Loimi-Häme: Lumituhot ja myrskyt suurimmat riskit Hämeen metsille lähitulevaisuudessa – yksityismetsät edelleen heikosti vakuutettuja, vaikka riskit tiedossa
15.2.2021 - Maa- ja metsätalous
Ilmaston lämpeneminen lisää metsänomistajien taloudellista riskiä. Esimerkiksi myrskytuhot ovat viime vuosikymmenen aikana lisääntyneet merkittävästi koko Suomessa. Viime vuosina pahimmilta myrskyiltä on selvitty keskisessä Suomessa, mutta vuoden 2010 Aino-myrsky on vielä hyvässä muistissa. Hyvällä metsänhoidolla ja varautumisella voidaan osaltaan vaikuttaa riskeihin, toteaa LähiTapiola Loimi-Hämeen riskienhallintapäällikkö Liisa Leinamo.
Ilmaston lämpeneminen lisää metsänomistamiseen liittyviä riskejä. Esimerkiksi myrskyjen aiheuttamat vahingot ovat lisääntyneet viime vuosina merkittävästi, ja myrskytuhoista maksetut vakuutusyhtiöiden korvaukset ovat nelinkertaistuneet siitä, mitä ne olivat noin kymmenen vuotta sitten. Voimakkaiden tuulien ja myrskytuhojen oletetaan lisääntyvän entisestään tulevaisuudessa.
- Koko maassa vuosina 2010-2019 myrskyissä tuhoutunut puuston määrä on kaksinkertainen verrattuna aiempaan vuosikymmeneen. Myrskytuhojet kasvu näkyy myös LähiTapiolan metsävakuutuskorvauksissa. Lumituhojen korvausmenot ovat kasvaneet muutaman viimevuoden aikana, kertoo Liisa Leinamo.
Tuulet lisääntyvät lähes koko Suomessa
Tuulisuus lisääntyy arvioiden mukaan tulevaisuudessa koko maassa aina Lappiin asti. Viime vuosina Hämeen metsissä ei tapahtunut pahoja eläintuhoja. Kirjanpainajan tuhoja on esiintynyt vain paikallisesti. Koska lunta on satanut paljon, lumituhoja voi olla jälleen odotettavissa. Laajoilla lumi- ja tuulituhoilla on yleensä myös seurannaisvaikutuksia; hyönteis- ja sienituhot iskevät vaurioituneisiin puihin herkemmin.
- Täällä Hämeen alueella on paljon kuusimetsää, jonka puusto kaatuu sulan maan aikaan myrkyssä helpommin. Myös myyräkannat voivat paikoin olla suuria ja kannattaakin käydä tarkistamassa taimikot keväällä, kertoo Liisa Leinamo.
Tietoisuus lisääntynyt – metsätuhoihin varaudutaan edelleen heikosti
Metsäomistamisen riskiä voi pienentää muun muassa hyvällä metsänhoidolla sekä oikeilla puulajivalinnoilla. Oikeilla korjuu- ja hoitotoimenpiteillä voidaan vähentää riskiolosuhteita ja parantaa metsän omaa tuhonsietokykyä.
- Metsänomistajat ovat yhä useammin tilanteessa, jossa yhtäkkinen myrsky voi alentaa vuosien työllä saavutettua arvoa merkittävästi. Myös eläintuhot ja lisääntyvät vieraslajituholaiset voivat tuhota metsää nopeasti. Siksi metsänomistajan on syytä olla tietoinen näistä asioista.
Vakuutuksilla puolestaan voi varautua sellaisiin riskeihin, joihin ei voi itse vaikuttaa. Hämeessä yksityismetsänomistajista 60 prosenttia on ottanut vakuutuksen metsälleen. Tilanne täällä on hieman parempi kuin valtakunnallisesti keskimäärin, jossa noin puolet metsästä on vakuutettu. Vanha, indeksiin sitomaton ainaismetsävakuutus ei ole enää riittävä turva metsälle.
- Mahdollisiin metsätuhoihin on varauduttu kuitenkin edelleen huonosti. Yllättävän moni metsänomistaja ottaa edelleen riskin itse kannettavakseen, vaikka monet ovat tietoisia metsän kasvaneista riskeistä, toteaa Liisa Leinamo.
Metsäomistamisen riskiä voi pienentää muun muassa hyvällä metsänhoidolla sekä oikeilla puulajivalinnoilla. Oikeilla korjuu- ja hoitotoimenpiteillä voidaan vähentää riskiolosuhteita ja parantaa metsän omaa tuhonsietokykyä.
Blogi: Kiitos sinulle, etänä oleva työkaverini!
14.2.2021 | Henkilöstö
Moni voi varmaan samaistua tunteeseen, että vähän tylsemmässäkin työssä viihtyy, kun työkaverit ovat kultaa. Ja samalla maailman mielenkiintoisintakaan hommaa ei kauaa jaksa, jos työyhteisössä välit ovat tulehtuneet. Tämä ei ole muuttunut miksikään korona-aikana ja etätöiden yleistyessä, vaan oman kokemukseni mukaan päinvastoin.
Menossa vuokramökille? Nämä asiat tarkistamalla voit vähentää palovaaraa
12.2.2021 | Turvallisuus
Koronaepidemia on lisännyt vuokramökkien kysyntää, koska niissä voi majoittua omissa oloissa. Talviloman vietto sujuu turvallisemmin, kun sekä mökin vuokranantaja että matkailija kiinnittävät huomiota paloturvallisuuteen. Kokosimme neuvot, kuinka molemmat voivat ehkäistä vaaratilanteita.
Lumikuorma on vaaraksi maatilojen huonokuntoisille rakennuksille, pakkaset voivat viivyttää vedensaantia – älä lämmitä putkia kuumailmapuhaltimella
10.2.2021 | Maa- ja metsätalous
Talven ääriolosuhteet ovat haastaneet monella tavalla maatilojen toimintakykyä. Kun talojen katot täyttyvät lumesta, piilevät rakennusvirheet saattavat paljastua ja kattosortumien riski kasvaa. Toisaalta myös vedensaanti voi vaarantua, jos vesiputket pääsevät jäätymään. Tärkeintä olisi minimoida riskit silloinkin, kun poikkeustilanteessa joudutaan käyttämään väliaikaisratkaisuja niin lämmön-, veden- kuin sähkönjakelunkin varmistamiseksi.