Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pohjanmaa: LähiTapiola Pohjanmaa on lahjoittanut kuusi pelastusrengasta Pohjanmaan alueelle

16.6.2020 - Turvallisuus

LähiTapiola Pohjanmaa on lahjoittanut kuusi pelastusrengasta Pohjanmaan alueelle. Renkaiden paikat valikoituivat paikallisilta saatujen ehdotusten pohjalta. Tänä kesänä ihmiset saattavat liikkua tavallistakin enemmän kotimaassa ja vesien äärellä, joten haluamme olla osaltamme turvaamassa ajanviettoa rannoilla ja vesillä.

Suomessa hukkuu asukaslukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilaston mukaan alkuvuonna on hukkunut jo 40 ihmistä, mikä on korkein toukokuun jälkeinen lukema kuuteen vuoteen.

Kasvanutta hukkuneiden määrää saattavat selittää leuto talvi ja ihmisten lisääntynyt liikkuminen luonnossa. Myös koronavirusepidemian aikaiset poikkeusolot ovat saaneet ihmiset ulkoilemaan enemmän.

- Tänä kesänä monet saattavat kokeilla veneilyä tai mökkeilyä ensimmäistä kertaa. Myös ilmojen lämpeneminen houkuttelee vesistöjen äärelle. Lahjoittamalla pelastusrenkaita haluamme osaltamme tehdä suomalaisten kesänvietosta turvallisempaa, sanoo LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala.

Seuraavat rannat ja satamat ovat saaneet uuden LähiTapiola-pelastusrenkaan.

 • Långvikin satama, Rangsby
 • Harrströmin uimaranta, Korsnäs
 • Hietasaaren uimaranta, Vaasa
 • Stora Kalkskär, Oravainen
 • Monå venesatama
 • Bryggan, Öja

Renkaat asennetaan paikoilleen lähiaikoina. Paikat valittiin paikallisilta yksityishenkilöiltä ja yhteisöiltä sosiaalisessa mediassa saatujen ehdotusten pohjalta. Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

– Noin kolmasosa hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta veteen. Joskus jalka lipeää kalliolla tai muualla luonnonvesien ääressä, mutta usein tippumisia tapahtuu myös laitureilla, satamissa tai jokien penkoilta. Näissä rakennetuissa paikoissa ylösnouseminen voi olla vaikeaa, ellei paikalla ole varta vasten asennettuja tikkaita tai muita rakenteita, joista ottaa tukea. Tällöin on tärkeää, että tilanteen nähneillä on jotain kättä pidempää, kuten pelastusrengas, jonka voi heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi, sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Lue lisää.

Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön

 • Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.
 • Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.
 • Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai ämpäri.
 • Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö:
 1. Hälytä apua
 2. Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa
 3. Etsi apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri
 4. Pelasta apuvälinettä käyttäen.

Lähde: Suomen Uima- ja Hengenpelastusliitto