Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola Lappi lahjoittaa pelastusrenkaat Ylläsjärvelle, Simoniemeen ja Kemijärven Ailankaan

17.6.2020 - Turvallisuus

LähiTapiola Lappi on lahjoittanut kolme pelastusrengasta eri puolille Lappia. Renkaiden paikat valikoituivat paikallisilta saatujen ehdotusten pohjalta. Tänä kesänä ihmiset saattavat liikkua tavallistakin enemmän kotimaassa ja vesien äärellä, joten haluamme olla osaltamme turvaamassa ajanviettoa rannoilla ja vesillä.

Suomessa hukkuu edelleen vuosittain keskimäärin noin 150 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Alkuvuonna suru-uutisia on kantautunut vesiltä myös enemmän kuin useaan vuoteen, selviää Suomen Uima- ja Hengenpelastusliiton (SUH) ennakkotilastosta.

Valtakunnallisesti kasvanutta hukkuneiden määrää saattavat selittää leuto talvi ja ihmisten lisääntynyt liikkuminen luonnossa. Myös koronavirusepidemian aikaiset poikkeusolot ovat saaneet ihmiset ulkoilemaan enemmän. Lapin läänissä ei ole sattunut yhtään hukkumiskuolemaa toukokuun loppuun mennessä*.

- Noin kolmasosa hukkumisista tapahtuu ihmisten pudottua syystä tai toisesta veteen. Joskus jalka lipeää kalliolla tai muualla luonnonvesien ääressä, mutta usein tippumisia tapahtuu myös laitureilla, satamissa tai jokien penkoilta. Näissä rakennetuissa paikoissa ylösnouseminen voi olla vaikeaa, ellei paikalla ole varta vasten asennettuja tikkaita tai muita rakenteita, joista ottaa tukea. Tällöin on tärkeää, että tilanteen nähneillä on jotain kättä pidempää, kuten pelastusrengas, jonka voi heittää pudonneelle kelluttavaksi apuvälineeksi, sanoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

-Tänä kesänä monet saattavat kokeilla veneilyä tai mökkeilyä ensimmäistä kertaa tai mökeillä ja veneellä vietetään aikaa aiempia kesiä enemmän. Myös ilmojen lämpeneminen houkuttelee vesistöjen äärelle. Lahjoittamalla pelastusrenkaita haluamme osaltamme tehdä suomalaisten kesänvietosta turvallisempaa – myös tänä poikkeuskesänä, sanoo toimitusjohtaja Kari Salmela LähiTapiola Lapista.

Pelastusrenkaat luovutetaan kohteisiin vielä kesäkuun aikana. Paikat valittiin paikallisilta yksityishenkilöiltä sosiaalisessa mediassa saatujen ehdotusten pohjalta. Kiitos kaikille ehdotuksista! Rengaslahjoitukset ovat osa LähiTapiolan ja SUH:n yhteistyötä vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

Neuvoja pelastusrenkaan käyttöön

• Pelastusrengas löytyy näkyvältä paikalta monelta uimarannalta ja satamasta. Sitä voi tarvittaessa käyttää apuvälineenä kuka tahansa, jos huomaa toisen joutuneen veden varaan.
• Pelastusrenkaan voi heittää pelastettavalle tai käyttää sitä apuvälineenä uidessa pelastettaessa.
• Pelastajan kannattaa aina käyttää jotain apuvälinettä, jotta ei aseta itseään vaaraan ja voi auttaa toista. Tarvittaessa kättä pidempänä toimii vaikka keppi tai ämpäri.
• Hätätilanteessa hyvä muistisääntö on ns. HRAP-sääntö:
1. Hälytä apua
2. Rauhoitu ja rauhoittele pelastettavaa
3. Apuväline, esim. pelastusrengas, kelluttava ämpäri tai kanisteri
4. Pelasta apuvälinettä käyttäen.

Lähde: Suomen Uima- ja Hengenpelastusliitto

*) SUH:n hukkuneiden ennakkotilastosta voi tarkistaa ajankohtaisen hukkuneiden määrän. Tiedote on kirjoitettu kesäkuun alkupuolella päivitetyn tilaston mukaan.