Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: Kesä on hyvää aikaa nuohoukselle

23.6.2020 - Turvallisuus

Vapaa-ajan asunnon tulisijat pitää nuohota vähintään kolmen vuoden välein, mutta jos mökillä viihtyy korona-aikana tavallista enemmän, voi nuohousta harkita useamminkin. Kesänvietto on turvallisempaa, kun tulisijat ja hormit ovat kunnossa, ulkotulia ei polteta kuivaan tai tuuliseen aikaan ja kuumaa tuhkaa käsitellään huolella. Mökin paloturvallisuudessa korostuu ennaltaehkäisy ja alkusammutus, sillä hädän hetkellä apu voi olla kaukana.

Sisäministeriö suositteli maaliskuussa siirtämään muun kuin välttämättömän nuohouksen myöhempään ajankohtaan koronavirustilanteen aikana. Rakennusten nuohouksia ei kuitenkaan voi siirtää määräämättömäksi ajaksi tai jättää kokonaan tekemättä. Sisäministeriön 15.5. päivitetyssä tiedotteessa todetaankin, että paloturvallisuussyistä on tärkeää, että rakennusten omistajat eivät nyt siirtäisi nuohouksia perusteettomasti ja että säännöllisessä käytössä olevat tulisijat ja savuhormit nuohottaisiin säädetyin määrävälein.

Nuohouskäynti on välttämätön, jos tulisija tai hormi ei vedä kunnolla tai jos tulisijaan taikka hormiin ilmestyy halkeamia, tai jos nuohous on jo tällä hetkellä koronaepidemian vuoksi reilusti myöhässä.

- Lämmityskauden alku syys-marraskuussa on ollut perinteisesti nuohouspalvelujen sesonkiaikaa. Nyt olisikin hyvä miettiä, olisiko tänä vuonna kesälomalla sopivasti aikaa hormien nuohoukselle. Tällöin asukkaat voivat olla paikalla nuohouksen aikana ja toki katolla kiipeilykin on kesäaikaan turvallisempaa kuin liukkailla keleillä. Ja jos hormista tai tulisijasta tarkastuksen yhteydessä löydetään korjattavaa, kesälämpimällä korjausten vaatima käyttökatkos on pienempi haitta, LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä sanoo.

Nuohouksella on iso rooli myös rakennusten palonehkäisyssä, energiansäästössä ja ympäristönsuojelussa. Myös kansainvälisten sopimusten ja normien vaateet suomalaisten rakennusten energiatehokkuudelle ja hiukkas- sekä hiilidioksidipäästöjen vähentämiselle edellyttävät yhä huolellisempaa hormien, tulisijojen ja kattiloiden kunnon ylläpitämistä ja palamisen tehokkuuden ja puhtauden lisäämistä.

Vastuu tulisijojen ja savuhormien kunnossapidosta ja nuohouksen tilaamisesta on rakennuksen omistajalla


Omakotitalon omistajana tai haltijana vastaat siitä, että nuohous on järjestetty lain vaatimalla tavalla. Nuohouspalvelujen järjestämistä koskevat pelastuslain muutokset tulivat voimaan 1.1.2019, jolloin pelastuslaitoksilta poistui velvoite huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan. Käytännössä tämä tarkoitti piirinuohousjärjestelmän loppumista, jolloin koko maassa siirryttiin nuohouspalvelujen vapaaseen tarjontaan, kun se aikaisemmin oli järjestetty siten vain osassa maata. Nuohouspalveluja saa jatkossakin tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon suorittanut henkilö.

Rakennuksen omistajan ja haltijan velvoite huolehtia tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta säilyi entisenä, samoin nuohouksen määrävälit. Rakennuksen omistajan tai haltijan on pidettävä tulisijat ja savuhormit sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti. Myös tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet tulee pitää sellaisessa kunnossa, että nuohoustyö voidaan suorittaa esteettä ja turvallisesti. Se tarkoittaa kiinteästi asennettuja tikkaita ja tarvittaessa kattosiltoja ja nuohoustelineitä. Rakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä tulisi myös olla paloturvallisessa paikassa palamisjätettä varten palamaton astia, esimerkiksi peltinen kannellinen säiliö, vaikkapa vanha maalipurkki käy tähän tarkoitukseen.

Varoittimet kuntoon, koordinaatit muistiin


Mökki sijaitsee usein loitolla kaupungista ja luonnon helmassa, mutta tulipalon sattuessa etäisyys taajamaan voikin olla ongelma. Haja-asutusalueella apu ei välttämättä ehdi nopeasti paikalle.

Alkusammutusvälineet auttavat palonalun tukahduttamisessa, tai niillä voi saada lisäaikaa, kunnes palokunta ehtii paikalle. Sammutuspeiton voi sijoittaa ruoanlaittopaikan lähelle ja käsisammuttimen muuten näkyvälle, hyvin saavutettavalle paikalle.

Vapaa-ajan asunnolla on tärkeää olla toimivat palovaroittimet, ja jos tilassa on tulisija, myös häkävaroitinta kannattaa harkita. Kun saapuu mökille ensimmäisen kerran talven jälkeen – tai vaikkapa vuokramökille – kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, että varoittimet edelleen toimivat.

- Kaikkien mökillä olijoiden on myös hyvä painaa mieleen rakennuksen sijainti, sillä hädän sattuessa tietoa tarvitaan. Osoite ja koordinaatit kannattaa tallettaa puhelimeen ja kirjoittaa ne lisäksi vaikka uloskäynnin viereen, jos tulee tarve soittaa apua. Puhelimeen on myös hyvä ladata ennalta Hätäkeskuslaitoksen 112-sovellus, Kärkelä muistuttaa.

Muistathan tilata nuohoojan lain edellyttämin määrävälein

  • Vakituisen asunnon tulisija tulee nuohota vuoden välein
  • Vapaa-ajan asunnon tulisija tulee nuohota kolmen vuoden välein
  • Käyttämätöntä tulisijaa ja savuhormia ei tarvitse nuohota
  • Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja savuhormi on nuohottava ennen käyttöönottoa
  • Kätevimmin löydät alueesi nuohoojan yhteystiedot osoitteesta www.nuohoojat.fi

Lisätietoja:

Nuohousalan keskusliitto
Omakotiliitto
Sisäministeriö