Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: LähiTapiola Pirkanmaan lahjoittamalla pakastehuoneella konkreettista apua ViaDian ruoka-aputoimintaan

29.5.2020 - Yhteiskunta

ViaDia Pirkanmaa ry:n ja Tampereen Vapaakirkkoseurakunnan tekemä ruoka-apu on noussut yhä merkittävämpään osaan koronapandemian aikana. LähiTapiola Pirkanmaan lahjoituksen avulla saatiin vahvistettua ViaDian auttamisvalmiuksia. Normaaliolosuhteissa ViaDian Puutarhakadun toimipisteessä on ollut tarjolla lämmin ateria kaksi kertaa viikossa, nyt sen on korvannut päivittäinen ruokakassien jako.

ViaDia Pirkanmaa jakaa tällä hetkellä noin 1 200 ruokakassia viikossa. Ruokajakelu on kaikille avoin ja uusia avuntarvitsijoita tulee joka viikko lisää. Puutarhakadulla ruokakassien jakoa on maanantaista torstaihin, Ikurin lähiötalolla tiistaisin ja perjantaisin ja Kangasalan toimipisteessä maanantaisin ja torstaisin. Perjantaisin Vapaakirkkoseurakunnan työntekijät toimittavat ruokatoimituksia lapsiperhekoteihin.

- Ruoka-avun koordinoinnissa ViaDia Pirkanmaa ry tekee tiivistä yhteistyötä Tampereen kaupungin sosiaalihuollon ja koulutoimen kanssa, Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymän Ruokapankin ja SPR:n kanssa. Yhteistyötä tehdään tiiviisti myös kauppojen kanssa. Esimerkiksi Pirkanmaan Osuuskaupalta saamme vuosittain yli 100 000 kiloa elintarvikkeita, jotka muutoin päätyisivät hävikkiin. Toimimme avaimet käteen periaatteella, mikä tarkoittaa vaivattomuutta kaupalle. Noudamme ruokatavaran itse ja varmistamme hävikkiin päätyvien tuotteiden biojätehuollon heidän puolesta. Myös Tampereen kouluilta saimme etäopetusjakson aikana paljon ylijäämäruokaa, ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen kertoo.

Ruokaviraston ohjeistukset mahdollistavat tänä päivänä, että hyväntekeväisyyttä harjoittavan ruoka-aputoimijan on mahdollista vastaanottaa viimeisen käyttöajankohdan tai parasta ennen –päiväyksen ohittaneita elintarvikkeita pakastettuina ja huolehtimalla esimerkiksi vaatimusten mukainen tuotteiden kylmäketju, tarjoilu tai eteenpäin toimittaminen.

- Saamallamme lahjoituksella saamme ylläpidettyä ja jopa vahvistettua ruoka-aputoimintaamme. Pakastehuoneen hankinta oli heti ensimmäisenä toivelistallamme, kun LähiTapiola Pirkanmaalta otettiin meihin yhteyttä ja tiedusteltiin millä tavoin he voisivat tässä koronatilanteessa olla tukemassa paikallisia avuntarvitsijoita. Pakastehuoneen avulla turvaamme myös jatkossa saamiemme ruokalahjoitusten parhaan mahdollisen säilytyksen. Korontilanteen helpottaessa, pystymme myös laajentamaan lämpimien aterioiden tarjoamista mm. lapsiperheille, toiminnanjohtaja Matilainen kiittää.

LähiTapiola Pirkanmaa on tehnyt aiemminkin yhteistyötä ViaDia Pirkanmaan kanssa. ViaDian asunnottomuustyötä tukemaan ja osana ympäristöministeriön asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmaa, kehitettiin vuokranantajille suunnattu Huoneistoturvavakuutus. Vakuutuksen turvin esimerkiksi mielenterveyskuntoutujat, asunnottomana vankilasta vapautuvat, vuokravelkaantumisen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi asuntonsa menettäneet ja turvapaikanhakijat saavat asunnon ViaDia Pirkanmaan välivuokraustoiminnan kautta.

- Asiakkaidemme omistamana ja paikallisena elämänturvayhtiönä haluamme olla tiiviisti mukana tukemassa lähiyhteisöämme. ViaDia Pirkanmaa on toimija, jonka asunnottomuus- ja ruoka-aputyö sekä kuntouttava työtoiminta ulottuu sinne, minne monet yhteiskunnan palvelut tai tukimuodot eivät yllä. Koronapandemian vaikutukset tulevat olemaan pitkäkestoisia. Haluamme osaltamme olla mukana auttamassa siellä missä apu menee konkreettisesti sitä tarvitseville, ihmiseltä ihmiselle luotettavan toimijan kautta, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Pentti Kuusela.

LähiTapiola Pirkanmaa on asiakkaidensa omistama ja paikallinen Elämänturvayhtiö, jonka tulos käytetään oman alueen elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Keskinäisenä vakuutusyhtiönä toimintamme lähtökohtia ovat omistaja-asiakkaittemme etu, vastuullisuus ja paikallisuus. Haluamme tarjota pirkanmaalaisille turvallisempaa ja terveempää elämää ja vaikuttaa aktiivisesti asiakkaidemme lähielinpiirissä. Ylijäämäisestä tuloksestamme siirrämme varoja hyväntekeväisyyteen tarkoitettuun käyttörahastoon, josta myös 11 000 euron suuruinen lahjoitus ViaDia Pirkanmaa ry:lle tehtiin.

Lisätietoja:

Pentti Kuusela
toimitusjohtaja
LähiTapiola Pirkanmaa Keskinäinen Vakuutusyhtiö
puh. 044 063 2342
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Pekka Matilainen
toiminnanjohtaja
ViaDia Pirkanmaa ry
puh. 044 355 6125
etunimi.sukunimi@viadia.fi
viadia.fi/pirkanmaa

Ylimmäisessä kuvassa ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen.

ViaDia ry on Vapaakirkon diakoniatyön kattojärjestö, jonka yksi paikallisjärjestö ViaDia Pirkanmaa ry on. ViaDia Pirkanmaa ry on toiminnallaan tukemassa paikallista elämää monin tavoin, esimerkiksi tuottamalla Tampereen ja Kangasalan kaupungeille kuntouttavan työtoiminnan palveluja. Vankilatyö, asunnottomuustyö ja ruoka-aputyö ovat myös toimintamuotojamme.