Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Satakuntalaisissa kodeissa sattuu vuosittain noin 300 tulipaloa

21.11.2019 - Turvallisuus

Suomen pelastustoimen mukaan Satakunnassa syttyi vuonna 2018 yhteensä 292 rakennuspaloa. Suurin osa kodin tulipaloista saa alkunsa keittiöstä.

Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaranpaikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna. Vastaavasti kolme tehokkainta keinoa suojautua tulipalojen varalta ovat ennaltaehkäisy, toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot.

- Jokaisen meistä tulisi tietää, kuinka tulipalot ennaltaehkäistään ja miten tulipalotilanteessa tulisi toimia. Toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot ovat myös äärimmäisen tärkeitä keinoja parantaa oman kodin paloturvallisuuta, toteaa LähiTapiola Satakunnan korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Satakunnassa (2018) ensimmäisenä kohteissa olleiden yksiköiden keskimääräinen toimintavalmiusaika ollut 10 minuuttia ja 20 sekuntia. Maakunta on jaettu riskiruutuihin ja eri riskiluokilla on eri tavoitteet. Kaupungeissa ja teollisuusalueilla se on alle 6 min ja kauimmaisissa alle 20 min.

- Satakunnassa toimintavalmiusaikatavoitteet ovat täyttyneet hyvin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että esimerkiksi maaseudulla ja erityisesti saaristossa avun saaminen voi kestää huomattavasti pidempään kuin kaupungeissa, selventää Satakunnan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival.

Kodeissa ruuanlaitto on yleisin tulipalon syttymissyy. Nämä palot ovat yleensä ehkäistävissä siten, että ruokaa ei jätetä kypsenemään tai kuumenemaan ilman valvontaa. Ruuanlaittoon liittyviä tulipaloja Suomessa on noin kolme kertaa päivässä eli noin tuhat vuodessa. Toiseksi yleisin palon syttymissyy asunnoissa on kynttilöistä tai muusta avotulesta alkanut palo. Myös sauna on tulenarkaa aluetta.

- Tähän aikaan vuodesta kaupoissa on todella kauniita kynttilöitä, joita tekisi mieli laittaa ympäri kotia valaisemaan mutta niitä ei saisi jättää yksin missään tapauksessa, Väinölä-Mäki jatkaa.

Ennaltaehkäisemällä vähennät riskiä

Kodin sähkölaitteisiin liittyvien tulipalojen vaaratekijä numero yksi on tilastojen valossa selvästi liesi. Seuraavina tulevat kiuas, hehkulamput ja loisteputkivalaisimet. Kodinkoneista yleisimmin syttyvät pyykinpesukoneet, toiseksi useimmiten kylmälaitteet. Kylmälaitteiden paloista puolet kehittyvät rakennuspaloiksi.

- Toivoisin enemmän ennaltaehkäisyä sähkölaitteiden kanssa. Vanhat laitteet ja sähköjohdot tulisi uusia, minkään sähkölaitteen käyttöikä ei ole ikuinen. Sähkötöissä ei myöskään saisi koittaa säästää, vaan ne pitää jättää ammattilaisen tehtäväksi. Uusin trendi, mikä meillä näkyy, on halpaelektroniikka, jota tilataan netistä. Kolmen euron puhelinlaturi ei välttämättä ole se luotettavin valinta, kertoo LähiTapiola Satakunnan korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Kodinkoneiden kehitys entistä energiatehokkaammiksi pienentää laitteiden sähkönkulutusta, mikä onneksi vähentää niiden lämpenemistä ja edelleen tulipaloalttiutta. Esimerkiksi nykyisten televisioiden osuus rakennuspalojen aiheuttajana on mitätön verrattuna kuvaputkitelevisioiden aikaan.

- Tärkeää onkin huoltaa niitä säännöllisesti, seurata laitteen kuntoa ja reagoida aina, mikäli laitteeseen tulee vikaa. Yksinkertaisimmillaan huolto tarkoittaa säännöllistä siivoamista, kehottaa Mikko Puolitaival.