Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Varsinais-Suomi: Koronapandemia ja suuret vahingot painoivat LähiTapiola Varsinais-Suomen tulosta

21.8.2020 - Talous

Kansainvälinen koronapandemia näkyi turkulaisen LähiTapiola Varsinais-Suomen puolivuosituloksessa ja toiminnassa. Talouden ja sijoitusmarkkinoiden yleinen heikko kehitys painoi yhtiön tulosta, vaikka vahinkovakuutuksesta saatu maksutulo kasvoi ja liiketoiminnan kulut pienenivät. Sijoitustoiminnan tuottojen lisäksi suurten yksittäisten tulipalo- ja liikennevahinkojen vuoksi kasvaneet korvausvastuut veivät kokonaistuloksen miinukselle. Poikkeuksellisen koronatilanteen vuoksi yhtiö teki myös lahjoitukset SPR:lle, Operaatio Ruokakassille ja Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeelle.

LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula kuvailee alkuvuotta 2020 monin tavoin poikkeukselliseksi. Koronapandemian yhtäkkiset vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan näkyivät nopeasti myös LähiTapiola Varsinais-Suomen päivittäisessä arjessa. Yhtiön kymmenen toimipistettä olivat pääosin suljettuina kevään ajan ja henkilöstö siirtyi nopeasti etätyöskentelyyn. Asiakkaita autettiin puhelimitse, chatin avulla ja verkossa.

- Vahinkojen määrät jopa pienenivät. Kun suuri osa ihmisistä pysytteli kevään ajan pääsääntöisesti kotona, ei esimerkiksi liikenteeseen liittyviä vahinkoja sattunut tavalliseen tapaan. Samoin sairaskuluvahinkoja oli tavallista vähemmän. Kesän myötä yhteiskunnan asteittain avautuessa vahinkomäärät ovat pikkuhiljaa nousseet totutulle tasolle, Aakula toteaa.

Alkuvuonna yhtiön vakuutusmaksutulo kasvoi 7,5 % ollen 37,2 milj. € ja toimintakulusuhde laski 31,4 prosenttiin. Tulosta heikensi etenkin 3 milj. eurolla kasvaneet korvausmenot (2020: 24,7 milj. €, 2019: 21,7 milj. €). Liiketulos oli -1,2 milj. € ja sijoitusten arvostuserojen muutokset huomioiva kokonaistulos jäi -5,6 milj. € tappiolliseksi. Tällaisissa poikkeusoloissa ja puolen vuoden tuloskehityksen perusteella ei nopeisiin johtopäätöksiin ole toimitusjohtaja Olli Aakulan mukaan tarvetta.

- Vahinkovuodet ovat erilaisia. Korona pienensi väliaikaisesti vahinkomääriä, mutta alkuvuoden aikana sattuneet muutama yksittäinen suuri tulipalo- ja liikennevahinko aiheuttivat korvauskulujen kasvun. Me olemme vakavarainen yhtiö ja kestämme tällaiset poikkeukselliset liikkeet sijoitusmarkkinoilla ja korvausmenoissa. Siksi olemme halunneet auttaa muita tässä vaikeassa tilanteessa, kun siihen on ollut tarvetta ja mahdollisuus. Haluamme toimia vastuullisesti kaikissa olosuhteissa. Se onkin koko olemassaolomme perusta paikallisena elämänturvayhtiönä, Aakula toteaa.

Tukea ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnille

Koronapandemian alettua LähiTapiola Varsinais-Suomi osallistui LähiTapiola-ryhmän yhteiseen miljoonan euron lahjoitukseen Suomen Punaiselle Ristille. Turun seudulla asuvien vähävaraisten perheiden tukemiseksi yhtiö lahjoitti Operaatio Ruokakassille 40 000 euroa ruokajakelutyöhön. Uusimpana lahjoituksena LähiTapiola Varsinais-Suomi osallistui 25 000 eurolla Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeeseen, joka keskittyy suojelemaan rehevöitymisen runtelemaa ainutlaatuista saaristoamme. Lahjoitukset tehtiin LähiTapiola Varsinais-Suomen käyttörahastosta.

- Koronatilanne on vaikuttanut alueellamme asuvien ihmisten henkiseen hyvinvointiin ja myös ihan taloudelliseen jokapäiväiseen pärjäämiseen. Samaan aikaan hälyttävän selväksi on käynyt myös oman lähiympäristömme kunto etenkin Saaristomeren alueella. Se näkyy vaikkapa sinilevälauttoina. Jos emme tee rehevöitymiselle mitään, syntyy vesistöille peruuttamatonta vahinkoa jo muutamassa vuodessa, Aakula kertoo lahjoituksien taustoista.

Alueen yrityksien talousvaikeuksia helpottaakseen yhtiö myönsi omistamissaan sijoituskohteissa toimiville ravintola- ja pienyrittäjille vuokrahelpotuksia koronan rajoittaessa liiketoimintaa. Lisäksi vakuutusasiakkaille annettiin korotonta maksuaikaa laskujenmaksuun.

Loppuvuonna LähiTapiola Varsinais-Suomessa keskitytään erityisesti asiakaskannan aktiiviseen hoitoon ja kannattavuuden parantamiseen. Palvelutarjonnastamme panostamme erityisesti henkilöturvan tarjontaan ja sijoituspalveluidemme tunnettuuden parantamiseen. Yhtiön toimistot ovat toistaiseksi normaalisti auki, mutta koronatilannetta seurataan tarkasti ja ohjeistuksia muutetaan tarpeen mukaan.

Luvut ovat tilintarkastamattomia.