Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Viisi vinkkiä joulun automatkalle – muista nämä juhlapyhien liikenteessä

21.12.2017 - Turvallisuus

Joulu on rauhoittumisen aikaa – myös tieliikenteessä. LähiTapiolan viidellä vinkillä joulun automatkasta tulee turvallisempi.

Joulun aika on vilkas tieliikenteessä ja tällä viikolla useat suomalaiset suuntaavat tien päälle ja matkustavat perheen, sukulaisten tai ystävien luokse joulunviettoon. Vilkas liikkuminen ei kuitenkaan yleensä näy onnettomuustilastoissa.

Liikenneviraston mukaan joulun menoliikenne jakautuu pääasiassa kahdelle päivälle, perjantaille ja lauantaille. Liikennettä ennustetaan olevan runsaasti varsinkin perjantaina 22.12. kello 12 ja 18 välillä. Myös lauantaina 23.12. aamupäivällä on vielä ruuhkaa.

Parina viime vuonna joulukuu on ollut yksi vuoden turvallisimpia kuukausia, ainakin vakavia liikenneonnettomuuksia tarkasteltaessa. Viime vuoden joulukuussa tieliikenteessä kuoli 15 ihmistä ja vuonna 2015 kuolonuhreja oli 17.

LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen muistuttaa ottamaan huomioon sääolosuhteet joululiikenteessä.

- On kuitenkin muistettava, että sääolosuhteilla on iso merkitys kunkin kuukauden onnettomuustilanteeseen. Jos joulukuulle osuu kova lumisaderintama, tilanne voi kääntyä päälaelleen, kuten kävi vuonna 2014. Tuolloin joulukuu oli liikenteessä paha kuukausi. Lumetonta joulua harva toivoo, mutta tieliikenteessä lumettomuus on selkeä turvallisuustekijä.

LähiTapiolan viisi vinkkiä joululiikenteeseen:

1. Tarkasta auton kunto.

Tee hyvissä ajoin ennen lähtöä tarkastus autoon, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä tien päällä. Tarkasta ainakin öljyn, jäähdytysesteen ja lasinpesunesteen riittävyys. Jos sää on pakkasen puolella, käytä esilämmitystä. Tarkasta myös talvirenkaiden kunto, auton akku ja varaa mukaan lumiharja, jääraappa, taskulamppu sekä lumilapio.

2. Suunnittele matka-ajat.

Mikäli pystyt joustamaan lähtöajoissa, ei joulunviettoon kannata startata pahimpien ruuhkien aikaan. Koska joulu on tänä vuonna sunnuntaina, alkavat ruuhkat jo perjantaina. Paluuliikenne taas ajoittunee joulu- ja tapaninpäivälle. Mikäli joudut ajelemaan ruuhkapäivinä, varaa matkaan riittävästi aikaa.

3. Muista nollatoleranssi.

Jouluna on mukava ottaa kinkun palanpainikkeeksi vaikkapa glögiä. Myös jouluna on kuitenkin tärkeää muistaa nollatoleranssi liikenteessä – eli jos glögi on terästettyä, vaihtuu kuski.

4. Nopeus kelin mukaan.

Suomen talvi on tunnetusti todellinen yllättäjä, ja tänäkin vuonna saadaan ainakin etelässä jännittää, tuleeko valkea joulu vai ei. Talviliikenteen vaihtelevissa keleissä korostuvat ajonopeus ja ajoetäisyydet. Vähennä nopeutta ja lisää välimatkaa edessä ajavaan aina kelin mukaisesti.

5. Keskity ajamiseen.

Yksi kasvava ongelma autoliikenteessä on älypuhelin monine hienoine sovelluksineen. Kiusaus lukea viestejä tai vastata niihin on suuri monelle autoilijalle. Nyt on hyvä hetki tehdä oikea päätös: kun ajan, keskityn ajamiseen. Päätöksen tekeminen on pieni uhraus saavutettuun hyötyyn nähden.

Tarvitsetko liikenne-, koti- tai matkatilanteessa apua? Hätäpalvelu auttaa LähiTapiolan asiakkaita 24 h /vrk numerossa +35880004531.