Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vellamo: LähiTapiola Vellamon tulos oli hyvä ja yhtiön vakavaraisuus säilyi vahvana poikkeusoloista huolimatta

18.2.2021 - Talous

LT Vellamo

LähiTapiola Vellamon vertailukelpoinen tulos oli 10,4 miljoonaa euroa. Positiiviseen kokonaistulokseen vaikuttivat sekä sijoitustuotot että vahva vakuutusliiketoiminnan tulos, kertoo LähiTapiola Vellamon toimitusjohtaja Ahti Haataja.

Vuosi 2020 oli myös vakuutus- ja rahoitustoimialalla poikkeuksellinen

Vuosi 2020 oli myös vakuutus- ja rahoitustoimialalla poikkeuksellinen globaalin koronapandemian (covid-19) johdosta. Pandemia aiheutti keväällä voimakkaan shokin sijoitusmarkkinoihin, minkä seurauksena riskipitoisten omaisuusluokkien arvot laskivat, mutta kääntyivät vahvaan nousuun keskuspankkien ja hallitusten voimallisten elvytystoimenpiteiden ansiosta. Taloudellinen aktiivisuus Suomessa väheni keväällä merkittävästi aiheuttaen vakuutusliiketoiminnassa vahinkomäärien laskua erityisesti henkilö- ja ajoneuvovakuuttamisessa. Reaalimaailman tapahtumat huomioiden LähiTapiola Vellamon tulos oli vuonna 2020 hyvä ja yhtiön vakavaraisuus säilyi vahvana.

LähiTapiolassa toiminnan ylijäämä käytetään asiakkaiden hyväksi

LähiTapiola-ryhmässä toiminnan ylijäämä käytetään omistaja-asiakkaiden hyväksi maksun alennuksina, asiakashyvityksinä ja palvelujen kehittämisenä. Osa tuloksesta käytetään kartuttamaan yhtiön vakavaraisuutta, jolloin varmistetaan asiakkaiden edut tulevaisuudessakin.

LähiTapiola Vellamon vahinkovakuutustoiminnan vertailukelpoinen kate oli 5,7 miljoonaa euroa. Kate muodostuu vakuutusmaksutuotoista, joista vähennetään korvauskulut ja liikekulut. Vahinkovakuutuksen maksutulo oli vuonna 2020 yhteensä 72,3 miljoonaa euroa ja kasvua edelliseen vuoteen kertyi 3,5 prosenttia.

Koronapandemiasta johtunut poikkeuksellisen vähäinen taloudellinen aktiivisuus ja suuressa osassa Suomea vallinnut leuto ja vähäluminen talvi vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä vähensivät vahinkojen määrää vuonna 2020.

- Koronapandemian aiheuttama vahinkojen lasku tasaantui alkuvuoden jälkeen ja palasi loppuvuonna aiempien vuosien tasolle, kertoo Ahti Haataja.
- Vahinkoja kirjattiin 47 469 kpl. n. 600 kpl vähemmän kuin edellisvuonna.
- Vahinkovakuutuksen korvausmeno oli 45,7 miljoonaa euroa ja vakuutustekninen kannattavuus vertailukelpoisella yhdistetyllä kulusuhteella mitattuna oli 90,1 prosenttia.

Toimintakulut olivat 20,6 miljoonaa euroa ja toimintakulusuhde oli 29,8 prosenttia. Toiminnan tehokkuutta mittaava toimintakulusuhde laski edelliseen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Toimintakulut olivat 20,6 miljoonaa euroa ja toimintakulusuhde oli 29,8 prosenttia. Toiminnan tehokkuutta mittaava toimintakulusuhde laski edelliseen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

LähiTapiola-ryhmä osti syksyllä 2020 rahastoyhtiö Seligson & Co:n vahvistaakseen pitkäaikaisen säästämisen ja sijoittamisen palveluitaan. Seligson & Co hallinnoi rahastoissaan noin kahta miljardia euroa.

LähiTapiola Vellamon omistaja-asiakkaille maksettiin korvauksina 45,7 miljoonaa euroa. Lisäksi asiakkaille hyvitettiin keskittämisetuina 6,0 miljoonaa euroa ja vakuutusmaksuista S-ryhmän Bonusta 2,6 miljoonaa euroa, kertoo Haataja.

Luvut ovat tilintarkastamattomia.