Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lappi: Kesä tuo kirjoa liikenteen riskeihin – traktorimönkijöiden suosio kasvussa nuorten keskuudessa

26.5.2021 - Turvallisuus

Suomen teillä menehtyy vuosittain yli kaksisataa henkilöä ja loukkaantuu useita tuhansia. Lapin alueella vakuutusyhtiöt maksoivat liikenteen henkilövahinkokorvauksia vuonna 2019 eniten Rovaniemellä, Kemissä ja Kittilässä sattuneista liikennevahingoista. Kesäliikenteessä kannattaa muistaa varovaisuus, koska tien päällä on monia suojaamattomia ajoneuvoja, kuten moottoripyöräilijöitä ja mopoilijoita. Traktorimönkijöiden suosion kasvu näkyy kasvuna myös vahinkotilastoissa.

Tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan Suomen tieliikenteessä menehtyi vuonna 2020 kaikkiaan 222 henkilöä. Vaikka koronavuonna tartuntojen hillitsemiseksi tehdyt rajoitustoimet osin vähensivät liikennettä, se ei heijastunut liikennekuolemien määrään: ne lisääntyivät edellisvuoden 211 menetetystä hengestä.

- Jokainen menetetty ihmishenki liikenteessä on liikaa, mutta julkisessa keskustelussa unohtuu usein loukkaantuneiden suuri määrä. Vakavasti liikenteessä loukkaantuu vuosittain satoja henkilöitä ja lievempiä vammoja saa useita tuhansia. Esimerkiksi vakavalla loukkaantumisella ja työkyvyn menetyksellä on nuorelle ihmiselle elämänmittaiset vaikutukset. Korvaussumma voi nousta yli miljoonaan euroon, mutta tällaisia tilanteita varten liikennevakuutus on olemassa, sanoo toimitusjohtaja Kari Salmela LähiTapiola Lapista.

Jos liikenteessä tapahtuu onnettomuus, henkilövahinkoja korvataan lakisääteisestä liikennevakuutuksesta. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vakuutusyhtiöt maksoivat liikenteen henkilövahinkokorvauksia vuonna 2019 noin 23 000 henkilölle sattuneista liikennevahingoista. Valtaosa näistä uhreista sai hoitoa lieviin vammoihin, mutta joukossa on myös vaikeita vammautumia ja kuolemantapauksia.

OTIn mukaan Lapissa eniten liikenteen uhreja eli loukkaantuneita tai kuolleita tuli vuonna 2019 Rovaniemen, Kemin ja Kittilän alueella sattuneissa onnettomuuksissa. Kaikkiaan Lapin kuntien alueella henkilövahinkoja korvattiin noin 1200 henkilölle kaikkiaan lähes 4000 liikennevahingosta. Tilaston mukaan suurin vammautumisriski oli Kittilässä: siellä liikenteen henkilövahingoissa tuli 15,7 uhria tuhatta asukasta kohden. Tärkeää on muistaa, etteivät onnettomuuksiin joudu vain paikalliset, vaan esimerkiksi Kittilässä henkilövahingoista 72 prosenttia oli sattunut ulkopaikkakuntalaisella ajoneuvolla.

- Lapin matkailukunnissa, kuten Kittilässä, moottorikelkkailijoilla on tyypillisesti suuri loukkaantumisriski. Näin kesäaikaan liikenteessä on puolestaan paljon suojaamattomia ajoneuvoja, kuten polkupyöriä, mopoja ja moottoripyöriä, joilla törmätessä loukkaantumisen riski kasvaa, koska kuljettajan ympärillä ei ole suojaavaa koria. Meidän kaikkien tielläliikkujien on siis hyvä nyt muistaa liikenteen monimuotoisuus ja vaalia turvavälejä sekä maantiellä että kaupungissa, sanoo LähiTapiola Lapin korvausjohtaja Janne Koskela.

Traktorimönkijät nuorten suosiossa – vahinkojen määrä kasvaa

Kuten Suomen teillä yleensä, myös Lapissa on viime vuosina näkynyt tien päällä yhä enemmän mönkijöitä. Näitä ajoneuvoja on liikennekäytössä sekä traktorin että nelipyörän kilvissä, ja viime vuosina ovat yleistyneet etenkin traktorimönkijät. Samaa tahtia kasvaa myös niillä sattuneiden onnettomuuksien ja henkilövahinkojen määrä.

Liikennevakuutuskeskuksen (LVK) ja OTIn tilaston* mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat liikennevakuutuksesta kaikkiaan 220 henkilövahinkoa, joissa traktorimönkijä oli osallisena. Yksittäisissä vahinkotapauksissa oli useampia loukkaantuneita. LVK:n ja OTIn tilaston valossa traktorimönkijöillä korostuvat yhden ajoneuvon onnettomuudet: vuosina 2010–2019 niillä sattuneista liikenteen henkilövahingoista noin puolet tapahtui suistumisissa tai mönkijän kaatuessa. Silloin tällöin loukkaantumisia tulee peräänajoissa ja muissa törmäyksissä.

- Moni nuori on valinnut liikennevälineekseen traktorimönkijän, koska monia malleja voi ajaa jo 15-vuotiaana traktori- tai mopoauton kortilla. Jos mönkijässä on hytti, joka suojaa kyydissä olijoita, se voi olla turvallisempi ajoneuvo, kuin esimerkiksi mopo tai mopoauto. Traktorimönkijää ajaessa kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät ajo-ominaisuudet ja turvavarusteet ole vielä esimerkiksi auton veroisia, ja kaarteissa kannattaa välttää äkkikäännöksiä, jottei mönkijä pääse kaatumaan, sanoo Koskela.

Niin sanottujen koppimönkijöiden lisäksi traktorimönkijöitä on liikenteessä turvakaarellisina sekä päältä ajettavina avomalleina. Täysin avomalleissa tulee lain mukaan käyttää suojakypärää. Nuori voi ennen henkilöauton ajokortin hankkimista ajaa enintään 60 km/h huippunopeuteen rajoitettua traktorimönkijää.

-Nuorilla yleinen kokemattomuus vaikuttaa vahinkojen syntyyn. Päältä ajettavan mönkijän ohjaus vaatii oman kehon painon käyttöä, kuten moottorikelkka. Kannattaa totutella ajoneuvoon ajan kanssa, Koskela neuvoo.

*LVK:n ja OTIn traktorimönkijöiden liikennevahinkotilasto kattaa vuosina 2010–2019 sattuneita vahinkoja. Tilastoon on valittu merkeittäin ja malleittain T-luokan ajoneuvoja, jotka on tarkoitettu liikennekäyttöön. Tilastoon sisältyy sekä hytillisiä että hytittömiä traktorimönkijöitä, ja niiden luokat voivat olla T1, T2 tai T3 ja huippunopeudet vaihdella 40–80 km/h. Näitä ajoneuvoja oli ajoneuvokannassa vuoden 2020 lopussa noin 56 000. Kaikki niistä eivät ole liikennekäytössä.

Ohjeita toimintaan onnettomuuspaikalla

Soita 112, jos tilanteessa on henkilövahinkoja tai muu hätätilanne, joka vaatii kiireellistä apua. Hätäkeskus ohjaa avunpyynnöt esimerkiksi pelastuslaitokselle ja poliisille. Jos puhelimeen on ladattuna 112 Suomi -sovellus, sen kautta apua hälyttämällä hätäkeskus saa suoraan onnettomuuspaikan tarkat sijaintitiedot.

Huolehdi loukkaantuneista taitojesi ja kykyjesi mukaan. Tarvittaessa siirrä loukkaantuneet turvaan ja aloita hätäensiaputoimet turvaamalla potilaiden hengitys ja verenkierto. Hätäkeskuksesta saat ohjeita loukkaantuneiden auttamiseen.

Varoita muuta liikennettä ja pyri ehkäisemään lisäonnettomuudet. Laita ajoneuvostasi hätävilkut päälle ja vie varoituskolmio riittävän etäälle onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Muista oma turvallisuutesi: käytä heijastinta, heijastinliiviä tai taskulamppua, jotta muut tielläliikkujat näkevät sinut. Estä mahdolliset tulipalot katkaisemalla virta onnettomuusajoneuvosta.

Vakuutus on turvana vahingon sattuessa. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenneonnettomuudessa kaikille osapuolille sattuneita henkilövahinkoja sekä syyttömän osapuolen ajoneuvolle tai muulle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta korvataan tarvittaessa omalle ajoneuvolla sattuneita vahinkoja.

Vahingon sattuessa LähiTapiolan asiakkaat voivat tehdä vahinkoilmoituksen sujuvasti verkossa. Tarvittaessa tavoitat meidät myös puhelimitse. Tarkempia ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa voi lukea täällä.


Lisätietoja:

Janne Koskela, korvausjohtaja, LähiTapiola Lappi, 040 563 5051, janne.koskela@lahitapiola.fi

Kari Salmela, toimitusjohtaja, LähiTapiola Lappi, 050 422 5311, kari.salmela@lahitapiola.fi