Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Etelä-Pohjanmaa: Parkkipaikoilla kolisee Suomessa päivittäin – joka kolmas Etelä-Pohjanmaalla kertoo omaa autoaan kolhitun

5.5.2021 - Turvallisuus

Parkkipaikkavahinko

Pysäköintialueilla sattuu Suomessa keskimäärin yli sata liikennevahinkoa joka päivä. Etelä-Pohjanmaan alueella vain noin puolet autoilijoista on selvinnyt täysin kolhuitta parkkipaikoilla viimeisen parin vuoden aikana, selviää LähiTapiolan kyselystä. Noin puolet autoilijoista välttelee hankaliksi kokemiaan parkkipaikkoja ehkäistäkseen kolhuja. Etelä-Pohjanmaan alueella useimmin pysäköintialueilla kolisee Seinäjoella. Yli sata pysäköintialuevahinkoa sattui myös Kurikassa, Kauhajoella ja Alavudella.

Parkkipaikkakolarit ja -kolhut ovat yleisimpiä autoilijoille sattuvia liikennevahinkoja. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan Etelä-Pohjanmaan alueella vain noin puolet autoilijoista on säästynyt täysin kolhuilta parkkipaikoilla viimeisen parin kolmen vuoden aikana. Eteläpohjalaisista vastaajista* noin joka kolmas kertoo omaa autoaan kolhitun pysäköintialueilla viime vuosien aikana, minkä lisäksi noin joka kymmenes on kolhinut omaa autoaan ja yhtä moni jonkun toisen autoa.

Siinä missä suomalaisautoilijoista 67 prosenttia ei kyselyn mukaan ole joutunut mihinkään yllä mainituista tilanteista viimeisen parin kolmen vuoden aikana, Etelä-Pohjanmaalla asuvista näin vastaa 55 prosenttia.

- Pelti kolisee parkkipaikoilla usein esimerkiksi peruuttaessa, väistämistilanteissa tai auton ovea avatessa. Onneksi vahingot ovat yleensä nimenomaan peltivaurioita ja loukkaantumisilta yleensä vältytään, koska vauhdit ovat matalat. Kolhujen ja loukkaantumisten ehkäisemiseksi pysäköintialueella ajaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana, koska jalankulkija tai toinen ajoneuvo voi helposti jäädä rattia kääntäessä havaitsematta, sanoo kehitysjohtaja Pekka Puotinen LähiTapiola Etelä-Pohjanmaalta.

Kymmeniä kolhuja päivittäin – Seinäjoella 14. eniten Suomessa


Parkkipaikoilla tulee kolhuja Suomessa harva se päivä. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat kaikkiaan lähes 45 000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa. Jos nämä vahingot jaettaisiin tasan vuoden jokaiselle päivälle, pysäköintialueilla sattuu keskimäärin runsaat 120 liikennevahinkoa päivässä.

OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista. Lisäksi merkittävä määrä parkkipaikoilla sattuneita kolhuja ja kolarivaurioita korvataan vuosittain ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.

Etelä-Pohjanmaan kunnista selvästi useimmin pysäköintialueilla kolisee Seinäjoella. OTIn tilastojen mukaan Seinäjoen pysäköintialueilla sattui vuonna 2019 kaikkiaan 671 liikennevahinkoa. Tämä oli 14:nneksi eniten kaikista Suomen kunnista. Maakunnan alueella yli sata pysäköintialuevahinkoa sattui myös Kurikassa (138), Kauhajoella (130) ja Alavudella (101). Esimerkiksi Seinäjoella kaikista kaupungin alueella vuonna 2019 sattuneista liikennevahingoista noin 45 prosenttia tapahtui pysäköintialueilla.

- Joskus harmittomalta näyttävä kolhu voi tulla yllättävän kalliiksi tai jopa keskeyttää hetkeksi matkanteon. Korvaamme usein parkkipaikoilla sattuneita vahinkoja, joissa korjauskustannukset nousevat yli tuhannen euron, kertoo Puotinen. Tyypillisesti peltivaurioiden määrä lisääntyy kesän lomakaudella ja suurten tapahtumien yhteydessä sekä perjantaisin työpäivän jälkeen, kun ihmiset suuntaavat tekemään viikonloppuostoksia.

Varovaisuus ja välttely yleisimpiä ehkäisykeinoja


LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka suomalaiset pyrkivät ehkäisemään parkkipaikoilla sattuvia kolhuja. Yleisimmät tavat ovat pyrkiä ajamaan mahdollisimman varovaisesti ja pyrkiä osumaan mahdollisimman keskelle parkkiruutua – näin kertoo tekevänsä noin 60 prosenttia kaikista vastaajista.

Yllättävän moni myös välttelee hankalaksi kokemiaan parkkipaikkoja. Näin kertoo tekevänsä 45 prosenttia kyselyn vastaajista, naisista selvästi useampi (55 %) kuin miehistä (36 %). Runsas neljäsosa pyrkii myös hyödyntämään auton turvateknologiaa, kuten peruutustutkaa, ja suunnilleen yhtä moni ennakoimaan jo saapumisvaiheessa lähtötilannetta niin, että pysäköi autonsa keula lähtösuuntaan.

Eteläpohjalaisilla on kyselyn mukaan käytössä pitkälti samat varotoimet kuin muualla Suomessa, mutta keskimäärin hieman harvempi jättäisi auton kotiin ehkäistäkseen kolhuja asioilla käydessä. Neljännes eteläpohjanmaalaisista kertoo kuitenkin välttävänsä ruuhka-aikaan parkkipaikoilla ajamista.

Kaikista pysäköintialueilla sattuvista liikennevahingoista yli puolet tapahtuu OTIn mukaan peruuttaessa.

- Peltikolareita voi pyrkiä ehkäisemään havainnoimalla muuta liikennettä ja pitämällä ajonopeuden maltillisena. Parkkeeraustilanteissa ja erityisesti liikkeelle lähdettäessä on syytä huomioida tarkasti ympäristöä, ajoneuvojen lisäksi esimerkiksi jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja liikenne-esteitä, muistuttaa Puotinen.

*LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on tehty 4.–26.1.2021. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 5539 henkilöä, joista LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan alueen asukkaita oli 209. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi kaikkiaan 1908 suomalaista, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana (vastaajista 83 Etelä-Pohjanmaalta). Tulosten tilastollinen virhemarginaali koko aineiston tasolla on noin + 1,3 prosenttiyksikköä ja Etelä-Pohjanmaalla + 6,7 prosenttiyksikköä.

Kolisiko pelti parkkipaikalla? Ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa

 • Jos kolhaisit toisen autoa, on reilua jättää yhteystietosi tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista.
 • Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päällä
  • Merkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus
  • Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä heidän yhteistietonsa
  • Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros
  • Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtuneella on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia
 • Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.
 • Jos autoasi on kolhittu, mutta tekijästä ei ole tietoa, vahinko voidaan korvata kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta.
 • LähiTapiolan asiakas voi tehdä ilmoituksen vahingosta verkossa tai esimerkiksi soittamalla korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa.