Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vuoden 2020 Taito-palkinnon saa valokuvaryijyt kehittänyt Jenni Vanhanen

31.3.2020 - Talous

Taitoliitto jakaa joka toinen vuosi valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka on merkittävin kotimainen käsityöyrittäjyyden tunnustuspalkinto. Palkinnon suuruus on 6000 euroa ja sen lahjoittaa LähiTapiola. Tänä vuonna Taito-palkinnon saa valokuvaryijyt kehittänyt Jenni Vanhanen.

Nummelassa toimivan Iltamaan elämysryijyissä yhdistyy perinteinen, suomalainen materiaali, tekstiilitaide ja -tekniikka sekä uusi ja nykyaikainen suunnittelu. Ryijyt ovat eettisesti ja ekologisesti kestävällä pohjalla tuotettuja mittatilaustöitä, jotka eivät kuluta luonnonvaroja ja ovat pitkäikäisiä hyvin säilytettyinä.

-Olen onnellinen voidessani yhdistää IT-osaamiseni, kansainvälisen kokemukseni ja rakkauteni käsitöihin näiden tuotteiden kautta. Käsitöillä voidaan myös ylläpitää aivojen toimintoja ja saankin auttaa ryijyjen kautta monenlaisia ihmisiä toteuttamaan itseään ja pitämään yllä aktiivista ajatustyötä. Minulle on tärkeää edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden työllistymistä ja panostan yrityksessäni myös heidän osaamisensa käyttöönottoon, kertoo Jenni Vanhanen.

Taito-palkintoraati piti mahdollisuutta yhdistää oma valokuva perinteiseen suomalaiseen ryijytekniikkaan kiinnostavana uutena markkina-alueena, joka voi löytää ryijylle aivan uusia asiakaskuntia.

-Käsityöyrittäjillä on tärkeä rooli suomalaisen käsityötaidon ja -perinteen säilyttäjinä ja uudistajina. Haluamme osaltamme olla tukemassa korkeatasoista käsityötaitoa ja muotoilua sekä luovaa yrittäjyyttä. Olemme iloisia siitä, että voimme tukea erityisesti tällaisina poikkeusaikoina yrittäjien ja käsityön toimialaa, kommentoi LähiTapiolan yritysvastuupäällikkö Elina Kuusela.

Samalla kun yrityksen tavoitteena on tehdä kansainvälinen läpimurto, Iltamaan brändissä näkyy vahvasti kotimainen lähituotanto, ekologisuus, yhdenvertaisuus ja luonto. Kaikki toiminta toteutetaan näiden arvojen mukaan. Erityisen tärkeäksi Jenni Vanhanen kokee mahdollisuuksien luomisen vaikeasti työllistyville ja kehitysvammaisille ammattilaisille. Hän on palkannut yritykseensä sekä kuntoutujia että nuoria ja tekee yhteistyötä erilaisten kehitysvammaisten toimijoiden kanssa.

Taito-palkinnon palkintoesityksen tekeminen on mahdollista kenelle tahansa ja palkinnon saajaksi esitettiin 39 erilaista käsityöalan yritystä ja toimijaa eri puolilta Suomea. Voittajan valitsi Taitoliiton nimeämä palkintoraati. Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Taitoliiton suojelija, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. Vuoden 2020 Taito-palkinnon lisäksi palkintoraati halusi jakaa kaksi kunniamainintaa, jotka kuuluivat Koru- ja Taidekäsityö A.Kangasniemi ky:lle sekä Kiesimestareille. Palkitsemistilaisuutta ei vallitsevien poikkeusolojen vuoksi tänä vuonna järjestetty.