Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Neljännes osakesijoittajista omistaa vain yhtä osaketta - onko hajautus vain lahjattomille?

21.10.2021 - Talous

Yli neljäsosa suomalaisista pörssiosakkeiden omistajista omistaa vain yhtä yhtiötä ja keskivertosijoittajakin vain kahta. LähiTapiola yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä omistuksia kannattaisi jakaa useampaan yhtiöön.

Yli neljäsosa suomalaisista pörssiosakkeiden omistajista omistaa vain yhtä yhtiötä. Keskivertosijoittaja omistaa kahta yhtiötä (mediaani). Laajimmin salkkuaan hajauttavan neljänneksen joukkoon pääsee viiden eri pörssiyhtiön omistuksella. Tämä selviää Kotitalouksien Varallisuus 2019 -tutkimuksesta. Sen mukaan kotitalouksien pörssisalkun mediaani oli 7 100 ja keskiarvo 51 800 euroa/henkilö.

Rahastoissa omistajuus on yhtä keskittynyttä, puolet omisti vain yhtä rahastoa. Mutta rahasto sisältää useita sijoituskohteita, joten yhtiökohtainen riski on yhdelläkin sijoituskohteella laajasti hajautettu.

Kuvassa 1 on esitetty OMX Helsinki 25 -indeksin sekä sen tämän hetkisen yhtiöiden tuotto vuoden 2020 alusta. Koronakriisin laski ensin kaikkien yhtiöiden kursseja, mutta nousun alkaessa tuottoviuhka on levinnyt. Indeksirahastoon sijoittanut on saanut markkinoiden keskimääräistä tuottoa (+35%) ja kyyti on ollut yksittäisiä osakkeita tasaisempaa. Kolmesta yhtiöstä on irronnut indeksiin nähden tuplatuotto, mutta vastaavasti kolme yhtiötä on pakkasella.

Kuva 1. Indeksin ja yksittäisten osakkeiden tuottokehitys

Kuvassa 2 on esitetty tuotot ja riskimittari volatiliteetti (kuukausituottojen keskihajonta). Hajautus tehostaa salkun tuotto/riski -suhdetta. Indeksillä saa keskimääräistä tuottoa, mutta sen riski alhaisimpien yksittäisten osakkeiden tasolla. Jos et tiedä mikä yhtiö on paras, etkä halua käyttää aikaa sen pohtimiseen, indeksi on hyvä sijoituskohde.

Kuva 2. Tuotot ja volatiliteetit

Jos tiedät mitä teet, turha loiventaa hyviä voittoja hajauttamalla useisiin yhtiöihin. Hurjasti tuottanut Qt Group lisättiin indeksiin vasta tämän vuoden elokuussa. Vuoden 2020 alusta yhtiön arvo yli viisinkertaistui ennen kuin se ilmestyi myös indeksisijoittajan salkkuun. Yksittäisessä yhtiössä on rikastumisen mahdollisuus.

Omistusten perusteella suomalainen on synnynnäinen pörssihai, sillä vain lahjattomat hajauttaa. Tai sitten monet hoitavat perushajautusta rahastojen kautta, mutta tekevät yksittäisten yhtiöiden kautta painotuksia suosikkeihinsa. Henkilöistä 23 prosenttia omisti rahastoja ja 13 prosenttia pörssiosakkeita. Niitä molempia omisti kuusi prosenttia henkilöistä eli karkeasti puolet pörssisijoittajista käytti myös rahastoja.

Suorien pörssiosakkeiden ollessa ainoa sijoituslaji kannattaa omistuksia jakaa useampaan yhtiöön, mutta kaikkia indeksiyhtiöitä ei tarvitse haalia. Esimerkiksi lisättäessä yhtiöitä aakkosjärjestyksessä tasapainoin salkkuun, sen volatiliteetti ei enää laske kahdeksan yhtiön jälkeen.

Kirjoitus on julkaistu Taloustaito.fi -sivustolla 12.10.2021

Hannu Nummiaro

yksityistalouden ekonomisti

LähiTapiola Varainhoito

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää