Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kysely: Moni välttelee hankaliksi kokemiaan parkkipaikkoja – Lapin alueella kolisee ylivoimaisesti eniten Rovaniemellä

27.4.2021 - Turvallisuus

Pysäköintialueilla sattuu Suomessa keskimäärin yli sata liikennevahinkoa joka päivä. Noin puolet autoilijoista välttelee hankaliksi kokemiaan parkkipaikkoja ehkäistäkseen kolhuja. Varovainen kannattaa olla etenkin peruutustilanteissa. Lapin alueella kolhuja sattuu eniten Rovaniemellä, Torniossa ja Kemissä, mutta myös Kittilä nousee tilastoissa.

Parkkipaikkakolarit ja -kolhut ovat yleisimpiä autoilijoille sattuvia liikennevahinkoja ja Lapin alueen liikennevahingoista miltei puolet tapahtuukin parkkipaikoilla. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan Lapin alueella reilu kolmannes autoilijoista on kolhinut autoaan parkkipaikoilla viimeisen parin kolmen vuoden aikana.

- Pelti kolisee parkkipaikoilla usein esimerkiksi peruuttaessa, väistämistilanteissa tai auton ovea avatessa. Onneksi vahingot ovat yleensä nimenomaan peltivaurioita ja loukkaantumisilta yleensä vältytään, koska vauhdit ovat matalat. Kolhujen ja loukkaantumisten ehkäisemiseksi pysäköintialueella ajaessa kannattaa kuitenkin olla hyvin tarkkana, koska jalankulkija tai toinen ajoneuvo voi helposti jäädä rattia kääntäessä havaitsematta, sanoo vahinkotarkastaja Petri Halttu LähiTapiola Lapista.

Kymmeniä kolhuja päivittäin – Rovaniemellä 11. eniten Suomessa

Parkkipaikoilla tulee kolhuja Suomessa harva se päivä. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan vuonna 2019 vakuutusyhtiöt korvasivat kaikkiaan lähes 45 000 pysäköintialueilla sattunutta liikennevahinkoa. Jos nämä vahingot jaettaisiin tasan vuoden jokaiselle päivälle, pysäköintialueilla sattuu keskimäärin runsaat 120 liikennevahinkoa päivässä.

OTIn tilastot antavat kuvaa lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvatuista vahingoista, eli syyttömälle osapuolelle tulleista omaisuusvahingoista sekä henkilövahingoista. Lisäksi merkittävä määrä parkkipaikoilla sattuneita kolhuja ja kolarivaurioita korvataan vuosittain ajoneuvojen vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta. Paljon kolhuja jää myös tilastojen ulkopuolelle.

Lapin kunnista selvästi useimmin pysäköintialueilla kolisee Rovaniemellä. OTIn tilastojen mukaan Rovaniemen pysäköintialueilla sattui vuonna 2019 kaikkiaan 737 liikennevahinkoa. Tämä oli 11:nneksi eniten kaikista Suomen kunnista. Maakunnan alueella yli sata pysäköintialuevahinkoa sattui myös Torniossa (203), Kemissä (191) ja Kittilässä (112). Rovaniemellä kaikista kaupungin alueella vuonna 2019 sattuneista liikennevahingoista noin 45 prosenttia tapahtui pysäköintialueilla.

- Harmittomalta näyttävä kolhu voi tulla yllättävän kalliiksi tai jopa keskeyttää matkanteon. On tavanomaista, että parkkipaikkakolhujen korjauskustannukset ovat noin tuhat euroa tai jopa enemmän. Tyypillisesti peltivaurioiden määrä lisääntyy kesän lomakaudella ja perjantaisin työpäivän jälkeen, kun ihmiset suuntaavat tekemään viikonloppuostoksia, Halttu kertoo.

Varovaisuus ja välttely yleisimpiä ehkäisykeinoja

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka suomalaiset pyrkivät ehkäisemään parkkipaikoilla sattuvia kolhuja. Yleisimmät tavat ovat pyrkiä ajamaan mahdollisimman varovaisesti ja pyrkiä osumaan mahdollisimman keskelle parkkiruutua – näin kertoo tekevänsä noin 60 prosenttia kaikista vastaajista.

Lappilaisilla on kyselyn mukaan käytössä pitkälti samat varotoimet kuin muualla Suomessa. Enemmistö vastaajista kertoi pyrkivänsä ajamaan mahdollisimman varovasti parkkipaikoilla, kaksi kolmesta pyrkii saamaan autonsa keskelle parkkiruutua parkkeeratessaan ja yli puolet välttelee hankalaksi kokemiaan parkkipaikkoja. Vain alle viidennes vastaajista on valmiita ehkäisemään kolhuja jättämällä auton kotiin samoin kuin välttelemään parkkipaikkoja ruuhkaisina aikoina.

Kaikista pysäköintialueilla sattuvista liikennevahingoista yli puolet tapahtuu OTIn mukaan peruuttaessa.

- Peltikolareita ehkäisee parhaiten parkkeeraamalla auton hieman kauemmas sen sijaan, että etsii parkkipaikan mahdollisimman läheltä kauppakeskuksen sisäänkäyntiä. Nykyautoista löytyy usein peruutustutka tai -kamera, jotka helpottavat liikkumista parkkialueilla. Ajoneuvon peilit tulisi myös säätää aina uudelleen kuljettajan vaihtuessa. Se on osa liikenneturvallisuutta ja huono näkyvyys peileistä vaikuttaa niin ikään parkkialueilla liikkumiseen, Halttu sanoo.

*LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely on tehty 4.–26.1.2021. Kaikkiaan kyselyyn vastasi 5539 henkilöä, joista LähiTapiola Lapin alueen asukkaita oli 190. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi kaikkiaan 1908 suomalaista, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana (vastaajista 67 Lapista). Tulosten tilastollinen virhemarginaali koko aineiston tasolla on noin + 1,3 prosenttiyksikköä ja Lapissa + 7 prosenttiyksikköä.

Kolisiko pelti parkkipaikalla? Ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa

 • Jos kolhaisit toisen autoa, on reilua jättää yhteystietosi tai jäädä odottamaan auton omistajan saapumista.
 • Jos kaksi ajoneuvoa kolaroi, pyrkikää selvittelemään tilannetta mahdollisimman paljon paikan päällä
  • Merkitse muistiin vastapuolen nimi, osoite, puhelinnumero ja vakuutusyhtiö sekä ajoneuvon rekisteritunnus
  • Jos tapahtumalla on todistajia, pyydä heidän yhteistietonsa
  • Ota kuvia vahingoista ja tapahtumapaikasta esimerkiksi kännykkäkameralla tai laadi siitä piirros
  • Etenkin epäselvissä tilanteissa on hyvä, jos tapahtuneella on silminnäkijöitä tai tapahtumapaikasta on kuvia
 • Älä ota vahingosta vastaan rahallista korvausta kolaripaikalla tai maksa vahingon kärsineelle suoraa korvausta, vaan selvitä vahinko vakuutusyhtiön kanssa. Pienestäkin vahingosta voi aiheutua yllättävän suuret euromääräiset korjauskustannukset. Jos jotakin sovitaan kolaripaikalla, tee sopimus kirjallisesti.
 • Jos autoasi on kolhittu, mutta tekijästä ei ole tietoa, vahinko voidaan korvata kaskoon kuuluvasta pysäköintivakuutuksesta.
 • LähiTapiolan asiakas voi tehdä ilmoituksen vahingosta verkossa tai esimerkiksi soittamalla korvauspalveluumme. Neuvomme vahingon tarkastamisessa ja korjaamon valinnassa.