Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

BLOGI: Kun pihallasi kaadutaan, vastuu voi olla sinun!

2.3.2021 - Turvallisuus

Kun kelit sahaavat Turun seudulla nollan hujakoilla, öisin pakkasella ja päivisin plussalla, kenellekään ei tule yllätyksenä, että aamulla on pihalla vastassa karsea pääkallokeli. Sen sijaan yllättävän moni ei tiedä, että liukastumisten ja loukkaantumisten aiheuttama lasku voi olla juuri sinun vastuullasi kiinteistön omistajana!

Vaikka lumet täällä Turun seudulla alkavatkin pikkuhiljaa sulaa, ovat tiet etenkin aamuisin mustan jään peitossa ja paikoin potkukelkka tuntuu turvallisimmalta kulkupeliltä. Vaikka ulkona liikkuessa olisi kuinka varovainen, liukastumisia kuitenkin sattuu. Välillä myös vakavin seurauksin, kun jalka katkeaa tai pahimmassa tapauksessa kaatuja kolauttaa päänsä oikein kunnolla.

Olemme vuosien saatossa paikallisessa korvauspalvelussamme huomanneet, että yhä useammalle ihmiselle tulee yllätyksenä se, liukastumisista vastuussa on kiinteistön omistaja tai haltija. Pihateiden kunnossapidosta on vastuussa siis esimerkiksi taloyhtiö tai omakotitaloissa sen omistava perhe. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos joku kaatuu omistamasi kiinteistön pihalla vaikka liukkauden vuoksi, sinä voit olla syntyvistä vahingoista taloudellisessa vastuussa, olipa kaatuja kutsuttu vieras tai ei.

Sama pätee taloyhtiöiden kulkuväyliin ja leikkipaikkoihin. Jos piha-alueella liikkuessa loukkaantuu, vahingosta voi olla vastuussa taloyhtiö, vaikka leikkijä olisi vaikka naapuritalon lapsi.

Käytännössä monien taloyhtiöiden pihatyöt on ulkoistettu huoltoyhtiölle, jonka tehtävänä on aurata ja hiekoittaa kulkureitit. Jos kaatumisia siitä huolimatta tapahtuu, vastuuta ei voi suoraan siirtää huoltoyhtiölle. Tontin puhtaanapito on aina tontin omistajan ensisijaisella vastuulla. Toki jos kaatuminen on aiheutunut vaikkapa puutteellisesta hiekoituksesta ja selvästä sopimusrikkomuksesta, voi huoltoyhtiöltä myöhemmin hakea vahingonkorvauksia.

Miten suojautua sekä kaatumisilta että yllättäviltä kustannuksilta? Kokosimme yhteen 5 + 1 vinkkiä kaikkien kiinteistönomistajien tueksi:

1. Huolehdi riittävän tiuhasta lumen aurauksesta ja hiekoituksesta. Kevätkeleillä hiekoittaa saa jopa päivittäin, sillä päivän aikana auringon lämmittämä hiekka pureutuu jäähän ja päälle kertynyt vesi jäätyy yöllä uudelleen.

2. Muista kulkureittien lisäksi myös leikkipaikkojen ja oleskelualueiden turvallisuudesta talviolosuhteissa. Kiinteistön omistajan vastuu ulottuu myös jalkakäytävän puolelle ja aura-auton pihatiellesi jättämän lumivallin poisto on omalla vastuullasi. Joillakin alueilla kunnat ovat kuitenkin osin ottaneet talvikunnossapidon omalle vastuulleen jalkakäytävien kunnossapidon osalta. Talvikunnossapidon vastuualueiden rajaukset löydät yleensä kuntasi nettisivuilta.

3. Huolehdi rappusten turvallisuudesta. Erityisesti monissa omakotitaloissa pääovi on muutaman rappusen takana. Niistä tulee erityisiä vaaranpaikkoja kaatojen vuoksi, eikä hiekoitussora tunnu rappusilla pysyvän. Hyvä vaihtoehto on käyttää pieniä määriä suolaa tai muita jäänestoaineita turvallisen kulkureitin takaamiseksi.

4. Säilytä hiekoitushiekkaa suljetussa astiassa kuivassa. Jos teet kuten minä, ja tilaat ison kasan hiekkaa pihallesi koko talven tarpeisiin, ei siitä kasan jäätyessä saa enää mitään irti.

5. Lakaise hiekoitushiekat pois lumien sulettua. Vaikka irtonainen kivisora ei ole niin suuri liukastumisriski kuin vaikkapa syksyn märät lehdet, sattuu niidenkin takia kuitenkin yksittäisiä kaatumisia vuosittain.

Bonusvinkki: huolehdi, että kotivakuutuksesi tai yrityksesi vakuutuksen yhteydessä oleva vastuuvakuutus on ajan tasalla. Silloin me olemme tukenasi yllättävissäkin tilanteissa!

Joni Tuomi

elämänturvaaja, omakotitaloasuja ja vahinkotarkastaja

LähiTapiola Varsinais-Suomi