Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Oliko GameStopissa kyse vain sijoittajien hauskanpidosta? 14 kysymystä ja vastausta

8.2.2021 - Talous

Tammikuun kuumin peruna sijoitusmarkkinoilla on ollut tietokone- ja konsolipelejä myyvä GameStop. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro antaa vastauksia peliyhtiön kurssiheilunnan ympärille nousseisiin kysymyksiin.

Yhtiön osakekurssi on noussut vuoden vaihteen 19 dollarista raketin lailla parhaimmillaan 348 dollariin (yli 1700% tuotto). Vielä viime vuonna kurssi oli alimmillaan alle kolmessa dollarissa.

Yhtiötä ovat ostaneet etenkin piensijoittajat, jotka viestivät sijoittamisesta ja omista positioistaan Reddit -sivuston Wallstreetbets -palstalla. Sivuston käyttäjämäärät ovat kasvaneet eksponentiaalisesti. Piensijoittajien rynnäkköä markkinoille ovat vauhdittaneet mobiilissa toimivat, helppokäyttöiset kaupankäyntisovellukset, joista tunnetuin on Robinhood. Nämä ovat mahdollistaneet pientenkin erien ostamisen, vielä alhaisin kustannuksin ja sisältävät myös optioita.

Pilkoin perunan 14 palaan:

1. Miksi GameStop on ollut raketti?

Kurssi nousee voimakkaasti, kun ostajia on paljon ja myyjiä vain vähän. Tänä vuonna ostot ovat kiihtyneet neljästä syystä. Ensinnäkin uudet piensijoittajat ovat rynnänneet markkinoille ja monet heistä seuraavat laumana someidoleitaan. Toiseksi piensijoittajat ovat vivuttaneet riskiä osto-optiolla, joiden markkinatakaajat joutuvat kurssin noustessa ostamaan osaketta itseään suojatakseen. Kolmanneksi villi kurssinousu houkuttelee sekä keinottelijoita että algoritmeja ostotalkoisiin. Neljänneksi osaketta lyhyeksi myyneet joutuvat rallin jalkoihin jäädessään ostamaan positioitaan kiinni stop-loss käyttäytymisen tai osakelainojen palautusvaatimusten vuoksi.

2. Mikä on lyhyeksi myynti?

Osakkeen lyhyeksi myynnissä lainataan osake korvausta vastaan, myydään osake, ostetaan osake myöhemmin takaisin ja palautetaan laina. Normaalissa osakkeen ostossa voittoa syntyy kurssin noustessa, mutta lyhyeksi myynnissä voittoa syntyy kurssin laskiessa. Lyhyeksi myyjien paras skenaario on, että yritys ajautuu konkurssiin, jolloin osake menettää täysin arvonsa. Lyhyeksi myyjien huonoin skenaario on, että markkinoille ei tarjota riittävästi osaketta myyntiin tai edes lainaksi. Tällöin kurssi nousee voimakkaasti ja position sulkemisesta voi tulla erittäin kallista, mutta pakollista. Tilannetta, jossa lyhyeksi myyntien sulkeminen aiheuttaa väliaikaisen osakkeiden voimakkaan ylikysynnän suhteessa tarjontaan kutsutaan nimellä ”short squeeze”. Näissä tilanteissa yhtiön fundamenteilla, kuten tuloskasvulla, ei ole mitään tekemistä kurssin kanssa, vaan se muodostuu sen hetkisen ison kysynnän ja niukan tarjonnan tasapainottavaksi. GameStop oli jopa 1,4 -kertaisesti lyhyeksi myyty suhteessa osakekantaan, lähinnä hedge fundien toimesta. Piensijoittajien ostoista on nyt aiheutunut ”short squeeze”.

3. Mihin ostajien tuotto-odotukset perustuvat?

Ostajat näkevät GameStopissa tuottomahdollisuuksia eri näkökulmista. Aluksi halvoista hinnoista innostuneet sijoittajat näkivät tuottoja arvo- ja käännesijoittajan silmin. Treidaajat näkevät tuottomahdollisuuksia villien päiväliikkeiden hyödyntämisessä. Sopulit näkevät mahdollisuuden ryntäyksen ensiaallossa ja luottavat voivansa myydä jälkiaallossa tuleville. Suurinta arvoa kuitenkin nähdään lyhyeksi myynti strategian heikkouksien hyödyntämisessä, jolloin piensijoittajien voitto olisi yhtä suuri kuin hedge fundien tappio. Siksi markkinoilla vallitsee sotatila.

