jäykistetyille pitkille, korkeille, hallimaisille rakennuksille. Katolle kerrostuva lumi ja jää lisäävät myös putoavista jää- ja lumimassoista aiheutuvaa tapaturmariskiä.
Kertynyt raskas lumimassa voi painaa ja rikkoa kantavia vesikattorakenteita sekä keväällä liukuessaan alas ruhjoa vesikaton pinnoitteita ja katon läpivientien tiivistyksiä. Kinoslumen paljous aiheuttaa kevään myötä sulamisvesivaurioriskejä porrastavien kattorakenteiden seinäliittymissä sekä katolla olevien ilmastointiputkien ja savuhormien liitosrakenteissa.
Kiipeä katolle katsomaan
Rakennusten katoille kertyvää lumikerroksen määrää on vaikea arvioida maasta käsin, joten varmin tapa on kiivetä katolle ja mitata lumen paksuutta eri puolita kattolapetta. Katolla liikkuessa tulee noudattaa aina erityistä varovaisuutta ja varustautua käyttämään turvaköysiä ja -valjaita, tai turvautua alan ammattilaisen apuun.
Turvallisesti lumenpudotukseen
Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on poistaa lumimassat jo hyvissä ajoin ennen vielä odotettavissa olevia yllättäviä lumimyräköitä ja suojakelejä. Lumien poistoon katoilta tulee tapaturmien ja omaisuusriskisen varalta valmistautua huolella.
Jyrkillä ja liukkailla kattopinnoilla turvaköydet ja -valjaat sekä kokenut työpari voivat ehkäistä merkittävästi ikäviä takaiskuja lumen pudotustöissä. Henkilövahinkojen välttämiseksi tiputuspaikan alla olevaa liikkumista tulee rajoittaa puomein, aidoin ja varoituskyltein ja huolehtia riittävästä työn keston aikaisesta liikkumisen turvallisesta ohjaamisesta.
Lue lisää kotivakuutuksestamme
Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!
Valitse autollesi paras vakuutus
LähiTapiolan autovakuutus on Suomen suosituin. Vertaile ja valitse, mikä kaskovakuutuksista olisi autollesi paras.
Teitkö tämän uudenvuodenlupauksen? Niin myös lähes miljoona muuta suomalaista
1.1.2018 | Terveys
Valtaosa uudenvuodenlupauksista koskee elämäntapoja, liikuntaa tai ravintoa. Innokkaimmin lupauksia vuodenvaihteessa tekevät nuoret.
Vain joka neljäs suomalainen osaa käyttää defibrillaattoria – LähiTapiola paikkaa vajetta
28.12.2017 | Turvallisuus
LähiTapiolan Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta käy ilmi, että vain 27 prosenttia suomalaisista kertoo osaavansa käyttää defibrillaattoria. LähiTapiolan alueyhtiöt ovat kuluneen vuoden aikana pyrkineet vastaamaan tähän haasteeseen kouluttamalla suomalaisille ensiaputaitoja sekä lahjoittamalla yhteensä lähes 30 defibrillaattoria eri puolille Suomea.
Perintövero uudistuu tammikuun alussa – tarkista henkivakuutuksesi edunsaajat
26.12.2017 | Uutinen
Henkivakuutuksen perusteella lähiomaisille maksettavan kuolintapauskorvauksen osittainen verovapaus poistuu 1.1.2018.