Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LAPPI: LähiTapiola Lapin tulos parani ja vakavaraisuus säilyi hyvänä

17.8.2021 - Talous

LähiTapiola Lapin tulos parani alkuvuonna 2021 edellisvuodesta selvästi. Tammi-kesäkuun kokonaistulos oli 6,0 miljoonaa euroa. Tuloksen kasvuun vaikuttivat liikekulujen ja korvauskulujen lasku sekä alkuvuoden hyvä sijoitustoiminnan tulos. LähiTapiola Lapin asiakkaille maksettiin vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla korvauksina 11,5 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 1,7 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 0,6 miljoonaa euroa.

LähiTapiola Lapin toimitusjohtajan Kari Salmelan kommentit:

”Koronapandemia on vaikuttanut edelleen taloudellisen aktiviteetin tasoon niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Talouskehitys on ollut kuitenkin alkuvuodesta odotettua vahvempaa ja sijoitusmarkkinat ovat kehittyneet positiivisesti. Myös Lapissa yritykset ja kotitaloudet ovat selvinneet korona-aikana pelättyä paremmin.

LähiTapiola Lapin tulos parani alkuvuonna 2021 edellisvuodesta selvästi. Tammi-kesäkuun kokonaistulos oli 6,0 miljoonaa euroa. Tuloksen kasvuun vaikuttivat liikekulujen ja korvauskulujen lasku sekä alkuvuoden hyvä sijoitustoiminnan tulos. Edellisvuonna tuli korvattavaksi poikkeuksellisen paljon vakavia liikennevahinkoja, joten tulosparannus oli nyt merkittävä. LähiTapiola-ryhmässä toiminnan ylijäämä käytetään omistaja-asiakkaiden hyväksi asiakashyvityksinä ja palvelujen kehittämisenä. Osa tuloksesta käytetään kartuttamaan yhtiön vakavaraisuutta, jolloin varmistetaan asiakkaiden edut tulevaisuudessakin.

LähiTapiola Lappi on aktiivinen alueellinen toimija, jolla on merkittävä vaikutus paikallisessa yhteisössä työnantajana, veronmaksajana sekä taloudellisen turvan ja hyvinvoinnin luojana. Alueellinen kehittäminen on meille erittäin tärkeää. Olemme alkuvuoden aikana tukeneet jälleen paikallisia yleishyödyllisiä toimijoita myös taloudellisesti.

Panostamme LähiTapiola Lapin vahvuuksiin henkilökohtaisena ja paikallisena toimijana myös poikkeuksellisina aikoina. Olemme asiakkaidemme omistama elämänturvayhtiö, ja kehitämme palveluitamme asiakaslähtöisesti tavoitteenamme helppous, nopeus ja laadukkuus kaikissa palvelukanavissamme. Vakavaraisena yhtiönä investointikykymme palveluiden kehittämiseen on erinomainen ja yhdessä toiminnan tehostumisen kanssa meillä on vahva pohja kilpailukykyiselle hinnoittelulle pitkäjänteisesti.”

LähiTapiola Lapin vahinkovakuutustoiminnan kate ennen tasoitusmäärän muutosta oli 2,1 miljoonaa euroa. Kate muodostuu vakuutusmaksutuotoista, joista vähennetään korvauskulut ja liikekulut.

Vahinkoensivakuutuksen maksutulo oli tammi-kesäkuussa yhteensä 20,2 miljoonaa euroa ja kasvua vertailukauteen kertyi 3,8 prosenttia. Maksutulon positiivista kehitystä tukee osaltaan se, että LähiTapiola Lapin asiakaspysyvyys on ollut hyvällä tasolla koko pandemian ajan.

Toimintakulut olivat 5,9 miljoonaa euroa ja toimintakulusuhde 33,0 prosenttia. Toiminnan tehokkuutta mittaava toimintakulusuhde parani edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Yhteiskunnassa alkuvuonna vallinneet rajoitustoimet ovat edelleen osaltaan vaikuttaneet vahinkovakuutuksen korvauskulukehitykseen, kun korvausmäärät monissa vakuutuslajeissa ovat pysytelleet ensimmäisellä vuosipuoliskolla normaalia matalampina. Lapissa säästyttiin myös myrskyvahingoilta, joita syntyi runsaasti muualla Suomessa. Korvauskulut olivat 10,4 miljoonaa euroa ja vakuutustekninen kannattavuus yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna poikkeuksellisen alhainen 86,2 prosenttia.

LähiTapiola-ryhmä osti syksyllä 2020 rahastoyhtiö Seligson & Co:n vahvistaakseen säästämisen ja sijoittamisen palveluitaan. LähiTapiola-ryhmä on sopinut S-Pankin ja FIM Varainhoidon kanssa FIM Varainhoidon hallinnoimien LähiTapiola-rahastojen hallinnon siirtymisestä Seligson & Co:lle loppuvuoden aikana. LähiTapiola-ryhmä luopuu samassa yhteydessä S-Pankin osakkeista.

LähiTapiola-ryhmä jatkaa edelleen strategista yhteistyötä S-ryhmän kanssa. Olemme solmineet jatkosopimuksen bonusyhteistyöstä S-ryhmän kanssa, eli myös jatkossa omistaja-asiakkaamme saavat S-bonusta LähiTapiolan vakuutusmaksuista.

LähiTapiola Lapin asiakkaille maksettiin vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla korvauksina 11,5 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 1,7 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 0,6 miljoonaa euroa.

Luvut ovat tilintarkastamattomia.

Lisätiedot
Kari Salmela, toimitusjohtaja, +358 50 422 5311, kari.salmela@lahitapiola.fi