Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Pörssit romahtivat: Mitä nyt pitäisi tehdä?

22.10.2020 - Jari Järvinen

Koronahuolet painoivat kurssit huomattavaan laskuun keväällä. Huima pudotus sai sijoittajat taas kerran kysymään, mitä teen sijoituksilleni? Lue, mitä LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen vastaa kysymykseen.

Helmi-maaliskuussa huolet koronaviruksen vaikutuksista painoivat pörssit 30-40 prosentin laskuun ympäri maailmaa. Pudotuksen jälkeen kurssit ovat toipuneet lähes yhtä nopeasti. Vaikka nousut ja laskut kuuluvat markkinan luonteeseen, minulta kysytään usein juuri kurssien laskiessa: mitä nyt pitäisi tehdä?

Tämä on toki tärkeä kysymys, mutta valitettavasti yhtä oikeaa vastausta ei ole olemassakaan. Olemme kaikki erilaisia ja vastaukset riippuvat kysyjästä: kuka olet, minne olet matkalla ja miten haluat tämän matkan kulkea?

Useimmilla meistä pelko on hallitseva tunnetila pörssien sukeltaessa ja riskinä on ylireagointi tunnekuohun vallassa. Paineen alla ajattelu kapeutuu ja kyky tehdä harkittuja päätöksiä heikkenee. Tämä on inhimillistä, mutta onneksi onnistumisen mahdollisuuksia voi parantaa itsetutkiskelun ja sijoitussuunnitelman avulla.

Vaihe I: itsetutkiskelu

Aloitetaan itsetutkiskelusta. Oman itsensä rehellinen tarkastelu on hyvä lähtökohta. Tavoitteet, riskinsietokyky ja sijoitushorisontti kuuluvat peruskysymyksiin. Entä persoona? Reagoitko tilanteisiin järjellä vai tunteella? Oletko harkitseva vai impulsiivinen? Oletko aktiivinen kaupankävijä vai pitkäaikainen kuukausisäästäjä? Uskotko aktiivisiin vai passiivisiin ratkaisuihin? Vastauksista pitäisi piirtyä selkeä profiili siitä, millainen olet ja mitkä ovat sijoitususkomuksesi. Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole.

Vaihe II: suunnitelma

Seuraavaksi vuorossa on konkreettisen sijoitussuunnitelman laatiminen. Sijoitussuunnitelma sisältää itsetutkiskelun tulokset, tavoitteet ja käytettävät sijoituskohteet. Sijoituksellisia riskejä hallitaan riittävällä hajautuksella omaisuusluokkien välillä ja niiden sisällä. Ajoitukseen liittyvää riskiä hallitaan sijoittamalla säännöllisesti. Likviditeettiriskiä hallitaan sijoittamalla vain osa epälikvideihin sijoituskohteisiin ja pitämällä riittävästi käteistä yllättäviä menoja varten. Omaan käyttäytymiseen liittyviä riskejä hallitaan sijoitussuunnitelmalla.

Vaihe III: toteutus ja matka

Lopuksi on vuorossa toteutus. Itsetutkiskelu ja sijoitussuunnitelman laatiminen eivät välttämättä kuulosta kovin jännittävältä. Tavoitteellinen säästäminen on parhaimmillaan kurinalaista hommaa, jossa omaa suunnitelmaa noudatetaan. Tämä pätee erityisesti vaikeina aikoina.

Sijoitusmarkkinoilla kaikki on aina mahdollista ja mitä tahansa voi tapahtua. Koronaviruksen markkinavaikutukset ovat asioita, joihin et voi itse vaikuttaa. Mutta se miten reagoit yllättäviin tapahtumiin, on omissa käsissäsi. Hyvällä itsetuntemuksella ja omaan tilanteeseen sovitetulla sijoitussuunnitelmalla onnistumisen mahdollisuudet kasvavat merkittävästi.

Kaupan päälle saat mielenrauhaa. Kun seuraava kriisi ja kurssilasku jälleen koittaa, voit keskittyä nauttimaan matkasta samalla kun naapuri hermoilee, että mitä nyt pitäisi tehdä.

Jari Järvinen
pääekonomisti, johtaja
LähiTapiola Varainhoito

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää