Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pitäisikö nyt ostaa vai myydä?

29.10.2021 - Talous

Syyskuun kurssilaskut aiheuttivat sijoittajissa sekä hermostumista että mielihyvää. Osalle nousi esiin pelko pitkällisen kurssilaskun alkamisesta. Toisille lasku oli tilaisuus tehdä uusia osakehankintoja. Pitääkö nyt ostaa vai myydä, kysyy moni sijoittaja. LähiTapiolan pääekonomisti, johtaja Jari Järvinen kääntäisi katseen mieluummin omaan sijoitussuunnitelmaan.

Syyskuussa osakkeiden hinnat laskivat maailmalla keskimäärin nelisen prosenttia. Kurssilaskun myötä tunnelmat vaihtuivat nopeasti ahneudesta pelkoon ja erilaiset romahdusuutiset hallitsivat ilmatilaa.

Osa näki kurssilaskun ostotilaisuutena, osa pelkäsi pitkäkestoisen kurssilaskun vasta alkaneen ja osa ei edes huomannut koko asiaa.

Miten sinä reagoit tilanteeseen? Jos et ollut täysin tyytyväinen toimintaasi, kannattaa käyttää riittävästi aikaa oman suunnitelma laadintaan. Seuraavien kysymysten avulla pääset alkuun:

  1. Mihin sijoitat? Vastaus riippuu tavoitteistasi, sijoitususkomuksistasi, osaamisestasi, riskinottohalukkuudesta, riskinsietokyvystä ja sijoitusajasta. Määrittele etukäteen sijoitusmahdollisuuksien joukko - ja pitäydy siinä. Kaikkea ei voi hallita eikä kaikessa kannata olla mukana. Vähemmän on enemmän.
  2. Milloin sijoitat? Sijoitatko säännöllisesti, yritätkö hyötyä kurssivaihteluista vai seuraatko hintatrendejä? Vai oletko kenties osta ja pidä -tyyppinen sijoittaja? Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa sijoittaa. Pitäydy siinä, mikä sopii sinulle.
  3. Kuinka paljon sijoitat? Kuinka paljon olet valmis sietämään riskiä? Tuotontavoittelu edellyttää riskinottoa, eikä ilmaisia lounaita ole tarjolla. Liian suuri riskitaso voi johtaa laskumarkkinoilla paniikkimyynteihin, kun taas liian pieni riskitaso voi johtaa salkun tuottotavoitteesta jäämiseen pidemmällä aikavälillä. Valitse riskitasosi huolella.
  4. Milloin myyt tappiolla? Kuukausisäästäjille tämä ei ole kovin oleellinen asia, mutta aktiivisille kaupankävijöille tärkeä osa riskienhallintaa. Prosenttilaskun logiikka on armoton: hinnan puoliintuminen vaatii hinnan tuplaantumisen, jotta pääset lähtötilanteeseen. Määrittele maksimiriski ja selkeät säännöt tappioiden realisointiin jo ennen päätöstä.
  5. Milloin myyt voitolla? Kuukausisäästäjille tämä ei ole kovin oleellinen asia, mutta aktiivisille kaupankävijöille tärkeä taito. Myytkö silloin kun hinta on laskenut x prosenttia huipuista, kun yrityksen tulosnäkymät heikkenevät vai silloin kun löytyy parempi sijoituskohde? Määrittele säännöt etukäteen – ja noudata niitä.

Omista lähtökohdista rakennettu henkilökohtainen suunnitelma tuo mielenrauhaa ja auttaa toimimaan tavoitteidesi mukaisesti seuraavalla stressijaksolla. Suunnitelma ei poista sijoitusmarkkinoiden riskejä, mutta auttaa välttämään impulsiivisia päätöksiä ja parantaa mahdollisuuksia saavuttaa omat taloudelliset tavoitteesi.

Sijoitusmarkkinoilla kaikki on aina mahdollista ja mitä tahansa voi tapahtua. Sijoittaminen ilman suunnitelmaa on spekulointia. Sijoittaminen suunnitelman mukaan on hallittua riskinottoa, ja kun seuraava kurssilasku jälleen yllättää, tiedät täsmälleen, miten toimia.

Jari Järvinen
pääekonomisti, johtaja
LähiTapiola Varainhoito

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää