Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pirkanmaa: Rajaportin saunalla koettiin henkeä uhkaava tilanne – LähiTapiola Pirkanmaa lahjoitti defibrilaattorin

26.6.2019 - Terveys

Tampereen Pispalassa sijaitsevalle Rajaportin saunalle asennettiin juhannusviikolla LähiTapiola Pirkanmaan lahjoittama defibrilaattori. Se sijoitettiin keskeiselle ja näkyvälle paikalle kahvilarakennuksen eteiseen, jonne on tarvittaessa pääsy myös saunan aukioloaikojen ulkopuolellakin.

- Alkuvuodesta asiakkaamme joutui tilanteeseen, joka olisi voinut kehittyä vakavaksikin. Saunoja oli tuntenut olonsa väsyneeksi ja pikkuhiljaa myös muut saunojat olivat huomanneet tajunnan alkavan hämärtyä. Apua saimme ambulanssin ensihoitajilta, eikä tilanteeseen onneksi liittynyt säikähdyksestä huolimatta hengenvaaraa. Tapaus sai kuitenkin miettimään millainen tilanne olisi voinut olla, jos kyseessä olisi ollut sydänkohtaus. Myös asiakkaamme antoivat sen suuntaista palautetta, että saunalta olisi hyvä löytyä defibrilaattori, Pispalan saunayhdistyksen puheenjohtaja Ari Johansson kuvailee kevättalven tapahtumia.

Sepelvaltimotaudista aiheutuva äkillinen sydänkohtaus on edelleen yleisin kuolinsyy sekä miehillä että naisilla Suomessa. Defibrillaattori on helppokäyttöinen laite, jolla sydänpysähdystilanteessa pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt haitallinen rytmihäiriö. Defibrillointiin on ryhdyttävä jo 3-5 minuutin kuluessa elottomuudesta. Jokainen viiveminuutti huonontaa selviytymisen ennustetta 10-12 %.

LähiTapiolan Kantar TNS:llä teettämästä kyselytutkimuksesta käy ilmi, että vain 27 prosenttia suomalaisista kertoo osaavansa käyttää defibrillaattoria. LähiTapiola Pirkanmaa haluaa vastata haasteeseen kouluttamalla ensiaputaitoja sekä lahjoittamalla defibrillaattoreita. LähiTapiola Pirkanmaan tarjoamissa hätäensiapukoulutuksissa on käynyt jo 1 500 aikuista ja 6 500 koululaista.

- Haluamme toimia paikallisen turvallisuuden lisääjänä sijoittamalla defibrillaattoreita paikallisen yhteisön käytettäväksi ja hyödyksi. Tavoitteena on varmistaa, että mahdollisimman monella olisi hädän sattuessa helppo ja nopea pääsy elintärkeän defibrillaattorin luo. Sankarikoulutuksilla eli maksuttomilla hätäensiapukoulutuksilla olemme pyrkineet vastaamaan myös osaamishaasteeseen, LähiTapiola Pirkanmaan toimitusjohtaja Pentti Kuusela sanoo.

Yli sata vuotta Pispalassa toiminut Rajaportin sauna on yksi harvoista vanhoista yleisistä saunoista maassamme ja on niistä vanhin. Se on kortteli-kivisaunana lajityyppinsä ainoa Tampereella, jossa parhaimmillaan on toiminut yli 60 yleistä saunaa. Vastaavanlaista saunaa ei löydy kuin Helsingistä. Nyt sen löylyistä ja tunnelmasta nauttivat niin paikalliset kuin kaukaakin tulevat saunojat aina maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Rajaportista on hyvien löylyjensä, historiansa ja erityislaatuisen sosiaalisen ilmapiirinsä takia kehittynyt merkittävä kulttuurimatkailukohde Tampereelle. Tampereen seudulla on poikkeuksellisen paljon myös muita yleisiä saunoja ja viime vuonna kaupunki julistautuikin maailman saunapääkaupungiksi.

- Vuosittain saunalla on yli 20 000 kävijää. Jouluaatto on vilkas lähes 300 kävijällään ja myös juhannusaattona käy pitkälti yli satakunta saunojaa nauttimassa juhannussaunan löylyistä. Saunan kertalämmitteisen kiukaan lämmittäminen on oma taiteenlajinsa ja se aloitetaankin saunapäivänä jo aamulla. Lämmityspäivänä löylyhuoneen korkuinen kivikiuas nielee sisuksiinsa puoli motillista halkoja antaen samettisen pehmeät löylyt saunojille, Ari Johansson kertoo.

Kuvassa oikealla Pispalan saunayhdistys ry:n puheen johtaja Ari Johansson ja vasemmalla LähiTapiola Pirkanmaan asiakkuuspäällikkö Tero Roine.

Lisätietoja Rajaportin saunasta:
www.rajaportti.fi

Lisätietoja Tampereen seudun yleisistä saunoista Visit Tampereen sivulta:
www.saunacapital.fiPispalan saunayhdistys ry on perustettu vuonna 1989 vaalimaan ja säilyttämään perinteistä saunakulttuuria Pispalassa. Yhdistyksen toimintamuotoja ovat mm. Rajaportin yleisen saunan ja saunakahvilan ylläpitäminen, juhlien ja yleisötilaisuuksien järjestäminen sekä julkaisu- ja tutkimustoiminnan harjoittaminen. Yhdistys tekee yhteistyötä perinteistä saunakulttuuria edistävien yhteisöjen ja muiden pispalalaisten yhdistysten kanssa. Sekä Rajaportin sauna että Pispalan saunayhdistys ovat saaneet useita palkintoja ja kunniamainintoja toiminnastaan.

LähiTapiolan tehtävänä on turvata asiakkaiden elämää ja liiketoimintaa. LähiTapiolan visiona on tarjota suomalaisille turvallisempaa ja terveempää elämää. Olemme uudistumassa perinteisestä vakuutusyhtiöstä elämänturvayhtiöksi. Elämänturva merkitsee asiakkaillemme kokonaisvaltaista ja ennakoivaa palvelua terveyden, turvallisuuden ja talouden alueilla.

LähiTapiolan yhteiskuntavastuun lähtökohtana ovat erilaiset vaikutuksemme ympäristöön ja roolimme yhteiskunnassa. Vastuullisuuslupaukset asiakkaille, henkilöstölle, ympäristölle sekä lähiyhteisöille ja yhteiskunnalle ovat osana arkeamme. Vastuullisuus konkretisoituu käytännön tekoina omistaja-asiakkaidemme hyväksi, kuten esimerkiksi turvallisuutta ja terveyttä edistävillä Sankarikoulutuksilla. LähiTapiola Pirkanmaan omistaja-asiakkailla on aidot vaikutusmahdollisuudet toimintaamme. Yhtiökokouksellamme on esimerkiksi mahdollisuus päättää siirtää varoja lahjoitettavaksi yleishyödyllisten yhteisöjen tarpeisiin ja käyttötarkoituksiin.