Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Uusimaa: LähiTapiola Uusimaa lahjoitti seitsemän sydäniskuria yhteistyössä SPR:n Helsingin- ja Uudenmaan piirin kanssa

15.7.2020 - Terveys

Suomessa tapahtuu noin 15 000 sydänpysähdyksestä johtuvaa kuolemaa vuosittain. Sydänpysähdyksen sattuessa tärkeintä on mahdollisimman nopeasti aloittaa elvytys. Defibrillaattoreiden hankinta on konkreettinen turvallisuusteko, jonka kautta LähiTapiola ja SPR haluavat parantaa paikallista ensiapuvalmiutta.

- Defibrillaattori, eli kansankielellä deffa tai sydäniskuri, on helppokäyttöinen laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Laite tunnistaa luotettavasti tällaisen rytmihäiriön ja neuvoo laitteen käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti. Kuka tahansa voi sen avulla antaa apua ihmiselle, jonka sydän on pysähtynyt, sanoo SPR:n Helsingin ja Uudemaan piirin järjestöpäällikkö Ari Hakala.

- Sydäniskureiden hankinta alueen kuntiin on konkreettinen paikallinen turvallisuusteko, jonka avulla haluamme parantaa paikallista ensiapuvalmiutta. Elämänturvastrategiamme mukaisesti rakennamme turvallisempia paikallisyhteisöjä toiminta-alueellamme, kertoo LähiTapiola Uusimaan toimitusjohtaja Erik Valros.

Deffaa on helppo käyttää

Elvytystilanteessa jokainen minuutti on ratkaiseva, minkä vuoksi on tärkeää, että myös maallikot uskaltautuvat käyttämään defibrillaattoria. Laitteiden yleistyminen mahdollistaa sydänpysähdysten nopeamman hoidon ja sitä kautta vaikuttaa myös sydänkuolemien määrään.
Defibrillaattorien sijoituskohteet on kysytty sosiaalisessa mediassa ja valittu yhteistyössä SPR:n kanssa, jotta apu olisi siellä missä sitä tarvitaan, vaikka hätä ei tietenkään katso aikaa eikä paikkaa, sanoo Valros.

Defibrillaattoreita tullaan sijoittamaan mm. kauppoihin, liikuntapaikkoihin sekä yleisiin tiloihin. Paikkojen valinnassa tärkeänä kriteerinä on pidetty avuntarpeen saatavuutta sekä kävijämäärää.

Sijoituspaikat ovat:
Inkoo, Aktia-areena
Siuntio, kirjasto
Kirkkonummi, LähiTapiola Sportcenter
Nurmijärvi, S-Market Nurmijärvi
Myrskylä, Sale
Liljendal, Café Lilja
Loviisa, K-Supermarket Loviisa