Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suhdannekatsaus: Vienti vauhdittanee Suomen talouden kasvua

13.12.2016 -

Suomen talous kasvaa ensi vuonna 1,1 prosenttia ja 1,2 prosenttia vuonna 2018, ennustaa LähiTapiola. LähiTapiolan ekonomistin Timo Vesalan mukaan Suomen talouden tulevaisuuden näkymiä ovat parantaneet teollisuustuotannon lisätilaukset Turun telakalla ja Uudenkaupungin autotehtaalla.

Viennistä tullee Suomen talouden kasvun ajuri kahden seuraavan vuoden aikana.

–Odotamme Suomen talouden kasvun painopisteen siirtyvän tarkastelujaksolla kotimaisesta kysynnästä nettovientiin. Kilpailukyvyn parantuminen jo tehtyjen maltillisten palkkaratkaisujen ja kilpailukykysopimuksen myötä sekä euron halpeneminen kohentavat viennin yleisiä näkymiä. Myös euroalueen valtioiden finanssipolitiikan viritys näyttäisi pysyvän lievästi elvyttävänä, mikä tukee päämarkkina-alueemme talouskehitystä, sanoo LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Timo Vesala.

Vesalan mukaan teollisuustuotannon piristyminen vuoden 2016 aikana kertoo suhdanteiden vahvistumisesta. Myös tulevaisuuden näkymät ovat nyt positiivisemmat kuin vähään aikaan: Turun telakan laivatilaukset sekä Uudenkaupungin autotehtaan tuotannon laajeneminen ovat erittäin merkittäviä työllisyysvaikutuksiltaan jopa koko maan mittakaavassa.

–Positiivinen talouskasvu saattaa myös rohkaista muitakin yrityksiä tekemään tuottavuutta parantavia investointeja. Odotamme toimintaympäristön yleisen epävarmuuden pitävän investointien kasvun kuitenkin maltillisena, Vesala sanoo.

Työttömyyden trendiomainen lasku jatkuu Vesalan mukaan koko tarkastelujakson 2017-2018 ajan. LähiTapiola ennustaa ensi vuodelle 8,5 prosentin työttömyyttä, missä on merkittävä 0,5-prosenttiyksikön lasku edelliseen ennusteeseen verrattuna, ja 8,3 prosentin työttömyyttä vuodelle 2018. Suuri pitkäaikaistyöttömien osuus kuitenkin hidastaa työllisyyden parantumista.

–Työllisyyden paraneminen on kotimaisen ostovoiman kannalta hyvä uutinen, mutta voimistuva inflaatio neutraloi positiivista vaikutusta. Odotamme kotimaisen kulutuksen kasvavan 2017 - 2018 kuluvaa vuotta hitaammin, hän sanoo.

Talouskasvua vahvistanut yksityinen kulutus ja investoinnit

Suomen talouden taantuma päättyi vuoden 2015 alkupuolella ja kokonaistuotanto alkoi jälleen kasvaa. Työttömyys kääntyi laskuun loppuvuonna 2015. Samoihin aikoihin myös työllisyysaste alkoi nousta.

–Vuoden 2016 aikana kasvu on edelleen vahvistunut yksityisen kulutuksen ja rakennusinvestointien vetämänä. Viennin kasvu on sen sijaan jäänyt yhä odotettua vaisummaksi. Tavaraviennissä voidaan vuositasolla nähdä pientä piristymistä, mutta palveluviennissä kehitys on lupaavan vaiheen jälkeen jälleen heikentynyt, Vesala sanoo.

–Tilastokeskuksen viimeisimpien tilinpitolukujen valossa viime kesäkuussa julkaisemamme 1,2 prosentin kasvuennuste vuodelle 2016 voi olla jopa lievästi alakanttiin, hän jatkaa.

Positiivisesta yleisvireestä huolimatta suhdannenäkymään liittyy Vesalan mukaan edelleen poikkeuksellisen paljon epävarmuustekijöitä, lähinnä poliittisen toimintaympäristön arvaamattomuuden vuoksi.

–Euroopassa käynnistyvät ensi keväänä neuvottelut Ison-Britannian EU-eron ehdoista ja edessä on myös runsaasti vaaleja, joissa Euroopan integraatiota vastustavat voimat saattavat vahvistua. Yhdysvalloissa Donald Trumpin presidenttiys on hyvin suuri epävarmuustekijä. Pahimmillaan Yhdysvaltain politiikka lisää merkittävästi protektionismia maailmankaupassa, mikä voi oleellisesti vaikeuttaa myös suomalaisyritysten kansainvälistä toimintaa.

Lisätiedot:

Katso videolta Timo Vesalan kommentit EKP:n ja FED:n toimien vaikutuksesta kansainväliseen talouteen.

Asuntomarkkinat: Asuntojen vuokrat nousivat eniten Espoossa ja Vantaalla

Lisää Suhdannekatsauksesta: Sijoitustalous.fi

Timo Vesala
ekonomisti, LähiTapiola Varainhoito
050 532 0702

LähiTapiolan mediapuhelin
040 1835 806