Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kuluvatko rahasi pakollisiin, tarpeellisiin vai turhiin menoihin?

26.11.2020 - Talous

Joulun ostohuumassa harva pysähtyy miettimään, tulevatko kaikki ostokset tarpeeseen. LähiTapiola Henkiyhtiön asiantuntija Santtu Tolonen antaa muutaman neuvon, miten hankintoja voisi miettiä.

Taas on koittanut se aika vuodesta, kun Black Friday avaa joulun odotuksen ja kaupat kilpailevat asiakkaiden rahoista lyömättömillä tarjouksilla. Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen ja merkinnyt usealle kiristynyttä taloustilannetta, mutta toisaalta monille on saattanut jäädä rahaa kuluttamatta lomamatkoihin ja muihin palveluihin.

Alennuspäivät voivat olla myös vuoden paras ajankohta tehdä hankintoja, mutta ne voivat myös houkutella tekemään heräteostoksia, jos et ole suunnitellut ostoslistaa etukäteen.

Ennen kuin ostat tuotteen tai palvelun kannattaa pysähtyä hetkeksi ja arvioida sen tarpeellisuutta määrittämällä mihin seuraavista kategoriasta se kuuluu – onko hankinta välttämätön, tarpeellinen vai turha. Ensimmäinen kolmesta kategoriasta ovat ne elämässä välttämättömät asiat, joita ilman et voi elää. Näihin kuuluvat ruoka, vaatteet, lääkkeet ja pakolliset asumismenot, kuten vesi ja sähkö.

Tarpeellinen -kategorian ovat tarpeellisia, muttei pakollisia hankintoja. Ne ovat usein niitä asioita, joista voit luopua silloin kun talous on tiukalla.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsauksen mukaan suomalaiset karsivat tiukan paikan tullen ulkona syömisestä ja matkustelusta. Myös erilaisista viihde- ja suoratoistopalveluista säästetään ensimmäisten joukossa, vaikka Korona on saanut suomalaiset viettämään enemmän aikaa kotona.

Tarkastelemalla omia menoeriä voit löytää myös useita turhia tarpeita. Näitä ovat esimerkiksi alkoholi ja tupakka, mutta moni tarpeellinenkin asia voi osoittautua turhaksi, jos et käytä sitä riittävästi. Näitä ovat esimerkiksi ne heräteostoksena tehdyt vaatteet tai kodin pienkoneet, jotka jäävät kaapin pohjalle odottamaan sopivaa käyttökertaa.

Omien tarpeiden luokittelu on hyödyllistä ja ajatuksia herättävää. Kun olet luokitellut omat tarpeesi, voit laskea mitä kaikkea järkevämpää tuolla rahalla voisi tehdä. Ehkä tämän jälkeen ostat jotain tarpeellisempaa tai siirrät tuon rahan säästöön tulevaisuutta varten. Säästölaskurillamme voit selvittää miten tämä sen voisi sijoittaa järkevästi.

Muita vinkkejä:

  • Osta vain, jos sinulla on varaa. Säästä tarvittava summa etukäteen, jos mahdollista.
  • Varaudu tuleviin isompiin menoeriin. Monesti suuret menoerät ajoittuvat jouluun ja alkuvuoteen.
  • Varaudu yllättäviin kuluihin. Tarkista että sinulla on riittävät puskurit pahan päivän varalle. Nyrkkisääntö on, että parin kolmen kuukauden palkkaa vastaava summa olisi hyvä pitää puskurissa.
  • Suunnittele tulevaisuutta. Tarkista oma eläkesuunnitelma ja arvioi tulisitko toimeen nykyisillä eläkesäästöilläsi vai pitäisikö tämän lisäksi aloittaa säännöllinen säästäminen eläkeaikaa varten.

Santtu Tolonen
Asiantuntija
LähiTapiola Keskinäinen Henkiyhtiö

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää