Kuluvatko rahasi pakollisiin, tarpeellisiin vai turhiin menoihin?
26.11.2020 - Talous
Joulun ostohuumassa harva pysähtyy miettimään, tulevatko kaikki ostokset tarpeeseen. LähiTapiola Henkiyhtiön asiantuntija Santtu Tolonen antaa muutaman neuvon, miten hankintoja voisi miettiä.
Taas on koittanut se aika vuodesta, kun Black Friday avaa joulun odotuksen ja kaupat kilpailevat asiakkaiden rahoista lyömättömillä tarjouksilla. Kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen ja merkinnyt usealle kiristynyttä taloustilannetta, mutta toisaalta monille on saattanut jäädä rahaa kuluttamatta lomamatkoihin ja muihin palveluihin.
Alennuspäivät voivat olla myös vuoden paras ajankohta tehdä hankintoja, mutta ne voivat myös houkutella tekemään heräteostoksia, jos et ole suunnitellut ostoslistaa etukäteen.
Ennen kuin ostat tuotteen tai palvelun kannattaa pysähtyä hetkeksi ja arvioida sen tarpeellisuutta määrittämällä mihin seuraavista kategoriasta se kuuluu – onko hankinta välttämätön, tarpeellinen vai turha. Ensimmäinen kolmesta kategoriasta ovat ne elämässä välttämättömät asiat, joita ilman et voi elää. Näihin kuuluvat ruoka, vaatteet, lääkkeet ja pakolliset asumismenot, kuten vesi ja sähkö.
Tarpeellinen -kategorian ovat tarpeellisia, muttei pakollisia hankintoja. Ne ovat usein niitä asioita, joista voit luopua silloin kun talous on tiukalla.
LähiTapiolan teettämän Arjen katsauksen mukaan suomalaiset karsivat tiukan paikan tullen ulkona syömisestä ja matkustelusta. Myös erilaisista viihde- ja suoratoistopalveluista säästetään ensimmäisten joukossa, vaikka Korona on saanut suomalaiset viettämään enemmän aikaa kotona.
Tarkastelemalla omia menoeriä voit löytää myös useita turhia tarpeita. Näitä ovat esimerkiksi alkoholi ja tupakka, mutta moni tarpeellinenkin asia voi osoittautua turhaksi, jos et käytä sitä riittävästi. Näitä ovat esimerkiksi ne heräteostoksena tehdyt vaatteet tai kodin pienkoneet, jotka jäävät kaapin pohjalle odottamaan sopivaa käyttökertaa.
Omien tarpeiden luokittelu on hyödyllistä ja ajatuksia herättävää. Kun olet luokitellut omat tarpeesi, voit laskea mitä kaikkea järkevämpää tuolla rahalla voisi tehdä. Ehkä tämän jälkeen ostat jotain tarpeellisempaa tai siirrät tuon rahan säästöön tulevaisuutta varten. Säästölaskurillamme voit selvittää miten tämä sen voisi sijoittaa järkevästi.
Muita vinkkejä:
- Osta vain, jos sinulla on varaa. Säästä tarvittava summa etukäteen, jos mahdollista.
- Varaudu tuleviin isompiin menoeriin. Monesti suuret menoerät ajoittuvat jouluun ja alkuvuoteen.
- Varaudu yllättäviin kuluihin. Tarkista että sinulla on riittävät puskurit pahan päivän varalle. Nyrkkisääntö on, että parin kolmen kuukauden palkkaa vastaava summa olisi hyvä pitää puskurissa.
- Suunnittele tulevaisuutta. Tarkista oma eläkesuunnitelma ja arvioi tulisitko toimeen nykyisillä eläkesäästöilläsi vai pitäisikö tämän lisäksi aloittaa säännöllinen säästäminen eläkeaikaa varten.
Santtu Tolonen
Asiantuntija
LähiTapiola Keskinäinen Henkiyhtiö
"Omien tarpeiden luokittelu on hyödyllistä ja ajatuksia herättävää. Kun olet luokitellut omat tarpeesi, voit laskea mitä kaikkea järkevämpää tuolla rahalla voisi tehdä. "
Sijoitamme sinun varasi kuten omamme
Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.
Mistä lisää asuntoja Helsinkiin? Olisiko ratkaisu vanhoissa toimistorakennuksissa?
19.11.2020 | Talous
Helsinki tavoittelee 8000 asunnon vuosituotantoa vuodesta 2023 eteenpäin. Työntekemisen luonne toimistoissa on muuttumassa, mikä vähentää toimitilojen tarvetta entisestään. Olisiko vanhoissa toimistotiloissa ratkaisu asuntopulaan, kysyy LähiTapiolan sijoitusjohtaja Juha Malm.
Talouden liikkeet aiheuttavat päänvaivaa ammattilaisillekin
12.11.2020 | Talous
Alhaisen korkotason ympäristössä moni talouden asiantuntija on ihmeissään, mistä löytäisi hyviä tuottoja järkevällä riskillä. Moni heistä käyttää myös sanavalintoja, jotka voivat saada ammattilaisenkin pään pyörälle. Lue, mitkä kysymykset saavat salkunhoitaja Antti Leppisen mietteliääksi.
Tietoturvan kehittäminen hakkerien kanssa – viisi vinkkiä yrityspäättäjälle
6.11.2020 |
Suomalaisyrityksissä on viime viikkoina herätty uudella tavalla tietoturvakysymyksiin ja siihen, kuinka vaikeaa on rajallisin resurssien sinnitellä tietoturvan kiihtyvässä kilpajuoksussa mukana. Vastaamon tietoturvamurto on nostanut julkisuuteen myös sen, kuinka kymmenet hyvishakkerit ovat tarjonneet osaamistaan ja apuaan rikoksen ratkaisemiseksi. Samaa osaamista olisi tarjolla myös yrityksille, jos sitä uskallettaisiin ja osattaisiin käyttää.