Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Bitcoin –sijoittajan kolme vaihtoehtoa

7.5.2021 - Talous

Kryptovaluutta bitcoinin hurja arvonnousu on herättänyt monen sijoittajan mielenkiinnon. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo kolme vaihtoehtoa, miten bitcoiniin voi suhtautua sijoituskohteena.

Edellinen blogini bitcoinin arvostuksesta sukelsi suoraan syvään päähän. Nyt palataan arkeen ja jäsennellään kolme tapaa suhtautua bitcoiniin sijoituskohteena.

1. Ei bitcoin-sijoituksia

Useimpien kotitalouksien riskinsietokykyyn bitcoin ei sovi. Enemmistö suomalaisista on maltillisen riskin sijoittajia ja bitcoin on riskiprofiililtaan paljon osakkeitakin riskisempi. Osa ei halua olla koko ajan huolissaan, onko kurssi romahtamassa.

Toisille bitcoin voi sopia riskisyytensä puolesta, mutta he odottavat kurssin laskevan. Bitcoin on kokenut neljä vähintään 70%:n korjausliikettä, joista isoin oli -93%. Tai tuotto-odotus voi olla positiivinen, mutta niin maltillinen, ettei se kompensoi bitcoinin isoa volatiliteettia. Tällöin muut sijoitusluokat ovat tehokkaampia salkussa.

Kolmanneksi bitcoin ei välttämättä täytä sijoittajan vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Voidaan ajatella, että tehotonta ja ison hiilijalanjäljen maksutapaa ei edes tarvita, koska on olemassa toimivat keskitetyt maksujärjestelmät. Lisäksi voidaan olla huolissaan anonyymiyden houkuttelemasta hämärästä liiketoiminnasta.

2. Korkeintaan pari prosenttia salkusta bitcoiniin

Osalle sijoittajista bitcoin voi oikein mitoitettuna sopia hyvin salkkuun. Maltillisen riskin salkuissa optimaalinen paino voi olla 1-2 prosenttia salkusta. Maksimissaan pari kolmen prosentin paino rajaa voimakkaankin kurssilaskun vaikutukset vielä siedettäväksi koko salkussa.

Osa sijoittajista voi nähdä lupaavan lyhyen ajan tuottopotentiaalin. Vaihtoehtoisena sijoituskohteena bitcoinissa onkin maniapotentiaalia. Lisääntyvä sijoituskysyntä ja sijoitusvälineet voivat nostaa kurssia, etenkin kun arvonmääritys on vailla vankkaa pohjaa.

Osaa kiinnostaa enemmän bitcoin salkun tehostajana. Bitcoin tuo salkkuun hajautushyötyjä, vaikka korrelaatiot ovatkin viimeisessä kurssinousussa lähentyneet muita sijoitusluokkia. Bitcoin saattaa myös toimia inflaatiosuojana.

3. Enemmän kuin pari prosenttia salkusta

Perinteinen sääntö, että ei kannata sijoittaa sellaiseen, mitä ei ymmärrä, pätee myös bitcoiniin. Monet nuoret ja teknisesti lahjakkaat ovat kotiläksynsä tehneet ja heille bitcoin voi sopia huomattavasti isommillakin painoilla. Tällöin bitcoinia voi miettiä osana muitakin kryptovaluuttoja sisältävää sijoitusluokkaa.

Kryptovaluuttojen kurssien noustessa voimakkaasti kannattaa miettiä myös salkun allokaatiopainojen palauttamista tasapainoisemmaksi. Tällöin perinteiset varallisuuserät voivat varmistaa, että oma talous ei ole riippuvainen vain kryptovaluuttojen kehityksestä.

Ei ole oikeaa tai väärää tapaa miettiä bitcoinia, vaan jokaiselle on löydettävissä juuri sopiva.

Blogi on julkaistu Taloustaito.fi -sivustolla 6.5.2021.

Hannu Nummiaro

yksityistalouden ekonomisti
LähiTapiola Varainhoito

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää