Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Teitkö tämän uudenvuodenlupauksen? Niin myös lähes miljoona muuta suomalaista

1.1.2018 - Terveys

Valtaosa uudenvuodenlupauksista koskee elämäntapoja, liikuntaa tai ravintoa. Innokkaimmin lupauksia vuodenvaihteessa tekevät nuoret.

Vuoden vaihtuessa katseet käännetään tulevaan ja uusi vuosi koetaan monesti myös uutena alkuna. Uutenavuotena tehdään perinteisesti myös lupauksia sekä asetetaan tavoitteita alkavalle vuodelle. LähiTapiolan toteuttaman tutkimuksen mukaan 23 prosenttia eli 943 000 suomalaista lupaa elämäntapoihinsa, liikuntaan tai ravintoon liittyviä asioista vuodenvaihteessa.

- Ihmiset arvostavat terveyttä ja hyvinvointia, mutta silti se ei välttämättä näy omassa arjessa. Kiireessä oma jaksaminen ja liikunta jäävät taka-alalle. Siksi on luonnollista, että uuden vuoden kynnyksellä lupaukset kohdistuvat nimenomaan hyvinvointiin. Katseet siirretään tulevaan ja näin on luontevaa pyrkiä tekemään muutoksia juuri vuodenvaihteen yhteydessä, LähiTapiolan hyvinvointikumppanin Trainer4Youn asiantuntija Mikko Törmälehto kuvailee.

Hän uskoo, että useammatkin tekevät todellisuudessa jonkinlaisia uudenvuodenlupauksia.

- 23 prosenttia on yllättävänkin pieni luku. Uskon, että monet ihmiset eivät tee uudenvuodenlupauksestaan julkista. Monet siis pyrkivät parantamaan hyvinvointiaan, vaikka eivät varsinaista uudenvuodenlupausta tekisikään. Kannattaa miettiä pieniä muutoksia, joita voi aloittaa heti oli elämäntilanne millainen tahansa.

Nuoret innokkaimpia lupausten tekijöitä

Erityisen suosittua lupausten teko on nuorten keskuudessa. 31 prosenttia eli lähes joka kolmas alle 25-vuotiaista suomalaisista kertoo tekevänsä uudenvuodenlupauksia. Myös nuoret päättävät useimmiten hyvinvointiinsa liittyviä asioita.

- Uskon tämän johtuvat yksinkertaisesti siitä, että nuorten keskuudessa hyvinvoinnin arvostus nousee jatkuvasti. Esimerkiksi Työterveyslaitoksen (TTL) terveystapatutkimuksen mukaan nuorten tupakoinnin yleisuus on laskenut etenkin vuosituhannen vaihteen jälkeen ja tupakkaa kokeilemattomien osuus kasvanut jatkuvasti vuoden 2005 jälkeen. Ehkäpä nuoret ovat aikuisia innokkaampia haluamaan parempaa, Törmälehto uskoo.

Ihmiset lupaavat terveyteen liittyvien seikkojen lisäksi myös esimerkiksi ihmissuhteita, omaa taloutta sekä työntekoa koskevia asioita.

”Arjen pienet valinnat tekevät paljon”

Uudenvuodenlupausten ominaispiirteenä on harmittavan usein se, että niitä ei pidetä. LähiTapiolan Älyhenkivakuutus tuo tukea oman hyvinvoinnin lisäämiseen ja esimerkiksi aktiivisuuden ja terveydentilan seurantaan.

- Arjen aktiivisuus ja pienet valinnat tekevät paljon. Älyhenkivakuutuksen mukana tuleva aktiivisuusranneke tai sykevyö auttaa alkuun muutoksessa. Valmennusohjelmat puolestaan antavat käytännön vinkkejä paremmasta ravinnosta ja liikuntatottumusten pysyvään muutokseen sekä tukea painonhallintaan. Älyhenkivakuutuksen palvelut auttavat myös uuden vuoden lupausten toteutumisen seurannassa. Wellmo-sovelluksessa voi asettaa itselleen erilaisia neljän viikon mittaisia lupauksia kuten askel-, paino-, liikunta- ja alkoholilupaukset, LähiTapiolan yhteysjohtaja Sonja Lehtonen kertoo.

LähiTapiolan käyttäjäkyselyn (11/2017) mukaan 70 % asiakkaista sanoo Älyhenkivakuutuksen auttaneen tekemään elämäntapamuutoksia. Asiakkaista 75 prosenttia asiakkaista kertoo positiivisen muutoksen jääneen pysyväksi.

Lue lisää LähiTapiolan Älyhenkivakuutuksesta täältä.


Arjen katsaus -tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena ja vastaajat edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 026 ihmistä ja sen toteutti Kantar TNS.