Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Onko vuosi 2021 edeltäjäänsä parempi? Ihmisille ehkä mutta markkinoille ei välttämättä

21.1.2021 - Talous

Rahoitusmarkkinoilla sijoittajien katseet ovat suuntautuneet jo ohi koronapandemian. Korkojohtaja Peter Castren kertoo, miksi vuosi 2021 voikin olla sijoittajille koronavuotta 2020 vaikeampi.

Vuosi 2021 on alkanut aika lailla samalla tavalla kuin vuosi 2020 – korot ovat hyvin alhaiset ja riskilliset sijoitustuotteet ovat sijoittajien suosiossa. Kun vuosi sitten mietin alkavaa vuotta, kirjoitin pienen varauksen tyyliin ”jos ei mitään täysin yllättävää tapahdu”. Kuten kaikki tiedämme, nyt tapahtui todellakin jotain, joka täysin yllätti markkinat ja maailman yleensäkin. Tosin jos olisin tiennyt etukäteen, että koronapandemia laittasi ihmiskunnan elämän sekaisin niin en olisi pystynyt ennakoimaan markkinan käyttäytymisen.

Erään jenkkipankin tunnettu markkinastrategi ilmaisikin asian suunnilleen seuraavasti: ”Jos Marsilla elävä tyyppi ei juurikaan tietäisi maapallosta mitään mutta tarkastelisi markkinoita ja kuulisi, että jokin korona ilmestyi alkuvuodesta 2020, se korona on varmaan joku todella hyvä asia ihmisille, koska markkinat ovat riemuissaan!”

Tämä vuosi onkin haasteellinen, koska riemastuneet markkinat ovat jo halukkaita katsomaan ohi pandemian päättymisen ja hinnoittelevat markkinoiden voimakkaan toipumisen. Varmasti on esimerkiksi paljon patoutunutta kysyntää, kun koronarajoituksia puretaan toivottavasti viimeistään kesään mennessä.

Toisaalta osakemarkkinat ovat monella mittarilla historiallisesti hyvin kalliita, kun keskuspankkien luoma hyvin halpa rahoituskustannus kannattelee sekä markkinoita että yrityksiä. Samalla halpa raha on mahdollistanut ennätyksellisen velkaantumisen sekä yrityksille että valtioille.

EKP:n entinen pääjohtaja Mario Draghi sanoikin syksyllä, että eniten häntä pitää öisin hereillä mahdolliset korkeammat korot (esimerkiksi johtuen inflaatiosta), koska se upottaisi valtioiden mahdollisuuden elvyttämiseen. USA:n tuleva valtiovarainministeri (entinen USA:n keskuspankin pääjohtaja) Janet Yellen onkin sitä mieltä, että juuri nyt pitää elvyttää lainarahalla isolla kädellä, kun se on tällä hetkellä niin halpaa – toisin sanoen tilanne voi pian muuttua.

Mihin siis kannattaa varautua tänä vuonna? Lähtötaso riskillisille omaisuuslajeille on sellainen, että kukaan tuskin yllättyisi, jos korjausliike tulisi tämän vuoden aikana. Aivan ensimmäiset kuukaudet luultavasti pärjäävät kohtuullisesti mutta pitkittyvä korona-aalto olisi pettymys markkinoille. Keskuspankit tukevat toistaiseksi markkinoita, mutta Yhdysvalloissa korot ovat jo nousseet ja jos tämä jatkuu, ei Eurooppakaan ole tälle immuuni. Korkeammat korot olisivat myrkkyä osakkeille.

Talouden toipuminen on kyllä todennäköistä, mutta ei ole varmaa, riittäkö se markkinoille. Myös viime vuoden epävarmuuksien poistuminen on sinänsä hyvä uutinen – USA:lla on uusi hallinto, joka on maailmanpolitiikassa huomattavasti edeltäjäänsä yhteistyöhaluisempi, Brexit on saatu tehtyä ja tosiaan pandemiakin jossain vaiheessa tätä vuotta pitäisi olla hallinnassa. Myös ympäristöasioissa voidaan mennä oikeaan suuntaan, kun Trumpin hallinnon vastahankaisuus vaihtuu Bidenin hallinnon aktivismiin.

Voikin olla, että vuosi 2021 onkin siinä mielessä erilainen kuin edeltäjänsä, että se on ihmisille yleisesti parempi vuosi, mutta ei välttämättä markkinoille.

Peter Castren
korkojohtaja
LähiTapiola Varainhoito

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää