Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sortuvatko katot Turun seudulla nuoskalumen painosta? Näin ennaltaehkäiset vahinkoja!

19.1.2021 - Turvallisuus

Lunta on Varsinais-Suomessa satanut viime viikkojen aikana siinä määrin, että kattojen lumimääriä kannattaa jo seurata. Kiinteistön omistajan kannattaa seurata tilannetta jo hyvissä ajoin ja poistaa lumimassoja ammattilaisten avulla mieluummin liian varhain kuin myöhään. Näin voidaan välttää vakavia vahinkoja, joita vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa.

Lumikuormien poisto kuuluu huolellisen kiinteistönhoidon tehtäviin. Koska katoille kertyvät lumimassat eivät ole ennalta arvaamattomia ja yllättäviä tapahtumia, vakuutukset eivät pääsääntöisesti korvaa poistamatta jääneen lumen aiheuttamia katon romahtamisia tai muita vahinkoja. Viime vuosien vähälumisten talvien seurauksena lumikuormien tarkkailu katoilla on saattanut unohtua monien kiinteistön omistajien tehtävälistoilta.

"Nyt kun kelit ovat nollan tuntumassa, voi kattojen lumikuorma kasvaa nopeastikin. Lumikerroksen paksuus ei vielä kerro mitään sen painosta, vaan kaikki riippuu lumessa olevan veden määrästä ja sitä on usein nuoskakeleillä enemmän", LähiTapiola Varsinais-Suomen korvausjohtaja Marko Erkkilä sanoo.

Varmin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä on poistaa lumimassat jo hyvissä ajoin. Lumien poistoon katoilta tulee tapaturmien ja omaisuusriskisen varalta valmistautua huolella.

Suurista lumimääristä voi syntyä monenlaista vahinkoa

"Kokemuksemme mukaan kattojen romahtamisia sattuu eniten suurissa halleissa tai vastaavissa rakennuksissa, joissa kattopinta-alaa on paljon ja silloin suhteellisen pienetkin lumimassat voivat aiheuttaa vaaratilanteita", Erkkilä kertoo.

Pientalojen katot kestävät yleensä hyvin normaaleja lumen painosta syntyviä kuormia, ellei rakennuksessa ole rakennusvirheistä johtuvia heikkouksia. Sen sijaan vahinkoja voi syntyä, jos katoilta alas syöksyvät lumimassat ruhjovat kuistia, terassia tai vaikka rännejä ja tikkaita. Lisäksi katoilta putoava lumi aiheuttaa suuren vaaran lähellä liikkuville ihmisille tai omaisuudelle. Kiinteistön omistaja saattaa olla näissä tilanteissa itse korvausvastuussa lumen aiheuttamasta vahingosta.

Ammattilaiset apuun turvalliseen lumenpudotukseen

Rakennusten katoille kertyvää lumikerroksen määrää on vaikea arvioida maasta käsin, joten varmin tapa on kiivetä katolle ja mitata lumen paksuutta eri puolita.

- Oma turvallisuus on tärkeintä. Ensisijaisesti suosittelemme turvautumaan alan ammattilaisten apuun, ja ainakaan ilman turvavälineitä katolle ei ole mitään asiaa. Valjaat ja köydet ovat ihan ehdottomat, tai muuten katolta lumen sijaan voitkin tippua sinä itse, Erkkilä neuvoo.

Jos lumen pudottamiselle on tarvetta, viimeistään silloin on syytä käyttää ammattilaisten apua. Jyrkillä ja liukkailla kattopinnoilla onnettomuuksia sattuu helposti. Lisäksi tiputuspaikan alla olevaa liikkumista tulee rajoittaa puomein, aidoin ja varoituskyltein ja huolehtia riittävästä työn keston aikaisesta liikkumisen turvallisesta ohjaamisesta. Näin vältetään lumen tippuminen ohikulkijoiden tai omaisuuden päälle.