Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola on mukana älyvaate-tutkimushankkeessa

19.9.2017 - Turvallisuus

LähiTapiola osallistuu Smart Clothing 2.0 -hankkeeseen, jossa luodaan liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille älyvaatteille ja –palveluille. Yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyönä kehitetään kansainvälisille markkinoille täysin uudenlaisia tuotteita.

Älyvaatetukselle on ennustettu jo kymmenen vuotta huomattavia liiketoimintamahdollisuuksia. Tekstiileihin ja vaatetukseen voidaan integroida teknologiaa, joka mahdollistaa monen asian yhtäaikaisen ja reaaliaikaisen monitoroinnin, toiminnallisen älykkään säädön ja monipuolisten palvelukonseptien kehittämisen eri kuluttajaryhmille. Erityisesti sensori- ja tietoliikenneteknologian kehittyminen mahdollistavat merkittävien kansainvälisten läpimurtojen tekemiseksi.

Hankkeeseen osallistuminen sopii hyvin LähiTapiolan elämänturvastrategiaan.

- Hankkeeseen osallistuminen tukee hyvin LähiTapiolan elämänturva visiota, jonka mukaan tarjoamme suomalaisille turvallisempaa ja terveempää elämää. Uusinta teknologiaa hyödyntämällä voimme parantaa työturvallisuutta sekä ennaltaehkäistä ja vähentää työtapaturmia, kertoo kehityspäällikkö Kalle Kuusisto LähiTapiolasta.

Älyvaatteissa voidaan hyödyntää nykyajan teknologiaa monipuolisesti


Smart Clothing 2.0 -hankkeessa tunnistetaan erilaisia loppukäyttäjien tarpeita ja uusimpia teknologisia mahdollisuuksia. Tämä auttaa kehittämään tiiviissä yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa uusia tuote- ja palvelukonsepteja, joiden toiminnallisuuden testaamiseen osallistuu VTT:n lisäksi Työterveyslaitos. Pelastusopisto on mukana asiantuntijaroolissa kommentoimassa älyvaatetusta ja erilaisia palvelukonsepteja, esimerkiksi onnettomuustilanteiden hälytyksiin liittyvissä asioissa.

- Olemme organisoimassa kunnianhimoista älyvaatetuksen yhteistyöverkostoa suomalaisen erityisosaamisen kaupallistamiseksi voimakkaassa kasvussa oleville kansallisille ja kansainvälisille markkinoille. Kaikkein tärkeintä on, että olemme kehittämässä aidosti uutta älyvaatetusta eri käyttäjäryhmille - olipa kysymyksessä erävaeltaja, huippu-urheilija, palomies, eri ikäiset lapset, korkealla mastossa työskentelevä asentaja tai sairaalassa toipuva potilas, kertoo hankkeen vetäjä, johtava tutkija Pekka Tuomaala VTT:ltä.

Tekesin ja LähiTapiolan lisäksi hankkeeseen osallistuvat Kone Oyj, Image Wear, Finlayson, Suunto, Inkron, Savox, Reima ja Wind Controller.

VTT:n johtama Smart Clothing 2.0 -hanke alkoi kesäkuussa 2017 ja päättyy joulukuussa 2018.