4. Onko tuotot ainoa motiivi?

Monet piensijoittajat ovat valmiit tinkimään omista tuotoistaan, kunhan hedge fundeja satutetaan. Osa kokee katkeruutta rahoitussektoria kohtaan subprime -kriisin aiheuttamisesta ja tavallisten kansalaisten ajamisesta taloudelliseen ahdinkoon. Some on saanut liikkeelle sopuleita, joiden silmissä eivät kiillä pelkästään dollarit, vaan myös kosto. Eriarvoisuuden lisääntyminen on ruokkinut suoranaista vihaa isoja voittoja tekeviä hedge fundeja vastaan. Osa uusista piensijoittajista on mukana Occupy Wall Street -protestiliikkeen hengessä.

5. Onko kyse hauskan pidosta?

WallStreetbets -sivustolla kommunikoidaan meemeillä, mutta tämän lauman suurin hauskuus on hedge fundien nöyryyttäminen. Hedge fundit ovat saalistaneet vaikeuksissa olevia yrityksiä aggressiivisilla osakkeen myyntistrategioilla sekä joissain tapauksissa mustamaalaamalla yritystä ja nostamalla syytteitä sitä vastaan. Aiemmin hedge fundit ovat onnistuneet pakottamaan polvilleen kokonaisia valtioita keinottelemalla valuuttakurssijärjestelmään vastaan, eli hyökkäämällä valuuttaa vastaa myymällä sitä niin paljon, että keskuspankilta on loppunut reservit vaihtosuhteen ylläpitämiseksi. Nyt heidät on lyöty omassa pelissään. Saalistaja on muuttunut saaliiksi.

6. Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Tämä ei ole markkinoiden ensimmäinen, eikä viimeinen ”short squeeze”. Vuonna 2008 Porsche oli ostanut Volkswagenin osaketta saadakseen äänioikeutta yhtiökokoukseen, mikä oli tehnyt osakkeesta yliarvostetun ja houkutellut siten lyhyeksi myyntejä. Samalla kuitenkin vapaassa kaupankäynnissä olevien osakkeiden määrä oli romahtanut ja kurssi piikkasi (kuva alla). GameStopin tapauksessa lyhyeksi myyntien määrä on ollut yli kymmenkertainen. Jatkolle on kaksi vaihtoehtoa. Joko kiivain lyhyeksi myyntien kiinni ostaminen on jo koettu, spekulatiivinen ryntäys kääntyy paoksi ja osakkeen yliarvostus poistuu. Tai sitten lyhyeksi myyntejä ei vielä ole riittävästi purettu, ostajat eivät suostu myymään nykyisillä hinnoilla ja koetaan vielä toinen brutaali hintapiikki.

Kuva. GameStop ja Volkswagen ”short squeeze”:n pauloissa

Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy, Macrobond

7. Kuka lopulta häviää ja voittaa?

Päällekkäin on kulkemassa kaksi prosessia. Ensimmäisessä prosessissa lyhyeksi myyjät on pakotettu ostamaan kalliilla, jolloin he kirjaavat tappion ja myyjät voiton. Toisaalta korkea hinta houkuttelee uusia lyhyeksi myyntejä, joten tilanne voi avata myös uusia mahdollisuuksia. Lopulta kurssi palautuu takaisin eli paremmin yrityksen fundamentteihin perustuvaksi. Toisessa prosessissa kestämätön nousu ja sitä seuraava lasku tekee huipulla poistuneista sijoittajista voittajia ja sieltä aloittavista häviäjiä.

8. Onko kursseja manipuloitu?

Spekulointia lyhyeksi myyntejä vastaan ei mielestäni voida tulkita markkinoiden manipuloinniksi, tai samoin tulkinnoin hedge fundeja hoidettaisiin jatkuvasti kaltereiden takaa. Mutta äärimmilleen vietynä kaikki vapaat osakkeet saattaisivat päätyä ostajien käsiin, jolloin lyhyeksi myyntien kiinni ostaminen voisi tapahtua keinotekoisen korkealla tasolla. Selvempää on, että Wallstreetbets hypetyksen lieveilmiönä on todennäköisesti esiintynyt myös taloudellisen hyödyn tavoittelun tähtäävää harhaanjohtavan tiedon levittämistä. Hopearyntäys näyttää epäilyttävältä. Lisäksi Robinhoodin piensijoittajille asettamien kaupankäyntirajoitteiden lainmukaisuutta on kyseenalaistettu, mutta asiaan liittyy myös välittäjän myöntämien sijoituslainojen rahoitus ja riskienhallinta. Mahdollista on myös, että hedge fundien liiallinen ahneus ja pettänyt riskienhallinta kaatuu tapauksen myötä piensijoittajien niskaan kiristyvänä sääntelynä.

9. Miksi tämä tapahtuu nyt?

Keskuspankit ovat painaneet hengästyttävällä tahdilla uutta rahaa, jonka on tarkoituskin virrata myös osakkeisiin, nostaa niiden arvoja ja lisätä kotitalouksien varallisuutta. Lisäksi finanssipolitiikalla on jaettu rahaa shekkien muodossa suoraan kotitalouksille, joiden säästämisaste on rajoitetun kulutuksenkin vuoksi noussut ennätyskorkealle. Osa säästöistä kanavoituu osakkeisiin, etenkin nykyisessä alhaisten korkojen ympäristössä. Lisäksi osakkeiden pitkä nousumarkkina on luonut optimismia.

10. Ovatko käyttäytymismuutokset osa syy?

Kyllä, koronakriisi on vaikuttanut kahdella tapaa. Ensinnäkin verkkokaupan kiihtyminen on lisännyt epäuskoa GameStopin tapaiseen kivijalkakauppaan ja siten luonut osakkeen lyhyeksi myyntejä. Toiseksi etätyön ja työttömyyden myötä lisääntynyt vapaa-aika on purkautunut someen ja osakkeiden kaupankäyntiin, mitä on tukenut myös kotitalouksille myönnetyt elvytysshekit. Lisäksi urheiluvedonlyönnin hiipuminen on ohjannut uhkapelaajia osakkeisiin.

11. Onko kyseessä kupla?

Spekulointi on keskittynyt muutamiin osakkeisiin, joten laaja-alaisesta kuplasta ei voida puhua. GameStopin kiivaimman nousun aikana laaja S&P 500 indeksi on laskenut. Tässä ympäristössä kuplienkin muodostuminen on hyvin mahdollista, mutta arvostukset eivät ole selkeästi kestämättömiä. Pieni osa markkinoista vaahtoaa yli äyräiden, eikä tämä ole ainoa paikoittaisen ylikuumenemisen merkki. Tammikuussa koettiin myös Signal -sekaannus, jossa pelkästään osakkeen sopiva nimi riitti rakettinousuun. Lisäksi Bitcoin on tehnyt vahvan paluun.

12. Miten näkyy Suomessa?

Wallstreetbetsin suosikkiosakkeisiin on kuulunut myös Nokia, vaikkei se ole erityisen lyhyeksi myyty. Nokia itse ilmoitti, ettei tiedä syytä nopealle kurssinousulle. Laumakäyttäytyminen voi olla hyvin tempoilevaa, jolloin sijoitusten analyysiin ei juuri aikaa tuhlata. Toiseksi tapaus tuntuu eläkevarojen hedge fund -sijoituksissa, joissa lyhyeksi myynti strategiaa käytetään etenkin hajautushyötyjen vuoksi.

13. Tuleeko talousvaikutuksia?

Hedge fundit ovat kärsineet tappioita, mutta LTCM -rahaston kaatumisen tapaista uhkaa rahoitusjärjestelmän vakaudelle ja kyvylle rahoittaa reaalitaloutta ei ole. Tässä tapauksessa positioiden vipuaste on pienempi ja dominoefekti vaimeampi, koska finanssikriisin jälkeen pankit ovat paremmin pääomitettuja.

14. Uskaltaako sijoittaa?

Kyllä uskaltaa sijoittaa, viisainta on pysyä sijoitussuunnitelmassa. Osakkeista on edelleen pitkällä ajalla saatavissa ylituottoa suhteessa korkosijoituksiin. Sosiaalisina olentoina myös sijoittajat viihtyvät laumoissa, joissa osaketta saatetaan ostaa yhä kalliimmaksi luottaen muiden tietävän paremmin. Mutta tämä strategia voi lopulta johtaa korjausliikkeeseen ja heikentää pitkäjänteisen sijoittamisen hyviä tuottoja.

Blogi on julkaistu Taloustaito.fi -sivustolla 5.2.2021.

Hannu Nummiaro
Kirjoittaja on LähiTapiola Varainhoidon yksityistalouden ekonomisti.

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää