Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Savo-Karjalan puolivuotiskatsaus: tulos parani ja vakavaraisuus säilyi hyvänä

17.8.2021 - Talous

LähiTapiola Savo-Karjalan kokonaistulos kasvoi vuoden 2021 ensimmäisellä puolikkaalla. Myös sijoitustoiminnan tuotot ovat hyvässä kasvussa koronapandemiasta huolimatta.

”Koronapandemia on vaikuttanut edelleen taloudellisen aktiviteetin tasoon niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Talouskehitys on ollut kuitenkin alkuvuodesta odotettua vahvempaa ja sijoitusmarkkinat ovat kehittyneet positiivisesti. Esimerkiksi sijoitustoiminnan tuottoon tuli kasvua 6,2 %”, LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtaja Asko Lammela kommentoi.

LähiTapiola Savo-Karjalan tulos kasvoi ja kokonaistulos oli 9,9 miljoonaa euroa. Tuloksen kasvuun vaikuttivat liikekulujen lasku sekä alkuvuoden hyvä sijoitustoiminnan tulos. Kuitenkin korvausmenot kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 7 prosenttia. LähiTapiola-ryhmässä toiminnan ylijäämä käytetään omistaja-asiakkaiden hyväksi asiakashyvityksinä ja palvelujen kehittämisenä. Osa tuloksesta käytetään kartuttamaan yhtiön vakavaraisuutta, jolloin varmistetaan asiakkaiden edut tulevaisuudessakin.

”LähiTapiola Savo-Karjala on aktiivinen alueellinen toimija, jolla on merkittävä vaikutus paikallisessa yhteisössä työnantajana, veronmaksajana sekä taloudellisen turvan ja hyvinvoinnin luojana. Alueellinen kehittäminen on meille erittäin tärkeää. Olemme alkuvuoden aikana tukeneet useita yleishyödyllisiä tahoja yhteensä noin 75 000 eurolla.

Panostamme LähiTapiola Savo-Karjalassa vahvuuksiimme henkilökohtaisena ja paikallisena toimijana myös poikkeuksellisina aikoina. Olemme asiakkaidemme omistama elämänturvayhtiö, ja kehitämme palveluitamme asiakaslähtöisesti tavoitteenamme helppous, nopeus ja laadukkuus kaikissa palvelukanavissamme. Vakavaraisena yhtiönä investointikykymme palveluiden kehittämiseen on erinomainen ja yhdessä toiminnan tehostumisen kanssa meillä on vahva pohja kilpailukykyiselle hinnoittelulle pitkäjänteisesti”, Lammela kertoo.

LähiTapiola Savo-Karjalan vahinkovakuutustoiminnan kate oli 1,2 miljoonaa euroa. Kate muodostuu vakuutusmaksutuotoista, joista vähennetään korvauskulut ja liikekulut.

Vahinkoensivakuutuksen maksutulo oli kesäkuun lopussa yhteensä 18,8 miljoonaa euroa ja kasvua vertailukauteen kertyi 3,8 prosenttia. Maksutulon positiivista kehitystä tukee osaltaan se, että LähiTapiola Savo-Karjalan asiakaspysyvyys on ollut ennätyksellisen hyvä koko pandemian ajan.

Toimintakulut olivat 5,4 miljoonaa euroa ja toimintakulusuhde oli 30,9 prosenttia. Toiminnan tehokkuutta mittaava toimintakulusuhde parani edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Yhteiskunnassa alkuvuonna vallinneet rajoitustoimet ovat edelleen osaltaan vaikuttaneet vahinkovakuutuksen korvauskulukehitykseen, kun korvausmäärät osassa vakuutuslajeja ovat pysytelleet ensimmäisellä vuosipuoliskolla normaalia matalampina. Korvauspalvelu on osittain ruuhkautunut kesän aikana myrskyvahingoista johtuen sekä matkailun tuoman lisääntyneen liikenteen vuoksi. Korvauskulut olivat 9,5 miljoonaa euroa ja vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 84,2 prosenttia.

LähiTapiola-ryhmä osti syksyllä 2020 rahastoyhtiö Seligson & Co:n vahvistaakseen säästämisen ja sijoittamisen palveluitaan. LähiTapiola-ryhmä on sopinut S-Pankin ja FIM Varainhoidon kanssa FIM Varainhoidon hallinnoimien LähiTapiola-rahastojen hallinnon siirtymisestä Seligson & Co:lle loppuvuoden aikana. LähiTapiola-ryhmä luopuu samassa yhteydessä S-Pankin osakkeista.

LähiTapiola-ryhmä jatkaa edelleen strategista yhteistyötä S-ryhmän kanssa. Olemme solmineet jatkosopimuksen bonusyhteistyöstä S-ryhmän kanssa, eli myös jatkossa omistaja-asiakkaamme saavat S-bonusta LähiTapiolan vakuutusmaksuista.

LähiTapiola Savo-Karjalan asiakkaille maksettiin korvauksina 9,3 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 1,54 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 0,5 miljoonaa euroa.

Mikkelin kaupungin rakennuttamat kuntoportaat valmistuivat Mikkelin Kalevankankaalle kesäkuussa 2021. Kuntoportaiden rakennuttamisessa LähiTapiola Savo-Karjala oli mukana 20 000 euron lahjoituksella. Myös Mikkeliin nousevan toimitilan ja vuokra-asuntokohde Valssimyllyn rakennusprojekti etenee hyvällä mallilla ja vuokra-asunnoissa on ollut erittäin suuri kysyntä.

Luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lisätietoja:
Asko Lammela, toimitusjohtaja
LähiTapiola Savo-Karjala
0400 806 516
asko.lammela@lahitapiola.fi