Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Uusi Hamburger Börs –hotellirakennus alkaa pian nousta – peruskiven muuraus alkoi

30.4.2020 - Talous

Uuden Hamburger Börs –hotellirakennuksen peruskiven muuraus alkoi torstaina. Turun ydinkeskustan rakennushanke etenee suunnitellusti koronasta huolimatta.

Turun ydinkeskustassa, Kauppatorin kulmalla, koettiin historiallinen hetki torstai-aamuna, kun uuden Hamburger Börs -hotellirakennuksen peruskiven muuraus alkoi.

Kesällä 2019 aloitetut purkutyöt on saatu päätökseen ja uuden hotellirakennuksen rakentaminen on päästy aloittamaan suunnitellusti. Korona on tuonut omat haasteensa myös työmaan toimintaan, mutta haasteista huolimatta on päästy eteenpäin.

-Olemme tyytyväisiä, että työmaa on edennyt vauhdilla ja poikkeustilanteesta huolimatta olemme onnistuneet viemään hankkeen suunnittelua eteenpäin. Toki uusi tilanne on vaatinut uusia järjestelyjä esimerkiksi kokousten pitämiseen, mutta erilaisilla työtavoilla ja toimenpiteillä on tavoitteessa päästy eteenpäin, toteaa kiinteistöpäällikkö Jussi Roine LähiTapiola Kiinteistövarainhoidosta.

Koronaepidemia toi haasteensa myös peruskiven muuraukseen. Aiemmin suunniteltu muurauksen osallistuvaa kokoonpanoa jouduttiin pienentämään vain muutamaan henkeen.

Vuonna 1979 rakennetun, nyt siis jo puretun, hotellirakennusosan tilalle on nousemassa uusi, 1900-luvun arkkitehtuurin piirteitä kunnioittava hotellirakennus. Uuteen hotellirakennukseen tulee kadun puolelle hotellihuoneita kuten myös 9-kerroksisen sisäpihan siipirakennukseen. Siipirakennukseen tulevat sijoittumaan myös hotellin vastaanotto ja ravintolat. Katutasoon tulee liiketiloja.

Schauman Arkkitehdit oy:n pääsuunnittelijan Janne Helinin mukaan olennainen seikka suunnittelukokonaisuudessa on alkuperäinen, 2 000 neliömetrin laajuinen, Hamburger Börsin vuonna 1885 rakennettu suojeltu osa. Sinne kunnostettavat uudet kokous- ja juhlatilat tulevat olemaan kiinteä osa pääasiassa uudisrakennuksesta koostuvassa uudessa hotellissa.

LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula muistuttaa, että uuteen Hamburger Börsiin on suunnitteilla useita ympäristöystävällisiä ratkaisuja, jotka tulevat vaikuttamaan Turun kaupunkiympäristöön positiivisesti.

-On hienoa olla mukana tässä historiallisessa hetkessä ja olla mukana kehittämässä Turun ydinkeskustaa ja sen vetovoimaa. LähiTapiola-ryhmä (ja LähiTapiola Varsinais-Suomi) haluavat osaltaan vaikuttaa vastuullisesti lähielinpiirissään. Samalla kun kauppatorin alueen kaupunkikuva kehittyy, uuden Börsin ympäristöystävälliset ratkaisut vaikuttavat myös positiivisesti ympäristöön, Aakula sanoo.

YIT:n yksikönjohtaja Jukka Lämsä kehuu hyvää yhteistyötä, joka on vallinnut tilaajan ja projektiin osallisten kesken. ”Hanke etenee meitä kohdanneista haasteista huolimatta ja luo toivoa tulevaan. Vaikeudet ovat voitettavissa yhteisillä ponnisteluilla ja uusilla toimintamalleilla, joista hyvänä esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi tämä peruskiven muuraus.”

Uusi Hamburger Börs valmistuu arvioita syksyllä 2021 ja hotellin käyttäjäksi tulee Scandic.