Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Länsi-Suomi: LähiTapiola Länsi-Suomen esiinmarssi vastasi odotuksia pandemiasta huolimatta

17.2.2021 - Uutinen

Vuosi 2020 jää globaalilla tasolla historiaan koronapandemiasta, mutta alueellisesti myös LähiTapiola Länsi-Suomen esiinmarssina. Epidemia katkaisi tammi-helmikuussa nähdyn hurjan tulosvauhdin kevään ja alkukesän ajaksi, mutta loppuvuoden positiivinen kehitys nosti yhtiön tuloksen positiiviseksi. Asiakaskokemuksen parantamiseen satsattiin edelleen erityisesti digitaalisissa palveluissa. Yhtiön aiemmista tuloksista lahjoitettiin myös varoja paikallisen turvallisuuden edistämiseksi ja alueen koronakriisin helpottamiseksi tehtävään työhön.

LähiTapiola-ryhmän länsisuomalaisten elämänturvaajien vuosi 2020 alkoi innokkaissa tunnelmissa, kun projekti kahden alueella toimivan alueyhtiön yhdistämiseksi julkistettiin tammikuussa. Vuoden kahta ensimmäistä kuukautta leimasikin erittäin voimakas kasvu.

Ennätyksellinen alkuvuosi kääntyi rajuun laskuun

Vuodenvaihteen tienoilla Kiinasta kantautuneet pahaenteiset uutiset tulivat osaksi myös suomalaisten arkea pian kevään koittaessa. Perjantaina 13. maaliskuuta yhtiö päätti sulkea kaikki toimipisteensä asiakaspalvelulta kesäkuun alkuun asti ja siirtyä palvelemaan vain ajanvarauksella sekä etänä verkossa tai puhelimitse.

- Pandemian vaikutukset näkyivät dramaattisesti kaikilla LähiTapiola Länsi-Suomen liiketoiminta-alueilla. Tammi-helmikuun ennätykselliset myyntivolyymit kääntyivät laskuun kuin veitsellä leikaten ja osakekurssit lähtivät vapaaseen pudotukseen, LähiTapiola Länsi-Suomen toimitusjohtaja Pasi Aakula kertaa poikkeuksellisen kevään tapahtumia.

Nopeaa toipumista ja toiminnan kehittämistä

Siinä missä kriisi painoi äkillisesti tulokset pakkaselle, myös siitä toipuminen on ollut nopeaa.

- Vakuutusmyynti ja osakekurssit palautuivat syksyn kuluessa alkuvuoden tasolle ja sijoitusten arvo nousi loppuvuodesta jo voiton puolelle. Myös korvauskulut kasvoivat 53,1 miljoonaan euroon (2019: 51,7 milj. €), talousjohtaja Jussi Seppälä kertoo.

Yhtiön kokonaistulos oli 6,5 milj. €, joka sisältää myös koronakevään poikkeuksellisen notkahduksen jälkeen voitollisiksi päätyneet sijoitustuotot.

Myöskään yritys-, maatila- ja metsäliiketoiminnoissa ei nähty keväällä povattua isoa notkahdusta.

- Yritys- ja maatila-asiakkaamme ovat onneksi välttäneet pahimmat koronan aiheuttamat iskut. Paikalliset yritysasiantuntijamme ovat seisoneet heidän tukenaan kaikissa tilanteissa, yritys- ja maatilaliiketoiminnan johtaja Marko Hakala kuvaa.

Ihmisten varovaisuus näkyi korvauskuluissa kevään ajan, mutta kesän myötä koronan aiheuttama arkuus karisi ja vahinkoja sattui jopa keskimääräistä enemmän.

- Vielä kesällä vaikutti siltä, että korvauskulut laskevat edellisvuodesta ihmisten viettäessä hiljaiseloa kotona tai mökeillään. Tahti kuitenkin muuttui loppukesästä ja viimeistään syyskuun Aila-myrsky sinetöi korvauskulujen kasvun, korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki summaa.

Kaiken keskellä LähiTapiola Länsi-Suomessa on panostettu myös toiminnan kehittämiseen.

- Olemme onnistuneesti ottaneet käyttöön ensimmäiset osat uudistuvasta järjestelmäkokonaisuudesta, joka näkyy asiakkaillemme käyttäjäystävällisempänä verkko- ja mobiilipalveluna, toteaa kehitysjohtaja Kirsi Kivikaarre.

Säästäminen ja sijoittaminen kiinnostavat myös länsisuomalaisia

Huolimatta koronakriisin rajusta iskusta sijoitusmarkkinoihin, se ei näyttäisi horjuttaneen ihmisten luottamusta sijoittamiseen säästämisen ratkaisuna.

- Koronakriisin luoman epävarmuuden keskellä säästämisen ja sijoittamisen ratkaisujen kysyntä seisahtui kevään ja kesän ajaksi, mutta piristyi jälleen selvästi loppuvuonna, henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Markus Suominen kertoo.

- Alku- ja loppuvuosi osoittivat, että alueemme asukkaat ovat kiinnostuneita palkituista ja vastuullisista säästämisen ja sijoittamisen tuotteistamme. Meidän pitää vain jatkossakin muistuttaa ihmisiä siitä, ettemme ole mikään tavallinen vakuutus-, vaan elämänturvayhtiö, josta saa turvallisuuteen, talouteen ja terveyteen liittyvät palvelut vastuullisesti tuotettuina, toimitusjohtaja Pasi Aakula kertoo.

Vastuullisuus näkyy myös tekoina

LähiTapiolan keskinäinen yhtiömuoto takaa, että yhtiön tulos käytetään palveluiden kehittämisen lisäksi myös sen toimialueen hyväksi.

- Maksamamme yli 50 miljoonan euron korvaukset jäävät pääosin alueellemme kiertämään, minkä lisäksi lahjoitimme viime vuonna yli 150 000 euroa eri kohteisiin, merkittävimpänä SPR:n ruoka-apu ja Auttavan puhelimen toiminta. Meillä on käynnissä helmikuun ajan Facebookissa kampanja, jossa kysymme kansalaisilta, mihin seuraava lahjoituksemme tulisi kohdentaa, Aakula kertoo.

Alueellisena yhtiönä LähiTapiola Länsi-Suomi maksaa veronsa toimipaikkojensa työntekijöiden mukaan. Yhtiön 15 toimipisteen verkosto takaa, että ne jakautuvat laajalti koko Länsi-Suomen alueelle.

Lisätietoja:
Pasi Aakula, toimitusjohtaja, LähiTapiola Länsi-Suomi, puh. 050 561 3844
Jussi Seppälä, talousjohtaja, LähiTapiola Länsi-Suomi, puh. 0500 226 941
Antti-Jussi Vesa, viestintäpäällikkö, LähiTapiola Länsi-Suomi, puh. 041 730 3359