Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, toiminimi – ratkaiseeko verotus liian helposti yhtiömuodon?

7.4.2021 - Tuomo Mikolanniemi

Millä perusteella valitsen yritykselleni yhtiömuodon? Helposti juutun vertailemaan vain eroja verotuksessa tai hallinnollisissa vaatimuksissa. Pelkästään niihin tuijottaminen on kuitenkin yhtiömuotoa pohtivalle yrittäjälle vaarallista, sanoo asiantuntija Tuomo Mikolanniemi LähiTapiola Henkiyhtiöstä.

Yhtiömuoto toki vaikuttaa verotukseen, mutta vain siihen keskittyminen olisi liian yksisilmäistä. Välillä kuulostaa unohtuvan, että yritysmuoto on merkittävä osa riskienhallintaa. Yrittäjän omat vastuut ovat hyvin erilaisia eri yhtiömuodoissa.

Henkilöyhtiöissä vähintään yksi omistaja vastaa yhtiön velvoitteista omalla omaisuudellaan, kun taas osakeyhtiölain mukaan yhtiö yksin vastaa velvoitteistaan. Osakeyhtiö on lähtökohtaisesti palomuuri yritystoiminnan ja omistajan henkilökohtaisen varallisuuden välillä.
Varsinkin liiketoiminta, jossa yrittäjä vastaa isojen projektien suunnittelusta tai läpiviennistä, tai antaa taloudellisesti merkittävää neuvontaa, on yhtiömuoto olennainen osa yrittäjän oman talouden riskienhallintaa.

En itse uskaltaisi suunnitella esimerkiksi isoja rakennuskohteita toiminimiyrittäjänä ja olla vastuussa suunnitteluvirheistä koko omaisuudellani. Toki monen alan liiketoimintaan löytyy vastuuvakuutus, jolla tyypillisiin riskeihin voi varautua. Siitä huolimatta osakeyhtiö tuntuisi automaattiselta valinnalta, vaikka se hallinnollisesti olisikin raskaampi pyörittää, eikä antaisi merkittävää hyötyä verotuksen kannalta.

Jos yrityksellä on omistajia enemmän kuin yksi, vastuukysymyksiä on syytä harkita tarkkaan heti yritystä perustettaessa. Myös ennen yrityskauppaa tai sukupolvenvaihdosta on hyvä tehdä seikkaperäinen osakassopimus.

Liiketoiminnan juoksevista asioista sopiminen onnistuu arjessa ilman sen kummempaa sopimustekniikkaa, mutta pidemmän tähtäimen tavoitteiden sopimisessa osakassopimus on luonnollinen osa. Etukäteen hoidettu sivistynyt sopiminen on huomattavasti helpompaa, kuin sujuva sanaharkka ongelmatilanteessa.

Osakassopimuksessa voidaan määrittää askelmerkit sille, mistä kukakin on vastuussa ja minkälaisen korvauksen osakkaat työpanoksestaan saavat. Hyvin tehty sopimus ottaa kantaa myös osakkeiden luovutukseen liittyviin sääntöihin. Miten esimerkiksi lunastettavien osakkeiden arvo määräytyy, jos joku osakkaista haluaa tai joutuu luopumaan yritystoiminnasta?

Osakassopimuksen tueksi yritys voi yhdessä LähiTapiolan kanssa tehdä Liikekumppanuusturva-ratkaisun, jolla pyrimme varmistamaan, että yrityksellä tai sen omistajilla on mahdollisuus lunastaa menehtyneen yrittäjän omistusosuus, eikä kuolema pakota tekemään merkittäviä muutoksia yrityksen omistusrakenteessa.

Liikekumppanuusturva on henkivakuutusratkaisu, joka mahdollistaa osakkeiden lunastuksen ja sen, että jäljellä olevien osakkaiden asema yrityksessä säilyy mahdollisimman vakaana. Ilman henkivakuutusta yrityksellä tai osakkailla ei välttämättä ole riittäviä varoja, joilla osakkeiden lunastaminen voitaisiin toteuttaa.
Tuomo Mikolanniemi
asiantuntija
LähiTapiola Henkiyhtiö