Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vain joka neljäs suomalainen osaa käyttää defibrillaattoria – LähiTapiola paikkaa vajetta

28.12.2017 - Turvallisuus

LähiTapiolan Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta käy ilmi, että vain 27 prosenttia suomalaisista kertoo osaavansa käyttää defibrillaattoria. LähiTapiolan alueyhtiöt ovat kuluneen vuoden aikana pyrkineet vastaamaan tähän haasteeseen kouluttamalla suomalaisille ensiaputaitoja sekä lahjoittamalla yhteensä lähes 30 defibrillaattoria eri puolille Suomea.

Lahjoituksia jatketaan ensi vuonna. Esimerkiksi LähiTapiola Idän alueella asuvat suomalaiset saivat ehdottaa alueelle jaettavien 11 defibrillaattorin sijoituspaikkoja. Näiden laitteiden asennukset ovat jo alkaneet.

- Elämänturvayhtiö LähiTapiola haluaa toimia paikallisen turvallisuuden lisääjänä sijoittamalla defibrillaattoreita paikallisen yhteisön käytettäväksi ja hyödyksi. Tavoitteena on varmistaa, että mahdollisimman monella suomalaisella olisi hädän sattuessa helppo ja nopea pääsy elintärkeän defibrillaattorin luo, LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen sanoo.

Sepelvaltimotaudista aiheutuva äkillinen sydänkohtaus on edelleen yleisin kuolinsyy sekä miehillä että naisilla Suomessa. Defibrillaattori on helppokäyttöinen laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Defibrillointiin on ryhdyttävä jo 3-5 minuutin kuluessa elottomuudesta. Jokainen viiveminuutti huonontaa selviytymisen ennustetta 10-12%.

- Viime vuosina niin kutsutut maallikkodefibrillaattorit ovat alkaneet mukavasti yleistyä Suomessakin, mutta meillä ollaan vielä kaukana kansainvälisestä kehityksestä. Tätä vajetta LähiTapiola on nyt omalta osaltaan lähtenyt täyttämään ja toivomme tietysti, että muutkin tahot ottavat haasteen vastaan.

Lisätietoja:
Sami Sallinen, riskienhallintapäällikkö, LähiTapiola, +358 40 842 7685